17-04-10, 23:03
|
 |
straż forumowa
|
|
|
|
|
Farbowanie włosów henną
Ponieważ ostatnio mam halo na punkcie naturalnych odzywek, itd itp w ręce wpadła mi ulotka dot. henny. Do tej pory farbowałam Castingiem, i czy jest sens przerzucać się na farby ziołowe? Słyszałam juz rózne opinie na ten temat, że nie powinno się z chemicznych farb przechodzić na ziołowe, itd itp.
|

13-05-10, 22:10
|
|
|
|
szczerze mówiąc nie słyszałam nic na ten temat......... że niby dlaczego nie mozna się przerzucić- bo co?!
|

13-05-10, 22:24
|
 |
straż forumowa
|
|
|
|
|
Henna jest farbą roślinną, a np casting chemiczną i mogą być rózne dziwne reakcje. Czasem na ulotkach jest napisane, aby zachować ostroznośc czy nawet nie farbować, jeśli wcześniej zostala uzyta farba roślinna.
|

06-07-10, 18:42
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
Ja niestety miałam przykre doświadczenia z henną. Po zastosowaniu obsypało mi szyję bolącymi krostkami, nie mogłam w to uwierzyć, a na dodatek kolor prawie wcale nie chwycił. Też bardzo zwracam uwagę na produkty naturalne, lubię je, niestety henna mi nie służy. Dopiero antybiotyki pomogły wyleczyć mi szyję + żele od dermatologa. Trzeba wiedzieć, czy czasem nie jest się uczulonym na którekolwiek zioło w składzie henny.
|

26-11-10, 22:58
|
|
Senior Member
|
|
|
|
|
Właśnie tak ostatnio zastanawiałam się nad użyciem henny.
Mam włosy trochę zniszczone stałym farbowaniem (w zasadzie nie używałam farby, tylko szamponu koloryzującego), przerzedziły się dość bardzo, a ponoć taki zabieg by je wzmocnił. Mam już jasne odrosty przy czarnych włosach, a nie chcę znów tak brutalnie ich traktować.
Używał ktoś jeszcze henny?
|

27-11-10, 12:35
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
jak mialam 13-14 lat farbowalam wlosy henna na rudo.zabieg jest bardzo rpzyjemny,bo henna czy tez chna fajnie pachnie,ziolowo.fajnie chwytalo a wlosy byly bardzo odzywione,naprawde mile w dotyku.moja przyjaciolka ktora ma bardzo ciemne brazowe wlosy nadaje sobie ruda henna sliczne przeblyski na nich,w swietle slonecznym wyglada to naprawde efektownie.
|

27-11-10, 18:06
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
ja malowałam henną, można ekstra kolorki mieć ale sie wkurzyłam i zrezygnowałam boo... co14 dni muszę na nowo farbować.. bo kolor sie zmywa  ) a farba to raz na miesiąc i ujdzie  )
|

13-03-11, 15:30
|
 |
straż forumowa
|
|
|
|
Oczytałam się na necie, i wreszcie zafarbowałam henną. Kolor - super! Ciemny brąz, wpadający w chłodny. Włosy są grubsze, cudnie się błyszczą, fajnie układają. Samo farbowanie okazało się całkiem normalne a łazienka czysta po tym zabiegu  Na razie nie mam zamiaru wrócić do farb chemicznych, tylko eksperymentować z kolorami henny.
|

13-03-11, 16:09
|
|
Senior Member
|
|
|
|
|
|

13-03-11, 16:29
|
 |
straż forumowa
|
|
|
|
|
Właśnie z tym "oddychaniem" i nie włosów, to jakieś dziwne opinie fryzjerzy mają. Zapytałam się mojej fryzjerki co sądzi o hennie, to szczerze odpowiedziała, że nie miała z tym do czynienia i nie ma opinii.
Też czytałam, że włosy oblepia, nie mogą oddychać, coś tam im się dzieje. Wystarczy popatrzeć na włosy kobiet, które od stuleci używają do farbowania roślin - mają cudne, zdrowe i błyszczące włosy. Jeśli by to była prawda, po połowa Hindusek byłaby łysa, bo oblepione włosy by im powypadały.
A tak działają farby roślinne:
"Chemiczne farbowanie ingeruje w strukturę włosów za pomocą sztucznych substancji, łuski włosa otwierają się (w sposób podobny do szyszki sosnowej) a kolor penetruje jego wnętrze. Po kolejnych farbowaniach łuski zamykają się nieprawidłowo, a włosy stają się podatne na uszkodzenia w trakcie ich mycia, suszenia lub używania produktów do stylizacji (szczególnie tych, które mają w składzie alkohol). Tracąc swój naturalny blask, stają się także szorstkie i matowe. Farby, które mają w składzie hennę, działają w zupełnie odmienny sposób. Barwnik z henny (lawson) wnika do włosa i wiąże się z keratyną. Lawson nie uszkadza włosa, wręcz przeciwnie – w naturalny sposób go odżywia. Dlatego właśnie po użyciu farb roślinnych włosy są wzmocnione i nabierają spektakularnego blasku. Farby roślinne polecane są szczególnie osobom, które borykają się z wypadaniem włosów i problemami skóry głowy – zioła znacznie zmniejszą ich objawy. Im częściej farbujemy włosy farbami roślinnymi, tym każdy pojedynczy włos staje się mocniejszy. Kolor silnie wiąże się z włosem, jedynie odcienie na poszczególnych pasmach mogą się nieznacznie różnić. Im dłużej stosuje się farby roślinne, tym trwalsze będą efekty."
ze strony khadi.pl
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|