04-05-10, 14:17
|
|
Member
|
|
|
|
|
Efekty epilacji
Najbardziej ciekawi mnie, czy jest to rzeczywiście sposób na trwałe usunięcie włosków. Taki sprzęt to prawdziwa inwestycja, więc oczekiwania są duże.
Po jakim czasie można zobaczyć efekt?
|

04-05-10, 14:21
|
|
Junior Member
|
|
|
|
|
Właśnie....kupno takiego urządzenia, to spory jednorazowy wydatek i jest to ryzykowne, bo chyba nie ma gwarancji skuteczności ?
|

04-05-10, 17:54
|
|
|
|
Prawdę powiedziawszy to się tego trochę boję....
|

04-05-10, 21:15
|
|
|
|
Witam,
Każda metoda epilacji wykorzystująca działanie energii świetlnej (tzw. fotoepilacja)- zarówno laserowa jak i IPL - cechuje się długotrwałym działaniem. Skuteczność działania oraz okres, po jakim włosy mogą zacząć ponownie odrastać jest uzależniony od indywidualnych cech każdej osoby (przede wszystkim od koloru, gęstości i grubości włosów, oraz koloru skóry) - dotyczy to również profesjonalnych urządzeń wykorzystywanych w gabinetach kosmetycznych. Generalnie metody te są najbardziej skuteczne przy ciemnych włosach i jasnej skórze. Jak dotąd jedyną metodą, której naprawdę trwałe efekty (typu "raz na zawsze") zostały udowodnione, to metody wykorzystujące bezpośrednie działanie prądu na mieszek włosa, czyli metoda elektrolizy i metody pochodne.
Popularność metod laserowych i IPL wynika z ich stosunkowo wysokiej skuteczności działania: 60-90% redukcji owłosienia po kilku wykonanych zabiegach; najczęściej efekty te utrzymują się przez naprawdę długi okres (nawet kilku lat). I co ważne, te włosy, które po wykonaniu zabiegów odrosną, są najczęściej cieńsze i słabsze - a przez to bardziej podatne na działanie fotoepilacji podczas powtórzonych zabiegów.
Tak jak napisałam, poza elektrolizą żadna metoda nie daje gwarancji skuteczności.
W przypadku Silk'n, podczas wykonywania badań klinicznych na zakwalifikowanych pacjentach, nie zaobserwowano braku reakcji żadnego z nich na działanie Silk'n.
Efekty działania każdego zabiegu są zauważalne po 1-2 tygodniach (jest to normalny czas, po jakim poddane działaniu światła włosy zaczynają wypadać). Generalnie w celu uzyskania optymalnego działania należy wykonać 5-7 zabiegów (pierwsze 3 co 2 tygodnie, pozostałe co ok. 4 tygodnie) - choć jak wspomniałam, już 1-2 tygodnie po pierwszym zabiegu będzie widać pierwsze efekty działania.
|

05-05-10, 07:42
|
|
|
|
|

07-05-10, 14:48
|
|
Junior Member
|
|
|
|
|
Nie wiem, czy wstrzeliłam się w odpowiedni temat, ale chciałam jeszcze zapytać o kwestie związane z odrastaniem włosów. Są trzy fazy wzrostu - po pierwszym zabiegu epilacji, zniszczone są tylko te włosy, które były w fazie wzostu, a reszta odrasta, tak?
Czy te odrastające włosy są słabsze i mogą mieć problemy z przebiciem się przez naskórek? pytam, bo mam straszne problemy z wrsatającymi włosami i stanami zapalnymi... auć! :/
|

07-05-10, 23:38
|
|
|
|
Witam,
Fotoepilacja oddziaływuje jedynie na włosy znajdujące się w fazie aktywnego wzrostu.
Te znajdujące się w dwóch pozostałych fazach nie zostają poddane działaniu światła, co i tak ma mniejsze znaczenie, gdyż prędzej czy póżniej one wypadną (trzecia faza to właśnie faza wypadania). Jednak aby mieszki tych włosów mogły zostać uszkodzone, potrzebne będzie kolejne naświetlenie, gdy nowe włosy (już w fazie aktywnego wzrostu) się pojawią.
Niektóre osoby mają skłonność do wrastania włosów, tworzenia stanów zapalnych - grudek i krostek, a w konsekwencji do powstawania przebarwień a nawet blizn. Problem wrastania pojawia się czasem u osób stosujących depilatory elektryczne, plastry woskowe czy golarki. Wynika z tego, że część włosów podczas depilacji jest urywana tuż pod powierzchnią skóry. Powoduje to czasem zmianę kierunku wzrostu włosa, który nie przebija się przez naskórek i wrasta w głąb skóry.
Można zapobiec wrastaniu włosków poprzez regularne złuszczanie naskórka przy użyciu peelingu lub szorstkiej gąbki. Ponadto, należy stosować balsamy nawilżające i zmiękczające po to, by włos mógł przebić się przez skórę. Nie ulega wątpliwości, że najskuteczniejszym rozwiązaniem jest poddanie się zabiegowi fotoepilacji (laserowej lub IPL).
|

16-05-10, 13:09
|
|
Senior Member
|
|
|
|
|
Zdrowie..
Czy są jakieś przeciwskazania dla osob chorujacych na serce lub inne choroby? Pozdrawiam
|

17-05-10, 13:49
|
|
Junior Member
|
|
|
|
|
A czy są jakieś badania - na ile potwierdzona jest skuteczność zabiegu za pomocą tego właśnie lasera?
|

17-05-10, 14:03
|
|
Junior Member
|
|
|
|
Cytat:
Napisał estetka
A czy są jakieś badania - na ile potwierdzona jest skuteczność zabiegu za pomocą tego właśnie lasera?
|
Są badania na stronce Silk'n
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|