Strona główna DIETA I ZDROWIE ZDROWE ODŻYWIANIE JAK GOTOWAĆ RYŻ?

JAK GOTOWAĆ RYŻ?

0
rice1

Gotowanie ryżu jest bardzo proste, jednak  mimo wszystko wielu osobom sprawia trudności.  Jak ugotować ryż na sypko? Dowiecie się z tego artykułu.

Coraz częściej na naszych stołach goszczą egzotyczne potrawy z ryżem. Białe ziarenka przestały towarzyszyć jedynie typowo polskiej pomidorowej i jadamy je także do kurczaków na sposób indyjski, dhali, sushi i potraw arabskich. Jednak potrawy te wymagają, aby ryż ugotowany był w sposób idealny – bo tylko tak w pełni można docenić jego smak, a tym samym, całej potrawy.

Gotowanie ryżu na sypko – przepis podstawowy

Aby dobrze ugotować ryż, oprócz garnka, wody, samego ryżu oczywiście i soli, potrzebna będzie szklanka. Dzięki niej odmierzymy proporcje wody i ryżu. Większość gatunków, takich jak basmati, ryż dziki, jaśminowy czy zwykły biały wymaga gotowania w dwóch częściach wody. Oznacza to, że na każdą jedną szklankę ryżu powinny przypadać dwie szklanki wody.

Ryż zawsze dodajemy do gotującej się wody. Wcześniej jednak warto go przepłukać na sicie, zwłaszcza ryż dziki.

Ryż gotujemy na niewielkim ogniu, co pewien czas mieszając. Za wyjątkiem ryżu dzikiego, który gotuje się około 30-40 minut, inne gatunki wymagają około kwadransa. Dokładny czas znajdziesz na opakowaniu.

Jeśli proporcje wody i ryżu były dobrze odmierzone, ryż wchłonie całą wodę i nie będzie wymagał odsączenia, a każde jego ziarnko nie będzie sklejone z pozostałymi. Uwaga! Ryż gotowany w ten sposób bardzo łatwo przypalić, dlatego kontrolujmy stale poziom wody i twardości ziarenek.

rice2Garnek do gotowania ryżu

To jedno z najnowszych urządzeń AGD, które jeszcze nie jest bardzo popularne w Polsce, ale pewnie niebawem będzie standardowym wyposażeniem każdej kuchni, w której gotuje się egzotyczne potrawy. Gotowanie ryżu na parze jeszcze nigdy nie było tak proste. Korzystanie z garnka jest wyjątkowo łatwe: odmierza się wodę i dodaje ryż, który zawsze wychodzi idealnie sypki. Dodatkowo większość garnków ma funkcję utrzymywania w cieple ugotowanego ryżu, który jest smaczny nawet przez 6 godzin od ugotowania! Urządzenia te nie są drogie. Jedynym ich mankamentem jest to, że zajmują trochę miejsca, jednak dla osób, które uwielbiają idealnie ugotowany ryż nie będzie to stanowić problemu.