04-05-10, 21:55
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
Laser a pękające naczynka
Zakładam nowy wątek bo nie wiem gdzie mogę go doczepić a mam bardzo ważne pytanie:
jak się ma epilacja laserowa nóg ze skłonnością do pajączków,pękających naczynek czy żylaków.
Chcę się też dowiedzieć jakie są przeciwwskazania do epilacji - bo to też jest ważne.
|

04-05-10, 22:25
|
|
|
|
Witam,
Jest kilka przeciwskazań do wykonywania fotoepilacji. Główne z nich to:
- ciąża i laktacja
- świeżo opalona skóra
- trwałe przebarwienia (pieprze, kurzajki, blizny)
- nowotwór skóry (również w przeszłości)
- niedawno wykonana radioterapia lub chemioteria
- świeże rany na skórze
- epilepsja
- nadwrażliwość na światło (np. porfiria, toczeń)
- niektóre przebyte choroby skóry
- zażywanie niektórych lekarstw
Natomiast jeśli chodzi o żylaki czy pajączki, to właśnie działanie lasera jest skuteczną metodą wykorzystywaną do ich usuwania (oczywiście laser o innej długości fali niż ten do usuwania włosów, natomiast zakres światła HPL obejmuje również tą długość). Stąd oczywiście nie ma przeciwskazań to stosowania fotoepilacji w tym przypadku.
|

05-05-10, 22:20
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
Dziękuję bardzo za szczegółowe udzielenie odpowiedzi.
Pozdrawiam.
|

06-05-10, 15:34
|
|
|
|
A ja mam jeszcze jedno pytanie - pisze Pani o pieprzach jako przeciwwskazaniu, czy to znaczy, że jeśli mam na nogach dosłownie 3-4 pieprzyki, to nie mogę robić depilacji? Czy po prostu omijać te miejsca?
|

06-05-10, 16:18
|
|
|
|
Witam,
przeciwskazanie dotyczy jedynie naświetlania samych trwałych przebarwień - poza tymi nielicznymi miejscami nie ma przeszkód do wykonywania fotoepilacji.
|

06-05-10, 16:32
|
|
|
A takie wystające krostki, nazywa się to chyba tłuszczakami? Tez mam takie jedno na udzie i często zacinam przy goleniu nóg
|

06-05-10, 22:15
|
|
|
|
Witam,
Tłuszczakami najczęściej nazywany są guzki podskórne. Wystające krostki mogą mieć różny charakter, więc nie sposób jednoznacznie ocenić ich strukturę bez oględzin.
Tak czy inaczej stosując fotoepilację wystarczy po prostu ominąć te nieliczne miejsca podczas naświetlania.
|

09-05-10, 10:46
|
|
|
|
A prosze mi powiedzieć czemu bielactwo jest przeciwwskazaniem? Jeśli włosy pomimo bielactwa maja normalny ciemny kolor, to też nie można wykonać takiej depilacji?
|

10-05-10, 11:39
|
|
|
|
Witam,
Generalnie wszystkie schorzenia charakteryzujące się zwiększoną wrażliwością na światło stanowią przeciwskazanie do wykonywania zabiegów fotoepilacji. Niezależnie od koloru włosów (co ma wpływ na skuteczność wykonywania zabiegów), intensywne światło IPL może spowodować uboczne efekty na wrażliwej skórze.
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|