15-03-11, 22:43
|
|
Junior Member
|
|
|
|
|
dbanie o długie włosy
szukam sprawdzonych sposobów na utrzymanie w dobrej kondycji długich włosów. mile widziane propozycje konkretnych kosmetyków, profesjonalnych zabiegów fryzjerskich jak i "porady babuni"
|

16-03-11, 08:03
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
ok. zadbanie o długie włosy. a farbujesz, rozjaśniasz? są cienkie czy gęste? często sie przetłuszczają czy są może suche? bo pielęgnacja zalezy o dich stanu i wyglądu.
|

16-03-11, 09:04
|
|
Junior Member
|
|
|
|
|
wzmocnią włosy
Polecam szampon przeciw wypadaniu włosów Foltene i odżywkę. Szampon jest naprawdę delikatny, ładnie pachnie. Odżywka wyraźnie wzmacnia włosy, są sprężyste i dobrze się układają.
|

16-03-11, 20:39
|
|
Senior Member
|
|
|
|
1. Rezygnacja lub ograniczenie do minimum urządzeń elektrycznych typu lokówka, prostownica, suszarka. Najlepiej używać tylko suszarki i to w wyjątkowych okolicznościach.
2. Jak najmniej stylizacji, zwłaszcza tapirowania, ciasnego upinania itd.
3. Rezygnacja z farbowania, ew. ograniczenie do minimum lub farby roślinne.
4. Dobry, łagodny szampon, najlepiej przezroczysty.
5. Po myciu obowiązkowo odżywka (i wtedy rozczesujemy delikatnie włosy), 1-3 razy w tyg. maska.
6. Nie trzemy włosów ręcznikiem, nie idziemy spać z mokrymi.
7. Odpowiednia dieta, ewentualnie w stanach niedoboru suplementacja tabletkami lub naturalna (herbata z pokrzywy np)
8. Wyższy stopień zaawansowania to wcierki, olejowanie, wzbogacanie masek różnymi dodatkami itd.
Czyli: nie szkodzić i stosować odpowiednią pielęgnację
|

17-03-11, 11:38
|
|
Member
|
|
|
|
A co z rozdwajającymi się końcówki? Po zimie zawsze mam z tym problem, pomimo regularnego podcinania u fryzjera problem ciągle powraca
|

22-03-11, 20:57
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
Cytat:
Napisał serena
A co z rozdwajającymi się końcówki? Po zimie zawsze mam z tym problem, pomimo regularnego podcinania u fryzjera problem ciągle powraca 
|
musisz odżywiać i nawilżać włosy, bo podcinanie to tylko chwilowa poprawa, a włosy jak są suche to będą się rozdwajać. a niestety końce przeważnie są przesuszone po zimie. ja stosuje jedwab na końcówki, po każdym myciu. czasami nakładam jakąś odżywkę bez spłukiwania na noc i rano myje włosy. stosuje też wax raz na jakiś czas, mega dużą warstwę nakładając na końcówki i trzymając około godzinki (przeważnie w niedziele, gdy mam więcej czasu i mogę np pograć w simsy przy których czas mija bardzo szybko  )
Ważne jest też odżywianie od środka, czyli witaminy. koleżanka poleciła mi tabletki (nie pamietam nazwy, ale sprawdzę) które bardzo mnie kusiły, ale były dla mnie za drogie. Natomiast od miesiąca stosuje tran i widzę, że skóra i włosy są bardziej nawilżone. może też warto spróbować
|

25-03-11, 20:44
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
Mam długie włosy, ale nie sprawiają mi one żadnych takich problemów, które uzasadniałyby aż tyle różnych ograniczeń. Mi wystarczy dobra odżywka i dobra szczotka do czesania.
|

28-03-11, 11:10
|
|
Junior Member
|
|
|
|
|
Od pewnego czasu pielęgnacja moich długich włosów stała się numerem 1 !
Wypróbowałam dużo kosmetyków i z tego co mogę Ci polecić to :
* Dove repair therapy z lini Intense repair : szampon, odżywkę i ekspresową maseczkę miałam okazję wypróbować zostając ambasadorką Dove, polecam ten zestaw w 100%, już po tygodniu stosowania widać znaczną poprawę struktury włosa; mogę powiedzieć z ręką na sercu, że od tej pory moje włosy zaczęły normalnie wyglądać
* Clairol Herbal essences szampon i odżywka ''nie łam się'' - szampon i odżywka przeciw łamaniu się włosów
* Clairol Herbal essences szampon i odżywka "szczęśliwe zakończenia'' - szampon i odżywka chroniące końcówki włosów
* Biosilk Silk Therapy - oryginalny naturalny jedwab do włosów
Obecnie używam szamponów i odżywek Herbal essences - są fantastyczne, spisują się rewelacyjnie. Po spłukaniu odżywki na wilgotne włosy nakładam jedwab firmy Biosilk - jego wielką zaletą jest to, że po jego użyciu włosy po kilku godzinach nie wyglądają na tłuste jak to w przypadku innych jedwabi bywa.
Mimo tego, że farbuję włosy co 2 miesiące, często używam prostownicy to dzięki tym kosmetykom cieszę się naprawdę miękkimi, lśniącymi włosami. Polecam !
|

28-03-11, 12:41
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
A co myślicie o szamponach Gliss Kur? Moja włosy powiedziały im: NIE, choć reklamy były takie zachęcające.
|

28-03-11, 13:11
|
|
Junior Member
|
|
|
|
Cytat:
Napisał JeszczeBardziej
A co myślicie o szamponach Gliss Kur? Moja włosy powiedziały im: NIE, choć reklamy były takie zachęcające.
|
Próbowałam nie jednokrotnie - szału nie ma... szampony i odżywki do pielęgnacji włosów firmy Schwarzkopf nie zachwycają, dlatego nie polecam ani Gliss Kur'a, Syoss'a czy też szamponu Schauma.
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|