ZAREJESTRUJ SIĘ
|
ZALOGUJ
TESTY KOSMETYKÓW ROZRYWKA KONKURSY FILMY E-MAGAZYN

stare 15-09-11, 21:04
ayame ayame jest nieaktywny
Senior Member

Złotawy to i tak lepiej niż czerwonawy, ale szukam ciągle czegoś chłodnego
www.dajjesc.pl
www.theanimalrescuesite.com

Dziękuję
Odpowiedź z Cytatem
stare 16-09-11, 18:33
Luna_89 Luna_89 jest nieaktywny
Senior Member

O jejciu Nieźle... Jakich przydatnych i ciekawych rzeczy można się dowiedzieć na naszym kochanym ib... Niby zdawałam sobie sprawę, że w drogeryjnych szamponach są różne chemiczne środki, ale że aż takie świństwa nam wciskają... I pomyśleć, że człowiek myje tym włosy...Ja jakoś nigdy nie przywiązywałam zbytniej wagi do składu szamponów, ale teraz chyba zacznę...

"Pieniądze szczęścia nie dają - dopiero ZAKUPY!" ~ Marilyn Monroe
Odpowiedź z Cytatem
stare 17-09-11, 23:49
obojetniejaka obojetniejaka jest nieaktywny
Member

Nie jestem dermatologiem ani kosmetologiem, ale wydaje mi się, że to nie silikony powodują to, że włos staje się suchy, łamliwy i matowy a substancje, które wykorzystujemy do ich zmywania (sles i sls). Zresztą to bardzo obszerny temat, silikony przecież dzielą się na te trudno zmywalne, łatwe do usunięcia prostymi detergentami, itd. Ponadto silikony przez to, że oblepiają włos, stanowią dla niego barierę ochronną, tak ważną dla włosków zimą, kiedy to mają kontakt nie tylko z ujemną temperaturą, ale i włochatymi swetrami, szalikami i kurtkami. Uszkodzenie mechaniczne włosa najczęściej przejawia się przecież w rozdwojonych końcówkach. Nie wyobrażam sobie zapuszczania i pielęgnacji długich włosów bez użycia silikonu zabezpieczającego końce...
Również parabeny nie muszą być dla każdego złe - owszem, mogą powodować reakcje alergiczne, ale nie musi taki problem występować u każdego.
Zanim zaczniemy wyznawać jakąś teorię, warto przyjrzeć się jej bliżej
Odpowiedź z Cytatem
stare 09-12-11, 13:59
suzana suzana jest nieaktywny
Member

Cytat:
Napisał Luna_89 Zobacz post
O jejciu Nieźle... Jakich przydatnych i ciekawych rzeczy można się dowiedzieć na naszym kochanym ib... Niby zdawałam sobie sprawę, że w drogeryjnych szamponach są różne chemiczne środki, ale że aż takie świństwa nam wciskają... I pomyśleć, że człowiek myje tym włosy...Ja jakoś nigdy nie przywiązywałam zbytniej wagi do składu szamponów, ale teraz chyba zacznę...
dziewczyny a ktoś dobrze się zna na składach ?
Odpowiedź z Cytatem
stare 09-12-11, 14:30
Luna_89 Luna_89 jest nieaktywny
Senior Member

Cytat:
Napisał suzana Zobacz post
dziewczyny a ktoś dobrze się zna na składach ?
No właśnie nie za bardzo , ale od czego jest wujek google...??? heh

"Pieniądze szczęścia nie dają - dopiero ZAKUPY!" ~ Marilyn Monroe
Odpowiedź z Cytatem
stare 14-12-11, 12:49
olololo olololo jest nieaktywny
Junior Member

No dobrze, skoro już wiemy co jest mniej lub bardziej złe - to czego używać zamiast?

Jako odżywka świetnie się sprawdzają oleje, to potwierdzam i mam już przetestowane. Ale co z szamponem? Wiecie jakie marki są naturalne, bez SLSów i innych? Fajnie jakby równocześnie były dostępne i niedrogie
Odpowiedź z Cytatem
stare 08-02-12, 14:13
Filutek Filutek jest nieaktywny
Junior Member

Cytat:
Napisał olololo Zobacz post
No dobrze, skoro już wiemy co jest mniej lub bardziej złe - to czego używać zamiast?

Jako odżywka świetnie się sprawdzają oleje, to potwierdzam i mam już przetestowane. Ale co z szamponem? Wiecie jakie marki są naturalne, bez SLSów i innych? Fajnie jakby równocześnie były dostępne i niedrogie
Ja używam szampon biovax (bez SLS, SLES, Glikolu Propylenowego) do kupienia w aptekach np. w Super-Pharm. Koszt niewielki, dość często są promocje.
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-02-12, 22:37
whitedaisy whitedaisy jest nieaktywny
Junior Member

Cytat:
Napisał olololo Zobacz post

Ja lubię Fitomed do włosów tłustych (wprawdzie ma SLS, ale na dalszym miejscu. Za to drugi w składzie jest zestaw ziół
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-02-12, 23:31
girl_ka girl_ka jest nieaktywny
Senior Member

Zdjęcia: 4
Zawsze warto postawić na kosmetyki z certyfikatami np. ECO cert wtedy mamy pewność że nam nie szkodzą... i środowisku również
Zawsze czytam etykiety!
Odpowiedź z Cytatem
stare 12-02-12, 15:56
jola jola jest nieaktywny
Senior Member

Zdjęcia: 2
A co myślicie o szamponach dla dzieci? HiPP Babysanft, Shampoo - ma bardzo skład

Skład: Aqua, Sorbitol, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Cocamidopropyl Betaine, Lauryl Glucoside, Sodium Chloride, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Prunus Amygdalus Dulcis (olejek migdałowy),Sodium Carboxymethyl Betaglucan (składnik pochodzący z naturalnych drożdży), Glycerin, Citric Acid, Parfum

czyli nie ma - sls-ów, PEG-ów i parabenów
w zasadzie to i tak na długie włosy tzreba używac odżywek-a odżywek używa sie na włosy nie na skórę głowy.
Mam jeszcze zapas zwykłych szamponów-ale jak skoncze to chyba przerzuce sie na takie; zobacze co z tego wyniknie

ten jest jeszcze dobry (chyba tańszy) -patrzac na skład
Bubchen, Kinder Shampoo -Szampon dla dzieci z rumiankiem i lipą

Skład: Aqua, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Laureth-3, Polysorbate 20, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, Sodium Chloride, Disodium PEG-4 Cocamido MIPA-Sulfosuccinate, Cocamidopropyl Betaine, Chamomilla Recutita, Tilia Cordata, Propylene Glycol, Acrylates/Steareth-20 Methacrylate Copolymer, Potassium Sorbate, Parfum, Citric Acid

Każdy składnik mozna poszukac w necie i poczytac
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
etykiety, skład kosmetyków

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania