GOTOWANIE NA PARZE

GOTOWANIE NA PARZE

1999
0
PODZIEL SIĘ

Garnek do gotowania na parze to bardzo przydatne urządzenie w każdym domu. Dobrze jednak wiedzieć, że do gotowania na parze możemy wykorzystać garnki, które już mamy. Jak? I dlaczego warto?

Ostatnio coraz modniejszym staje się gotowanie na parze. Przepisy z warzywami ugotowanymi w ten sposób pojawiają się nie tylko w dietach odchudzających, ale także w sugestiach dań na elegancką kolację.

Dlaczego gotowanie na parze jest zdrowe?

Przede wszystkim dlatego, że nie rozpuszczamy zawartych w warzywach witamin i minerałów w wodzie, którą następnie wylewamy do zlewu. Gotując na parze, zamykamy pory danej rośliny, np. brokuła, i zachowujemy jego odżywcze właściwości.

brokuł

Potrawy z parowaru mają głównie tę zaletę, że nie są smażone. A w trakcie smażenia, zwłaszcza mięsa, wytrąca się wiele związków, które są toksyczne dla ludzkiego organizmu. Dodatkowo smażenie wymaga używania tłuszczu a ten, nawet najzdrowszy, podgrzany do wysokiej temperatury i spożywany w nadmiernych ilościach – może prowadzić do otłuszczenia wątroby, zaparć, problemów gastrycznych, a nawet nowotworów.

Urządzenie do gotowania na parze czy garnek na parę?

Przede wszystkim należy rozróżnić dwa pojęcia. Garnek stawiany na kuchence i umożliwiający gotowanie na parze, składa się ze zwykłego garnka i pasującego do niego sitka, które wsadzone do garnka utrzymuje warzywa nad powierzchnią wody. Dzięki temu faktycznie gotują się one pod wpływem parującej wody, a nie bezpośredniego z nią kontaktu. Tego typu garnek świetnie sprawdza się do przyrządzania warzyw – kalafiora, ziemniaków, marchewki, brokułów etc. Jednak już trudniej w nim przyrządzić np. mięso.

Tymczasem urządzenie do gotowania na parze jest bardziej skomplikowane. Podłącza się je do prądu, w odpowiednie miejsce wlewa wodę i włącza. Niektóre urządzenia posiadają timer, który pozwala określić, jak długo dana potrawa ma się przyrządzać. Inne posiadają np. 3 piętra, w których można kolejno układać mięso czy rybę i różne warzywa. Potrawy z parowaru są bardzo aromatyczne i pachną naturalnie. Warto dodawać do nich duzej ilości ziół, które wzmacniają smak.

Kto powinien zakupić garnek do gotowania na parze?

parowar PhilipsGarnek do przyrządzania warzyw na chrupko przyda się wszystkim – to idealny sposób przyrządzania tych produktów, aby zachować wszystkie ich prozdrowotne właściwości. Możemy do jednego ze swoich garnków dobrać po prostu sitko o odpowiedniej średnicy i tym samym samodzielnie zrobić taki garnek – ważne jednak, aby sitko było głębokie i warzywa nie wystawały poza obramowanie garnka.

Co do urządzenia do gotowania na parze – z pewnością jest wskazane w przypadku osób, które pragną zrzucić trochę kilogramów lub mają problemy z układem krążenia czy wątrobą. To także konieczny element wyposażenia kuchni każdej osoby, która dba o zdrowe żywienie i świadomie podchodzi do kwestii kulinarnych.