ZAREJESTRUJ SIĘ
|
ZALOGUJ
TESTY KOSMETYKÓW ROZRYWKA KONKURSY FILMY E-MAGAZYN

stare 01-04-11, 13:10
paula719 paula719 jest nieaktywny
Junior Member

Idealny podkład

Używam podkładu matującego a jednak po paru mintach od aplikacji czoło i po obu stronach nosa wyglądam akbym olejem sie posmarowala. Już nie wiem czego mam uzywac. proszę o jakąs radę
Odpowiedź z Cytatem
stare 02-04-11, 11:59
nelka83 nelka83 jest nieaktywny
Banned

Jeśli chodzi o dobór odpowiedniego podkładu, to niestety, ale musisz poświęcić trochę czasu na odnalezienie swojego ideału . Przy okazji wspomnę również, że ważny jest też krem, który nakładasz pod podkład. Z Twojej wypowiedzi wynika, że masz cerę przetłuszczającą się, więc powinnaś używać kremów lekkich, ale nie matujących (bo możesz za bardzo wysuszyć skórę). Bardzo fajnym wynalazkiem jest też baza (ja posiadam taką do cery mieszanej i w wakacje nakładam zamiast kremu). Dzięki niej podkład lepiej trzyma się skóry, nie spływa i nie ściera się.

Jakiego kremu i podkładu aktualnie używasz?
Odpowiedź z Cytatem
stare 02-04-11, 17:01
paula719 paula719 jest nieaktywny
Junior Member

Aktualnie uzywam Emulsji na dzień olay do cery mieszanej i tłustej. Podkład Liren oraz tą drugą wersje Lirene CitY Matt, na to puder matujący. Może powodem jest to, że na noc nakładam krem bambino a jak wiadomo on jest tłusty więc może od tego skóra jeszcze bardziej mi się przetłuszcza??
Odpowiedź z Cytatem
stare 04-04-11, 14:46
Beata Dubiel Beata Dubiel jest nieaktywny
Ekspert iBeauty.pl

Wpisy: 1
Smile

Witam iBeautkę "paula719"!
"nelka83"ma rację.Aby trafić na "swój"podkład to czasami trzeba trochę poeksperymentować.Tym bardziej,że każda z nas ma trochę inną cerę,a ilość rodzajów oferowanych przez producentów jest szeroka ale nie aż tak.Duży problem np.stwarza cera mieszana.Trzeba dobrze przeczytać opis do jakiego typu cery mieszanej jest dany podkład,a nie zawsze to pisze dokładnie.Warto zakup konsultować ze sprzedawczynią w sklepie.A taka cera może być normalna z tendencją do przetłuszczania,normalna z tendencją do przesuszania czy w strefie "t" tłusta,a policzki wysuszone.I wtedy klientka sama nie wie co dla niej odpowiednie.Można poprosić o próbkę.Jeśli sklep nie posiada(niektóre firmy po prostu nie produkują)to poprosić o odrobinę testera(wziąć pusty słoiczek po kremie z domu).Porządny sklep na pewno nie odmówi.No i druga sprawa,myślę,że podstawa to odpowiednia pielęgnacja i przygotowanie twarzy.Mleczko,tonik,żel myjący,kremy i inne specyfiki powinny być bardzo starannie dobrane do wieku i typu cery.W sklepach i aptekach wybór jest olbrzymi a obsługa najczęściej przeszkolona i z doświadczeniem.Można tez poradzić się swojej kosmetyczki.Większość firm kosmetycznych ma swoje strony internetowe,gdzie można zrobić wirtualna analizę skóry i ustalić odpowiednie kosmetyki.Niektóre firmy posiadają infolinię,gdzie można również uzyskać poradę.Jeszcze dwa słowa o wspomnianym kremie Bambino.Owszem jest to krem bardzo delikatny,niepodrażniający,a wręcz łagodzący.Można go użyć,jeśli jest tak potrzeba(np.podrażnienie),ale sporadycznie.To krem dla dzieci,a więc nie ma żadnych składników np.matujących,regenerujących czy przeciwzmarszczkowych.A poza tym ma gęstą,ciężką konsystencję,co nie jest polecane przy cerze mieszanej lub tłustej.Starajmy się stosować kosmetyki odpowiednie również do wieku.Powodzenia.
Pozdrawiam Beata Dubiel
Odpowiedź z Cytatem
stare 04-04-11, 18:48
PanzerKitty PanzerKitty jest nieaktywny
Senior Member

Czy to prawda,że podkład powinien być o ton jaśniejszy od koloru cery gdyż ciemnieje na twarzy pod wpływem powietrza?
Odpowiedź z Cytatem
stare 04-04-11, 19:05
agabil1 agabil1 jest nieaktywny
Senior Member

Kittku, nie każdy ciemnieje. Przynajmniej na moje twarzy.

Ja lubię kremy dla dzieci, mają dobre składy (zwłaszcza Hipp i Babydream) i pomimo "zaawansowanego" wieku używam regularnie.
Odpowiedź z Cytatem
stare 04-04-11, 19:17
PanzerKitty PanzerKitty jest nieaktywny
Senior Member

Cytat:
Napisał agabil1 Zobacz post
Kittku, nie każdy ciemnieje. Przynajmniej na moje twarzy.

Ja lubię kremy dla dzieci, mają dobre składy (zwłaszcza Hipp i Babydream) i pomimo "zaawansowanego" wieku używam regularnie.
Agulinku jakiego znowu zaawansowanego wieku, kiedy wyglądasz na 20 lat
Odpowiedź z Cytatem
stare 04-04-11, 23:15
nelka83 nelka83 jest nieaktywny
Banned

Cytat:
Napisał paula719 Zobacz post
Aktualnie uzywam Emulsji na dzień olay do cery mieszanej i tłustej. Podkład Liren oraz tą drugą wersje Lirene CitY Matt, na to puder matujący. Może powodem jest to, że na noc nakładam krem bambino a jak wiadomo on jest tłusty więc może od tego skóra jeszcze bardziej mi się przetłuszcza??
Używałam kiedyś tej emulsji i z tego co pamiętam to nie nadawała się ona pod makijaż (przynajmniej w moim przypadku). Owszem, skóra była po niej miękka i aksamitna w dotyku, jednak pozostawiała na niej taki lekki film. I to właśnie on powodował, że z czasem cera zaczynała się przetłuszczać, a podkład spływać. Za to na noc spisywała się rewelacyjne . Kremu Bambino nie polecam, ponieważ on bardziej natłuszcza niż nawilża.

Myślę, że ten mix nawilżająco-natłuszczający powoduje, że skóra zaczyna bardzo się przetłuszczać. Gdzieś czytałam, że nawilżanie jest ważne, ale nie można przesadzać. Oczywiście, nie można też jej zbytnio przesuszyć.
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-04-11, 22:19
agabil1 agabil1 jest nieaktywny
Senior Member

Cytat:
Napisał PanzerKitty Zobacz post
Agulinku jakiego znowu zaawansowanego wieku, kiedy wyglądasz na 20 lat
tiaaa
może nie wyglądam ale mam 35 lat i czuję się na swój wiek.

Jeśli chodzi o podkłady , zwykle używam 100% minerałów w proszku a ostatnio pokochałam bb cream'y
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-04-11, 13:22
weronika.o-ca weronika.o-ca jest nieaktywny
Senior Member

Aga podaj więcej info nt tych bb creamów, czytałam kiedys o nich na innym portalu...
ale jednak zdanie doświadczonej użytkowniczki liczy się najbardziej

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania