ZAREJESTRUJ SIĘ
|
ZALOGUJ
TESTY KOSMETYKÓW ROZRYWKA KONKURSY FILMY E-MAGAZYN

stare 25-03-11, 20:52
agatak agatak jest nieaktywny
Junior Member

krem z filtrem a makijaż?

cześć, jako że zbliża się wiosna... mam pytanie odnośnie fotostabilności kremów z filtrem,
do tej pory używałam kremów z wysokim filtrem ale raczej tych ze średniej półki (soraya, kolastyna)
wyczytałam ostatnio, że tego typu filtry nie są dobrej jakości, ponoć stosowane pod makijaż nie spełniają swojej funkcji ponieważ składniki podkładów i pudrów destabilizują filtr zawarty w kremie... w takim razie które filtry kupować aby mieć pewność, że będą działały pod makijażem?
stare 26-03-11, 12:40
agabil1 agabil1 jest nieaktywny
Senior Member

Parsol -filtr chemiczny który posiada większość kremów z filtrem jest dość nietrwały i można go zdestabilizować obecnymi w kosmetykach kolorowych składnikami: talk, mika, dwutlenek tytanu, tlenek cynku, tlenki żelaza czyli pigmenty.

Są produkty fotostabilne które nie zawierają filtra Parsol 1789:
np. linia Soraya , jakies filtry Lirene, Dermika, Bielnda, SVR, Avene...musisz patrzeć na skład kosmetyku z filtrem, jeśli ma Parsol to niestety ale bardzo popularne składniki kosmetyków kolorowych go zdestabilizują .

Parsol w składzie jest pod nazwami: Avobenzone, butyl methoxydibenzoylmethane wikipedia
stare 26-03-11, 19:31
agatak agatak jest nieaktywny
Junior Member

przejrzałam składy moich kremów i rzeczywiście większość zawiera Parsol.... zastanawia mnie tylko skład mojego dotychczasowy faworyta (Pollena-Ewa, Eva Sun, Krem ochronny na superwrażliwe miejsca SPF50+) Aqua, Octocrylene, Titanium Dioxide/Silica, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Polysilicone-15, Glycerin, C-12-15 Alkyl Benzoate, Cocoglycerides, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride Sodium Acrylates Copolymer, Phenoxyethanol, Methylparaben/Ethylparaben/Isobutylparaben/Propylparaben/Butylparaben, Elaeis Guineensis (Palm) Oil, Artemia Extract, Parfum, Xanthan Gum, Peg-8/Tocopherol/Ascorbyl Palmitate/Ascorbic Acid/Citric Acid, Linalool.

Agabil, co sądzisz o takim składzie? zależy mi na opinii kogoś kto się orientuje bo krem jest rewelacyjny.... wchłania się szybko do całkowitego matu, nie zapycha do tego tani jak barszcz, bije na głowe drogie "tłuściochy" tylko czy taki krem o takim składzie zapewni ochronę pod samym podkładem? nie używam pudru sypkiego który zawierałby talk. z góry dziękuje za info
stare 27-03-11, 16:37
Senior Member

hej
Produkt ma w zasadzie tylko Parsol jesli chodzi o ochronę przed UVA a to trochę mało jak na filtry . Parsol jest tu stabilizowany Octocrylene ale czy to wystarczy by zapewnić dobrą ochronę zwłaszcza gdy położysz na niego podkład. Pamiętaj że nie tylko talk może zdestabilizować filtry.

Nie wiem, uważałabym z nim zwłaszcza że ochrona przed promieniowaniem UVA jest w tu oparta tylko na Parsolu1789.

Octocrylene-filtr cheniczny, chroni przed promieniowaniem UVB
Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid- filtr chemiczny, chroni przed UVB
Titanium Dioxide-filtr mineralny , chroni przed krótkofalowym UVA i UVB
Butyl Methoxydibenzoylmethane- czyli Parsol 1789 , chroni przed UVA
stare 08-04-11, 17:43
nelka83 nelka83 jest nieaktywny
Banned

Kupiłam sobie krem z filtrem. Wszystko pięknie, tylko pozostawia bardzo błyszczącą skórę . Czy można go wymieszać z kwasem hialuronowym (takim w żelu)? Pomyślałam, że może będzie się lepiej wchłaniał. Nie zniszczy to właściwości kremu?
stare 08-04-11, 20:22
PanzerKitty PanzerKitty jest nieaktywny
Senior Member

Jesli chodzi o filtry to zastanawiałam się nad Ziają ale nie wiem czy nie będzie za słaba na lato
stare 08-04-11, 20:31
puchiko puchiko jest nieaktywny
Senior Member

Zdjęcia: 9
Cytat:
Napisał PanzerKitty Zobacz post
Jesli chodzi o filtry to zastanawiałam się nad Ziają ale nie wiem czy nie będzie za słaba na lato
zwróć uwagę czy nie ma parabenów Vichy ma krem matujący z filtrem 15

stare 10-04-11, 19:22
nelka83 nelka83 jest nieaktywny
Banned

15 jest chyba za słaba (przynajmniej jak dla mnie). Znalazłam za to krem z SPF50 z firmy SVR Lysalpha, przeznaczony dla skóry tłustej i trądzikowej. Kosztuje ok.50zł.

Opis:
Lysalpha SPF 50 został opracowany w oparciu o unikalne połączenie trzech składników aktywnych:
- Kompleks fotostabilnych filtrów przeciwsłonecznych UVA/UVB o szerokim spektrum działania,
- Zn PCA o działaniu regulującym wydzielanie łoju
- Ekstrakt z rośliny Tephrosia purpurea redukuje wydzielanie nadmiaru łoju spowodowane stresem

Preparat dzięki lekkiej, nietłustej konsystencji fluidu łatwo rozprowadza się na skórze. Matuje.

Używał ktoś?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 43147_250.jpg (11.4 KB, 1 wyświetleń)
stare 10-04-11, 20:18
Senior Member

ja nie kupuję drogich aptecznych filtrów kiedyś kupowałam rossmanowski spray SPF30 dla dziec, a ostatnio używam TESCO SUN Kids SPF40
stare 10-04-11, 20:42
PanzerKitty PanzerKitty jest nieaktywny
Senior Member

Cytat:
Napisał agabil1 Zobacz post
ja nie kupuję drogich aptecznych filtrów kiedyś kupowałam rossmanowski spray SPF30 dla dziec, a ostatnio używam TESCO SUN Kids SPF40
Aguś kupujesz ten filtr w Tesco? ile kosztuje i czy nie zapycha, nie bieli?

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania