Dieta paleolityczna – na czym polega?

Dieta paleolityczna – na czym polega?

1812
0
PODZIEL SIĘ

Czy współcześni ludzie powinni jeść jak ich przodkowie z czasów paleolitycznych?

Dieta paleo została stworzona przez amerykańskiego naukowca, Lorena Cordaina, specjalisty od żywienia pierwszych ludzi. Opiera się na założeniu, że, aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę, powinniśmy się odżywiać w sposób przypominający żywienie jaskiniowców. Mimo iż nie znali oni głodówek i nie liczyli kalorii, byli szczupli i sprawni.

Składniki diety paleo

Dieta pierwszych ludzi składa się głównie z chudego mięsa, owoców morza, owoców, warzyw i orzechów. Zabronione są zboża, warzywa strączkowe, nabiał, sól, drożdże, produkty wysokoprzetworzone, ziemniaki. Należy również ograniczać tłuszcze.

dieta paleolityczna

Etapy diety

Przechodzenie na dietę paleo odbywa się w trzech etapach, zwanych poziomami.

Pierwszy poziom zezwala na jedzenie trzech posiłków otwartych tygodniowo (poza tymi skomponowane ściśle w duchu paleo). Posiłki otwarte to takie, na które ma się ochotę, wyjątki od diety. Na drugim poziomie można już jeść tylko dwa posiłki otwarte na tydzień, zaś na trzecim – tylko jeden.

Plusy

Zwolennicy jedzenia paleolitycznego twierdzą, że na ich diecie można schudnąć nawet 20 kg w pół roku. Jednakże należy dużo chodzić, biegać, ruszać się – tak jak to czynili nasi przodkowie.
 Zaletą diety jest też unikanie soli, chemicznych ulepszaczy, produktów przetworzonych oraz nadmiaru tłuszczu. Spożywa się również dużą ilość błonnika z warzyw i owoców.



Minusy

Dieta paleo pozostaje w sprzeczności z obowiązującymi na całym świecie zaleceniami dotyczącymi zdrowego odżywiania. Uważa się, że mniej więcej 45% naszej codziennej diety powinny stanowić węglowodany. W diecie jaskiniowej główny nacisk kładzie się na białko zwierzęce. Dowiedziono, że diety wysokobiałkowe mogą powodować problemy z nerkami oraz podwyższać ryzyko nowotworów. 
Minusem jest też to, że mięso wysokiej jakości jest trudno dostępne i kosztowne. Spożywając w dużej ilości mięso, które oferują nam hipermarkety, możemy narazić się na zanieczyszczenie organizmu niepotrzebnymi chemikaliami.

Odpowiedziała: Kasia Mężyk