Strona główna DIETA I ZDROWIE ZDROWE ODŻYWIANIE PYSZNA WIELKANOC!

PYSZNA WIELKANOC!

0

Sprawdź, jak w święta wielkanocne rozpieścić podniebienia. 😉

Słodkości 

Najlepiej, jeśli przygotujesz je sama. My proponujemy babeczki, które możesz wspaniale udekorować. Jeśli nie masz czasu, postaw na króliczki i jajka z czekolady. Warto też przygotować mieszankę bakalii i suszonych owoców- poprawią trawienie i są zdrową przekąską.

słodkości wielkanocne

Do smaku 

Potrawy nabiorą smaku, jeśli wzbogacisz je o gotowe mieszanki przypraw lub typowe wielkanocne dodatki, takie jak majonez, chrzan czy konfitura z borówki.

przyprawy

Bez mazurka się nie obejdzie 

Mazurek – ciasto, które nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Każdy piecze je na swój sposób – na cieście kruchym, biszkoptowym lub marcepanowym, przekładając dżemem czy marmoladą. Pochodzenie tego ciasta nie zostało jednak jeszcze dostatecznie wyjaśnione, a w źródłach na próżno szukać jednej definicji. Przyjmuje się, że mazurki to niskie placki wykonane z różnych gatunków ciasta, przeważnie na kruchym spodzie, pokryte warstwą masy orzechowej, migdałowej, serowej z dodatkiem bakalii, zwykle lukrowane. Marka Termisil, producent naczyń żaroodpornych, proponuje przepis na

oryginalny mazurek kawoszy i czekoladoholików.

mazurekSpód:

  • 200 g mąki zwykłej + 50g mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g prawdziwego masła
  • 50 g cukru pudru

Nadzienie:

  • 300 g gorzkiej czekolady 60% lub mlecznej (jeśli zawartość kakao będzie powyżej 70% dodajemy dwie łyżki cukru, aby deser nie był gorzki)
  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki mocnego espresso
  • do masy świetnie pasują orzechy laskowe, suszona żurawina czy migdały
  • 2-3 łyżki cukru ( w zależności od tego czy lubimy bardziej słodko czy bardziej wykwintnie)

Krem:

  • 100 g mascarpone
  • 350 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao i mielona kawa do posypania
  • bakalie do dekoracji

Wykonanie:

Wyrabiamy ciasto kruche, układamy na tortownicy, robimy małe dziurki widelcem i wstawiamy do lodówki na min. 30min. Wyjmujemy z lodówki, włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 200°C (tarta w tym czasie dochodzi do temp. Pokojowej).Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na 20 min. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjmujemy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy zacznie się rozpuszczać dodajemy cukier, espresso, likier i kremówkę. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy masa będzie jednolita, zdejmujemy z ognia. Teraz możemy dodać ulubione bakalie (najlepiej orzechy laskowe). Gotową masę wylewamy na tartę. Wkładamy do lodówki na min. 2h, aż czekolada będzie całkowicie twarda. Robimy krem: Kremówkę ubijamy wraz z serkiem mascarpone i cukrem. Kiedy masa będzie sztywna, nakładamy na nasz mazurek. Posypujemy czekoladą, kawą i dekorujemy ulubionymi dodatkami.

hepatil

Wsparcie przy biesiadowaniu 

Wielkanoc, jak i inne święta, sprzyja rodzinnym spotkaniom przy stole pełnym smacznych, choć nie zawsze lekkostrawnych potraw. Trudno się oprzeć smakołykom przyrządzonym specjalnie na tę okoliczność przez najbliższych. Nasz brak asertywności wobec ulubionych dań powoduje, że czujemy się ociężali a nasza wątroba jest przeciążona. W takich sytuacjach mogą pomóc specjalne suplement diety, np. Hepatil.

Wystrój ma znaczenie

Nie zapominaj o świątecznych dekoracjach i ozdobach na stół – dzięki nim nawet zwykłe jajka w majonezie będą prezentować się bardzo świątecznie. Warto też ustawić w domu świeże kwiaty.

wielkanocne ozdoby

kubek i wieniec wielkanocny (Empik), kolekcja Cotton Panama (dekoria.pl)

tekst: Kasia Kosieradzka