Przeciwgrzybiczna

Przeciwgrzybiczna

1264
0
PODZIEL SIĘ

Candida albicans to rodzaj drożdżaka, który wraz z bakteriami współtworzy mikroflorę jelit człowieka.  Jednak, gdy zabraknie w niej odpowiedniej ilości bakterii probiotycznych, dochodzi do rozrostu drożdżaków, co w negatywny sposób odbija się na naszym samopoczuciu i wyglądzie. Jak zapobiec kandydozie i jak odżywiać się, gdy ją u siebie zdiagnozujemy?

Objawy kandydozy są niespecyficzne, dlatego dość trudno ją zdiagnozować. Niemniej, jeśli dostrzeżesz u siebie przynajmniej 4 z poniższych objawów, jest wysoce prawdopodobne, ze Ciebie również dotyczy przerost grzybów candida.
– białym nalot na języku
– nieprzyjemny zapach z ust
– nietolerancja mleka
– dolegliwości ze strony układu trawiennego: bóle brzucha, silne wzdęcia i gazy, zaparcia lub biegunki
– bóle głowy
– grzybica skórna
– wysypka, swędzenie, zaczerwienienie skóry
– bóle stawów
– stany zapalne błon śluzowych, w tym jamy ustnej (np. afty), przewodu pokarmowego, dróg moczowych, dróg oddechowych
– silne łaknienie słodyczy
– drażliwość
– senność
– problemy z koncentracją.

Skąd się bierze kandydoza?

Kandydoza powstaje, gdy równowaga mikroflory jelitowej zostaje zaburzona np. wskutek przyjmowania antybiotyków. Antybiotyki zabijają bakterie utrzymujące homeostazę w jelitach i tym samym – doprowadzają do przerostu grzybów, m.in. candida albicans. Martwe komórki bakterii stanowią dla nich doskonałą pożywkę. Również inne leki wpływają na upośledzenie funkcjonowania błony śluzowej układu trawienia. Są to specyfiki na bazie kortyzonu oraz tabletki stosowane przy antykoncepcji hormonalnej.
Ponadto częstym powodem przerostu candida albicans jest przewlekły stres, który negatywnie odbija się na systemie odpornościowym organizmu. Sytuację dodatkowo pogarsza nieprawidłowa dieta, w której nie brakuje cukrów prostych i słodyczy. Grzyby karmią się nimi w najlepsze.

Dieta w kandydozie

Odpowiednia dieta to najprostsza i najskuteczniejsza metoda zwalczania grzybicy. 3-6 miesięcy restrykcyjnego odżywiania zapewni nam w sukces i odzyskanie pełnej równowagi przewodu pokarmowego.
Co należy odstawić?
– cukier, miód
– wszelkie słodycze
– białe pieczywo
– muesli słodzone i słodkie płatki śniadaniowe
– grzyby
– sery (zwłaszcza pleśniowe)
– kandyzowane owoce
– soki owocowe
– bardzo słodkie owoce, takie jak winogrona, przejrzałe banany, arbuz
– słodkie napoje gazowane
– ocet i produkty, które go zawierają
– suszone przyprawy korzenne
– ciasto drożdżowe
– słód, piwo
– alkohol fermentowany, taki jak wino, szampan, w.w. piwo
– wysoko-przetworzone produkty typu fast-food ze względu na wysoką zawartość cukrów

Na czym oprzeć dietę przeciwgrzybiczną?

Jedz:
– bezglutenowe zboża: gryka, kukurydza, ryż, komosa ryżowa, amarantus, proso, sezam, len
– warzywa, w szczególności: natka pietruszki, rzodkiewka, kalafior, brokuł, biała kapusta, kapusta modra, por
– owoce o niskiej zawartości cukru: porzeczki, owoce dzikiej róży, cytryna, grejpfrut, jabłka
– tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, makrela)
– drób
– jaja
– orzechy włoskie, ziemne, migdały
– nasiona
– oleje roślinne
– przyprawy: czosnek, imbir, papryka
Pij przede wszystkim wodę niegazowaną z dodatkiem soku z cytryny, herbatę zieloną i czerwoną oraz napary z ziół.

Przykładowe dania i przepisy w diecie anty-candida
Śniadania:
– ryż basmati z plasterkami jabłek podsmażonymi na łyżce masła klarowanego, łyżka płatków migdałowych
– bułka grahamka (pieczona na zakwasie) z łyżką masła i puszką sardynek w pomidorach
– jaja na twardo, masło, pieczywo pieczone na zakwasie

Obiady:
– ryż basmati z podsmażaną cebulką i posiekaną natką pietruszki, doprawiony cynamonem i curry
– kasza gryczana z podsmażaną cebulką
– pierś kurczaka w sosie pomidorowym. Przepis: mięso pokrój na kawałki i podsmaż z poseiakaną cebulką i pokrojonymi 2 pomidorami. Gdy mięso będzie gotowe, do warzy dodaj czosnek i zmiksuj wszystko na gładki sos. Podawaj mięso z sosem na talerzu wyłożonym posiekaną kapustą pekińską i brązowym ryżem.

Kolacje:
– sałatka z grillowaną piersią indyka, pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą i czarnymi oliwkami, polana sosem balsamico
– makrela wędzona, sałatka z mixu sałat, czerwonej cebuli i papryki czerwonej
– kanapki z pastą z awokado i jajkiem. ½  dojrzałego awokado rozdrobnij widelcem i wymieszaj z łyżką posiekanej cebulki. Posmaruj pastą pieczywo i połóż na nim plastry jaja na twardo i pomidora. Oprósz solą i pieprzem.

Przekąski:
– grejpfruty, porzeczki, jagody
– orzechy
– woda z cytryną lub imbirem
– zielone koktajle na bazie białej kapusty, natki pietruszki, z pomarańczą, grejpfrutem, jabłkiem, z dodatkiem imbiru.

Nasza opinia

Jadłospis diety przeciwgrzybicznej opiera się na naturalnych, zdrowych produktach. Nie ma w nim ograniczeń kalorycznych i ilościowych, a tylko jakościowe. Dieta stawia na oczyszczenie organizmu za pomocą tzw. super-foods – produktów szczególnie korzystnych dla naszego zdrowia. Na takiej diecie skorzysta nie tylko układ pokarmowy, ale także cera, włosy, paznokcie i samopoczucie. Polecamy! 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPrzy anemii
Następny artykułFenotypowa
Anna Kondratowicz
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: redakcja@ibeauty.pl.