15-11-11, 19:35
|
|
Senior Member
|
|
|
|
|
Masaż głowy, pobudzanie włosów do wzrostu
Zastanawiam się na masażami głowy, czy krótaś z Was robiła?
Znalazłam taki eprzepisy i chyba się skusze na ten z pokrzywą lub sola, mam cienkie przetłuszczające się , słabe włosy, może mi pomoże
Przepis 1
Przygotować roztwór z l litra ciepłej wody i 2 stołowych łyżek soli, namoczyć w nim ręcznik, lekko wykręcić i nacierać łysiejące miejsca na głowie
Przepis 2
100 g liści pokrzywy (najlepiej majowej) zalać 500 ml wrzątku, odstawić na 30 minut. Następnie przecedzić, w otrzymanym roztworze zamoczyć ręcznik i nacierać nim głowę
Przepis 3
Raz na tydzień wcierać w skórę głowy zwykłą sól przez 10-12 minut, po czym nie myć głowy przez godzinę. Spłukać włosy czystą wodą i pomasować
Przepis 4
Zmieszać po jednej łyżeczce koniaku, oleju kukurydzianego i kefiru. Dobrze wymieszać i wetrzeć we włosy. Założyć na głowę worek foliowy, a na niego wełnianą czapkę lub chustkę. Trzymać 15-20 minut, po czym dokładnie spłukać głowę i pomasować.
Przepis 5
Słój o pojemności l litra napełnić do połowy utartymi na tarce czerwonymi burakami. Dopełnić przegotowaną wodą w takiej samej objętości. Zakryć słoik przykrywką i postawić w ciepłym miejscu na 5 dni, żeby fermentował. Następnie przecedzić i wcierać w skórę głowy codziennie, aż do wyczerpania. Po dwóch miesiącach kurację powtórzyć.
Tak więc, łysi i łysiejący, teraz wiecie już, co należy robić,aby wygrać z wypadaniem włosów i dlatego zaczynajcie masaże już dziś, a wówczas, po 4 miesiącach podchodząc do lustra, i Wy,podobnie jak wielu moich pacjentów, podskoczycie z radości.
Ten 1 i 2 chyba prosty
|

16-11-11, 10:56
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
Powiem szczerze, że nie wiem jeśli chodzi o właściwości tych specyfików i mikstur - ale wykonuję (sobie też, ale zwłaszcza innym) masaże głowy (może być przy użyciu gorących olejów, na sposób hinduski, ale głównie "na sucho") i one mają niezwykłe działanie, naprawdę.
Dobrze wykonany masaż głowy:
może wyleczyć z wieloletnich migren,
usuwa napięcia,
stymuluje,
a przede wszystkim - przynosi niesamowite odprężenie.
Niektórzy pacjenci odczuwają nawet coś w rodzaju przyjemnego "odjazdu", ponieważ w ich spiętych dotąd tkankach nagle pojawia się dopływ tlenu (a co za tym idzie, odżywienie tkanek)!
Masaż głowy poza działaniem przeciwbólowym i relaksacyjnym ma też znaczenie w leczeniu bezsenności i nerwic. Polecam każdemu!!!!
|

16-11-11, 13:54
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
hmm,ciekawie brzmi to co piszecie.ja orkopnie lysieje,nie mam skonczonych 22 lat wiec jest to koszmarne,nie wiem z czego mi sie bierze,ale mam juz regularne zakola(sic!) i tak prerzedzone wlosy, ze mowic szkoda :/
pytanie do Joli-ten sposob z sola badz pokrzywa wydaje sie byc prosty,trzeba to splukiwac czy zostawic? o ile niesplukanie wywaru z pokrzywy moze niebyc zauwazalne,to chyba jakos niemilo chodzic z wlosami calymi w soli
|

16-11-11, 17:01
|
|
Senior Member
|
|
|
|
Sposoby fajne, tylko czemu akurat sól, co ona niby ma robić?
|

16-11-11, 17:07
|
|
Senior Member
|
|
|
|
Cytat:
Napisał ayame
Sposoby fajne, tylko czemu akurat sól, co ona niby ma robić? 
|
sól i pokrzywa poprawiają krążenie
|

16-11-11, 17:35
|
|
Senior Member
|
|
|
|
O pokrzywie wiedziałam, ale o soli nie, dzięki
|

16-11-11, 17:36
|
 |
Member
|
|
|
|
|
płukanka z rumianku też wzmacnia. A oprócz tego odpowiednie suplementy. Polecam Belissę. Wzmacnia nie tylko włosy, ale i paznokcie;-)
|

18-11-11, 12:58
|
|
Junior Member
|
|
|
|
|
Do "Jola"- czy to nie są czasem przepisy z książki pana Tombaka? Słyszałam, że ten masaż solą pomaga w lepszym ukrwieniu skóry głowy, czyli i cebulek włosowych. Dobry efekt dają też masażery te metalowe- te do czochrania, ale też trzeba uważać, żeby nie połamać włosów, szczególnie jeśli sa delkiatne.
|

19-11-11, 10:34
|
|
Senior Member
|
|
|
|
Cytat:
Napisał lila_m
Do "Jola"- czy to nie są czasem przepisy z książki pana Tombaka? Słyszałam, że ten masaż solą pomaga w lepszym ukrwieniu skóry głowy, czyli i cebulek włosowych. Dobry efekt dają też masażery te metalowe- te do czochrania, ale też trzeba uważać, żeby nie połamać włosów, szczególnie jeśli sa delkiatne.
|
no być może z tej kasiążki-znalazłam je gdzies na forum
ja puki co narazie zaczelam od szczotkowania wlosów przed myciem i już widzę że moje włosy są bardziej puszyste
|

19-11-11, 13:26
|
|
Junior Member
|
|
|
|
Płukanka z rumianku - jak najbardziej. Bardzo pomaga, włosy są pobudzone i bardziej puszyste, a przy tym bardzo dobrze się rozczesują
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|