15-09-11, 09:58
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
Akcja: czytajmy ETYKIETY kosmetyków!
Przed chwilą rozpoczęłam nowy temat w dziale "Włosy" - na temat szkodliwych substancji w szamponach i odżywkach do włosów. Umieściłam tam małą ściągę, którą dobrze zapamiętać przy następnym zakupie tych kosmetyków.
Myślę, że 99% z nas (a może się mylę?) kupuje kosmetyki bez choćby SPOJRZENIA na SKŁAD. Te dziwaczne chemiczne nazwy przyprawiają nas o zawrót głowy, w rezultacie nierzadko płacimy spore pieniądze za kosmetyk, który może nam szkodzić - a gdybyśmy wiedziały, czego nie powinien zawierać, pewnie byśmy się go wystrzegały..!
Proponuję w tym wątku dopisywać nazwy składników kosmetyków (najlepiej oficjale, angielskojęzyczne nazwy) o których wiemy, że mają zły wpływ na nasze zdrowie.
Pewnie każda z nas słyszała co nieco o parabenach, ale jest tego przecież o wiele więcej...
|

15-09-11, 11:08
|
|
Senior Member
|
|
|
|
|
To ja się zaliczam do tego 1% :P ale od razu zaznaczam, że znaleść produkty NAPRAWDĘ naturalne nie jest łatwo...
|

15-09-11, 12:20
|
 |
straż forumowa
|
|
|
|
Cytat:
Napisał ayame
To ja się zaliczam do tego 1% :P ale od razu zaznaczam, że znaleść produkty NAPRAWDĘ naturalne nie jest łatwo...
|
to jest nas już 2 w tym 1 %
|

15-09-11, 13:36
|
|
Senior Member
|
|
|
|
To dobrze, oby nas więcej było
A tak przy okazji Wam opowiem, że kiedyś bardzo lubiłam Bialego Jelenia. Lubiłam, aż się dowiedziałam, że do produkcji używa się łoju zwierzęcego. Dokładnie chodzi o Sodium Tallowate. I już nie ruszam BJ.
|

15-09-11, 13:46
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
co akurat do włosów nie mam takiego nawyku, to kosmetyki wybieram naturalne, mineralne ;P
|

02-10-11, 09:39
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
Zawsze czytam skład kosmetyków, jeśli nie wiem jak nazywa się jakiś składnik sprawdzam informację w necie  warto się znać na składach bo można uniknąć przykrych niespodzianek w postaci zapchania lub podrażnienia
Szkodliwe są oczywiście Parabeny - pochodne ropy naftowej
|

10-10-11, 18:30
|
|
Member
|
|
|
|
|
Czytam, niestety jeszcze nie wszystko zło kojarzę ale jeśli coś mi składzie nie pasuje to odkładam. Jestem ZA! taką akcją. Z góry dziękuję, za przydatne informacje.
ps. no to jeleń idzie do kosza.
|

30-12-11, 22:26
|
 |
Member
|
|
|
|
|
Ja czasami czytam, ale rzadko, nawet jak już przeczytam to nie zawsze rozumiem...
|

02-01-12, 21:20
|
|
Senior Member
|
|
|
|
|
Tez przyznaję się że czystam składy kosmetyków i przywiązuję uwagę do tego co używam i co używa moja rodzina. Nie znam sie dobrze na wszystkich ale zasada jest taka im skąpszy skład tym lepiej i parabenów unikam jak sie daje szczególnie jeśli chodzi o kosmetyki które kupuje córce. Podobnie jest z Aluminium w antyperspirantach - też unikam
|

15-01-12, 22:57
|
 |
Member
|
|
|
|
Cytat:
Napisał ayame
|
ja zas mam wrazenie ze jest ich coraz wiecej... tylko trzeba wyjsc z rossmana i douglasa :-) i rozejrzec sie w drogeriach eko, poszperac po necie :-)
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|