09-06-11, 12:17
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
czym posmarować wysypki i inne reakcje alergiczne?
Często mówimy o kosmetykach, które uczulają bądź nie uczulają... ale moim problemem jest to, CO ZASTOSOWAĆ, kiedy JUŻ coś mnie uczuliło?
Alergenem jest niekoniecznie kosmetyk, to może być reakcja na jakieś pokarmy, albo na słońce. Na skórze, głównie na rękach, pojawiają się czerwone punkciki, nie swędzi, ale zaczynam w takiej sytuacji panikować.
Zastanawiam się, czym posmarować coś takiego? Boję się wtedy zastosować kremy czy balsamy, które jeszcze zaognią problem - a wydaje mi się, że chociaż zwykle wybieram sprawdzone marki i produkty bez parabenów, silikonów etc., jednak większość moich kosmetyków zawiera mnóstwo chemii.. choćby substancje zapachowe.
Poradźcie, jakie są Wasze sposoby na wysypki?
|

09-06-11, 12:57
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
Ja w takiej sytuacji, stosuję Fenistil (zawsze zabieram go na wyjazdy, bo czasem słońce mnie uczula i mam takie drobne czerwone krostki na łydkach) Fenistil koi i leczy, ale zużywam go wówczas dość dużo. Jak jest coś nie tak, to łykam solidną dawkę wapna i biorę proszek przeciwhistaminowy. Po 1-3 dniach wszystko wraca do normy.

09-06-11, 13:07
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
W zależności co jest przyczyną alergii stosuje różne preparaty. Na większość rzeczy super pomaga wapno, bo łagodzi od środka. Na poparzenia słoneczne panthenol lub taki pomarańczowy żel z apteki (nie pamietam nazwy).
Kosmetyki, które mnie uczulają po prostu odstawiam i problem szybko mija sam.
Jednak moim zdaniem najprostszym sposobem uniknięcia alergii i wszelkich objawów jej towarzyszących jest po prostu unikanie alergenów.
Jestem wrażliwa na promienie słoneczne to używam wysokich filtrów, nie opalam się od 11 do 13, nie leżę plackiem itd. Uczulają mnie kosmetyki, w których jest jakiś składnik to takowych nie stosuje, tak samo z pokarmami.
Wiadomo, że czasami nie wiemy co nas uczula, jednak jesteśmy świadomi co jemy i czego używamy do pielęgnacji i na podstawie obserwacji jesteśmy w stanie zlokalizować źródło, jeśli nie sami to przy pomocy lekarzy.
|

15-06-11, 09:53
|
|
Member
|
|
|
|
|
Bardzo dobrze sobie radzą kremy z mocznikiem. Emolium , Oceanik wypuścił kilka fajnych serii, Oliatum itd
|

15-06-11, 10:53
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
Cytat:
Napisał suzana
Bardzo dobrze sobie radzą kremy z mocznikiem. Emolium , Oceanik wypuścił kilka fajnych serii, Oliatum itd
|
emolium swego czasu i ja używałam i niestety nie zdawał egzaminu. być może dlatego, że wysypka okazała się nie być tylko zwykłą przejściową alergią
|

20-06-11, 22:18
|
|
Senior Member
|
|
|
|
Piję wapno, smaruję się olejkiem Tea Tree Oriflame, bardzo go lubię i od lat mam w domu  polecam też spróbować Tribiotic
|

30-06-11, 07:47
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
Mnie kiedyś lekarz polecił najzwyklejszą maść z witaminą A. Wyleczyła krostki po poszpitalnych sterydach na plecach mojego chłopaka.
|

30-06-11, 14:30
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
Dziękuję Wam wszystkim!
|

30-06-11, 14:58
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
Pamiętam jeszcze, że używał maści cynkowej, również bardzo dobra!
|

02-07-11, 21:13
|
|
Junior Member
|
|
|
|
|
Ja polecam przede wszystkim 3 rzeczy: pantenol, alantan plus lub cetaphil dermoprotektor. Poza tym picie wapnia.
Z droższych rzeczy rewelacyjnie radzą sobie wody termalne z apteki lub krem Avene Cicalfate - genialnie i szybko radzi sobie z wieloma problemami skórnymi.
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|