fot. Yves Rocher
Rokitnik to popularny składnik wielu kosmetyków (linię na jego bazie wypuściła niedawno np. marka Yves Rocher). W naturze - ponieważ charakteryzuje się silnym rozgałęzieniem systemu korzeniowego - użyźnia ubogie gleby. Sprawdź, jakie korzyści małe pomarańczowe kuleczki oferują naszej skórze.
tekst Kasia Kosieradzka
Właściwości rokitnika
Jako jedna z niewielu roślin zawiera witaminę B12 (regulator produkcji czerwony krwinek).
Poza tym owoce zawierają dwa razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka, a także witaminy E, F, K, P, B9 oraz składniki mineralne, takie jak mangan czy żelazo.
Zastosowanie w kosmetyce
Szukaj kosmetyków, które w składzie mają Hippophaë rhamnoides L, to łacińska nazwa rokitnika.
Olej z rokitnika
To naturalny bronzer. Nie powinno się go stosować bezpośrednio na skórę bez rozcieńczenia. Kosmetyki, które go zawierają, poprawiają koloryt cery i nadają skórze złocisty odcień. Poza tym olej z rokitnika naturalnie zatrzymuje promienie UVA i UVB. Oczywiście, nie jest to duża wartość SPF, ale zawsze coś!
Jak przygotować olej z rokitnika?
Kosmetyki z rokitnikiem
Ovale Lifting Yves Rocher
Aby zwiększyć skuteczność działania kosmetyków, Yves Rocher proponuje przyrząd do masażu twarzy - jego 60 wypustek naprzemiennie naciska na skórę. Mała końcówka nadaje się do masażu okolic oczu.
Bio-rokitnik Ava
Seria składa się z dwóch kosmetyków: kremu nawilżającego na dzień (ok. 21 zł) i kremu odżywczego na noc (ok. 21 zł).
W skład produktów wchodzi olej z rokitnika, olej z pestek winogron i ekstrakt z chabra bławatka.
Poza tym kosmetyki zawierają naturalne składniki z certyfikatem Ecocert: roślinny odpowiednik silikonu i naturalny składnik nawilżający.
od lewej: linia Bio-rokitnik (Ava) oraz rokitnikowa pomadka ochronna Sylveco
Sylveco
Firma proponuje rokitnikową pomadkę do ust (7 zł) o delikatnym zapachu cynamonu.
Pomadka skutecznie chroni barierę lipidową naskórka ust, zabezpieczając je przed wysychaniem i pierzchnięciem, które następują w kontakcie z wiatrem i mrozem.
Polecamy!