Wyjątkowe właściwości zielonej herbaty znane są od wieków mieszkańcom Chin i Japonii. Jednak parzenie zielonej herbaty wymaga odpowiedniej wprawy, aby móc korzystać z jej dobrodziejstw. Co powinnaś wiedzieć o tym wyjątkowym napoju?
Nie ma drugiego napoju poza wodą tak pozytywnie wpływającego na zdrowie jak zielona herbata. Właściwości tej herbaty związane są z procesem produkcji. Zielone listki rośliny zostają podgrzane i dopiero później wysuszone. Niektóre gatunki zielonej herbaty przechodzą jeszcze proces ręcznego zwijania liści lub suszenia na słońcu.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Aby zielona herbata zachowała swoje właściwości, należy ją odpowiednio przygotowywać. Powinno się korzystać z miękkiej, odfiltrowanej wody. Do czajniczka porcelanowego lub szklanego, uprzednio ogrzanego, wsypujemy liście herbaty. W zależności od tego, jaką moc naparu chcemy uzyskać oraz ile planujemy wlać wody, wsypujemy łyżeczkę na filiżankę. Herbatę zalewamy wodą w temperaturze od 60-90 stopni: ważny tutaj jest gatunek posiadanej herbaty. Dokładne informacje na ten temat powinny znajdować się na opakowaniu. Warto zakupić termometr, dzięki któremu z łatwością określimy, ile stopni ma woda w czajniku.
Herbatę zieloną parzy się trzykrotnie z tego samego suszu – każde zaparzenie ma inne właściwości. Najlepsza zielona herbata to zatem ta sprzedawana w liściach, nie w formie jednorazowych torebek.
Zielona herbata – właściwości kolejnych naparów
- Wywar z pierwszego parzenia posiada wiele tein, dlatego działa wyjąkowo pobudzająco, podobnie jak kawa.
- Drugie parzenie działa relaksująco i pomaga walczyć ze stresem.
- Trzecie ma właściwości odprężające i kojące pragnienie.
Zielona herbata na odchudzanie
Napar z zielonej herbaty wspomaga żolądek w produkcji soków trawiennych i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu nadmiar toksyn jest szybko usuwany z organizmu. Zaleca się, aby osoby pragnące zgubić parę kilogramów spożywały zieloną herbatę zamiast czarnej, ponieważ lepiej nawadnia organizm, a jednocześnie działa pozytywnie na układ trawienny.
Zielona herbata na serce
Obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu poprawia się krążenie, a ryzyko wystąpienia nagłych chorób, takich jak udary, jest znacznie zmniejszone. Obniżając ciśnienie wpływa też na ogólne samopoczucie „sercowców” i uśmierza bóle głowy. Przeciwdziała powstawaniu zakrzepów krwi.
Zielona herbata dla wegetarian
Osoby na diecie bezmięsnej powinny sięgać po ten napój w celu dodatkowej suplementacji witamin: zielona herbata zawiera witaminy z grupy B, E i C.
Zielona herbata w kosmetyce
Ponieważ herbata ta działa odkażająco i jednocześnie antybakteryjnie, ekstrakt z zielonej herbaty jest chętnie wykorzystywany do produkcji kremów o łagodnym działaniu na skórę. Płukanki z zielonej herbaty sprawiają, że włosy stają się bardziej miękkie i sypkie. Okłady na oczy z wacików nasączonych zieloną herbatą pomagają w delikatnych stanach zapalnych.
Czy są jakieś argumenty (najlepiej naukowe) na to, że każde parzenie działa inaczej? Jeśli chodzi o kwestię parzenia to w artykule jest również błąd. Niestety producenci bardzo często podają złe wartości na opakowaniach. Polecam zerknąć do artykułu, który napisałem jakiś czas temu: http://kursnaherbate.pl/herbata-zielona/ – jest tam nieco więcej informacji na temat jak ją poprawnie parzyć. Tym bardziej, że temperatura „90 st C” zabija herbatę zieloną i nie jest rekomendowana, żeby zalewać susz.
No, chyba, że chcemy mieć gorzką, niedobrą siekierę 😉
Comments are closed.