23-11-11, 14:04
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
miesiączka a sport?
Dziewczyny, jakie jest Wasze zdanie: miesiączka to dni jak każde inne i ćwiczycie jak zawsze, czy miesiączka to czas, kiedy organizm kobiety wymaga "specjalnego traktowania" i można sobie odpuścić ćwiczenia?
Dla mnie osobiście, po zlikwidowaniu bólu menstruacyjnego za pomocą tabletek przeciwbólowych, okres to dni BEZ traktowania ulgowego - ale spotkałam się też z opinią, że takie postępowanie jest błędne, bo powinno się odpocząć, nie narażać się na zwiększenie krwawienia (jak wiadomo wysiłek fizyczny przyspiesza krążenie - z tej przyczyny np. masażu nie wykonuje się wcale u pacjentek z miesiączką).
|

23-11-11, 23:38
|
 |
Junior Member
|
|
|
|
|
Myślę, że to indywidualna sprawa. Jak ktoś ma bolesne, obfite krwawienia, to nie będzie chciał aktywności i powinien się "przyoszczędzić". Ja tak robię przez dwa pierwsze dni. Potem już czuję się lepiej i uprawiam też sport.
|

24-11-11, 17:12
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
Cytat:
Napisał Pani_Walewska
Myślę, że to indywidualna sprawa. Jak ktoś ma bolesne, obfite krwawienia, to nie będzie chciał aktywności i powinien się "przyoszczędzić". Ja tak robię przez dwa pierwsze dni. Potem już czuję się lepiej i uprawiam też sport.
|
Ja też tak mam, przez pierwsze dwa dni tak boli mnie brzuch, że nie ma mowy o żadnej aktywności fizycznej, potem jest już zwykle normalnie, tylko te pierwsze 2 dni...
|

24-11-11, 17:15
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
|
Ja przyznaję, że w czasie okresu traktuję moje ciało bardzo ulgowo. Nie gimnastykuję się, nie tańczę, nie kręcę hula hop.
|

14-12-11, 13:27
|
|
Senior Member
|
|
|
|
Ja traktuję swoje ciało tak samo, nie ma dla mnie znaczenia czy mam okres czy nie. Natomiast pamiętam jak kiedyś miewałam bóle menstruacyjne i jeśli były one w miarę znośne to ćwiczyłam, biegałam. Przyznam ze bóle mi wtedy przechodziły. Uczęszczając jeszcze do szkoły nie wymigiwałam sie od ćwiczeń z powodu okresu
|

18-12-11, 17:58
|
|
Member
|
|
|
|
|
Uważam, ze naszemu ciału należy się odpoczynek w tych dniach. Ja nie mam ochoty na sporty i aktywność fizyczną.
|

20-12-11, 13:45
|
 |
Member
|
|
|
|
|
Mnie nie boli, przeciwnie, mam wtedy jakoś więcej energii, więc się nie traktuję ulgowo. Czasem tylko pierwszego dnia czuję się trochę zmarnowana, to wtedy odpuszczam.
|

30-12-11, 18:15
|
|
Member
|
|
|
|
|
Raczej nie jestem w tych dniach skłonna do wysiłku.
|

02-01-12, 00:32
|
 |
Member
|
|
|
|
Cytat:
Napisał anxiety_explosion
Dziewczyny, jakie jest Wasze zdanie: miesiączka to dni jak każde inne i ćwiczycie jak zawsze, czy miesiączka to czas, kiedy organizm kobiety wymaga "specjalnego traktowania" i można sobie odpuścić ćwiczenia?
Dla mnie osobiście, po zlikwidowaniu bólu menstruacyjnego za pomocą tabletek przeciwbólowych, okres to dni BEZ traktowania ulgowego - ale spotkałam się też z opinią, że takie postępowanie jest błędne, bo powinno się odpocząć, nie narażać się na zwiększenie krwawienia (jak wiadomo wysiłek fizyczny przyspiesza krążenie - z tej przyczyny np. masażu nie wykonuje się wcale u pacjentek z miesiączką).
|
Są tampony- nie przeszkadza
|

19-02-12, 18:01
|
|
Senior Member
|
|
|
|
podczas miesiaczki staram sie cwiczyc mniej ale czasami mam takiego powera, ze trudno sie powstrzymac i wtedy dzialam jeszcze wiecej. Trzeba wspoldzialac ze swoim organizmem, ona sam da nam wskazówki co powinnysmy robic
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|