DLACZEGO WARTO JEŚĆ RYŻ?

DLACZEGO WARTO JEŚĆ RYŻ?

983
0
PODZIEL SIĘ

Tego zboża nie musimy nikomu przedstawiać :-) Już od dawna gości na polskich stołach i konkuruje z ziemniakami. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego warto go jeść, tu znajdziesz odpowiedź.

 

dlaczego warto jeść ryż?

1. Ryż jest bogaty w potas, który reguluje gospodarkę wodą organizmu i utrzymuje prawidłowy rytm serca. Przy małej zawartości sodu (którego zbyt duże dawki podwyższają ciśnienie tętnicze) będzie więc idealnym wyborem dla osób mających nadciśnienie.

2. To zboże bezglutenowe, dlatego jest odpowiednie dla małych dzieci, u których dość często występuje alergia na ten składnik.

3. Ryż pomaga usunąć także nadmiar wody z organizmu, ma więc działanie oczyszczające i detoksykujące.

4. Nie zawiera tłuszczu i cholesterolu!

5. Odmiany brązowe i tak zwany dziki ryż zawierają bardzo ważną witaminę B1, odpowiedzialną między innymi za sprawne działanie naszego układu nerwowego.

Oczywiście ryż ryżowi jest nierówny. Na świecie jest 25 gatunków tego zboża!

Który więc wybrać? Biały, brązowy, a może czarny? Okazuje się, że najlepiej jest wybrać ten, z którego nie usunięto otrąb – czyli czarny. Jego otrębowa powłoczka zawiera dużo antyoksydantów, które pomagają naszemu organizmowi neutralizować wolne rodniki.

 

Słyszeliście o diecie ryżowej?

Polega ona na spożywaniu ryżu z dodatkiem owoców (prócz cytrusów), warzyw, jogurtu naturalnego, ryb czy gotowanego chudego mięsa. Oczywiście dzięki niej można schudnąć, ale my polecamy ją jako kilkudniowy detoks – poczujesz się lekko i zdrowo!

KupiecDla przykładu ryż basimati ma jasnobrązowy kolor, ponieważ na każdym ziarenku znajduje się kilka warstw otrąb, a ryż pełnoziarnisty paraboiled jest zbożem o nieprzetworzonych ziarnach, dzięki czemu jest bogatym źródłem magnezu i fosforu (na zdjęciu od lewej ryże marki Kupiec z serii Connaisseur: Ryż Pełnoziarnisty Paraboliled Naturalny, Ryż Naturalny Basimati – oba w cenie 7,49 zł/400 g).

Nie masz pomysłu na danie z ryżem? Polecamy przepis na KURCZAKA W SEZAMIE Z DZIKIM RYŻEM