ZAREJESTRUJ SIĘ
|
ZALOGUJ
TESTY KOSMETYKÓW ROZRYWKA KONKURSY FILMY E-MAGAZYN

stare 23-11-11, 14:04
anxiety_explosion anxiety_explosion jest nieaktywny
Senior Member

Wpisy: 1
miesiączka a sport?

Dziewczyny, jakie jest Wasze zdanie: miesiączka to dni jak każde inne i ćwiczycie jak zawsze, czy miesiączka to czas, kiedy organizm kobiety wymaga "specjalnego traktowania" i można sobie odpuścić ćwiczenia?

Dla mnie osobiście, po zlikwidowaniu bólu menstruacyjnego za pomocą tabletek przeciwbólowych, okres to dni BEZ traktowania ulgowego - ale spotkałam się też z opinią, że takie postępowanie jest błędne, bo powinno się odpocząć, nie narażać się na zwiększenie krwawienia (jak wiadomo wysiłek fizyczny przyspiesza krążenie - z tej przyczyny np. masażu nie wykonuje się wcale u pacjentek z miesiączką).
Odpowiedź z Cytatem
stare 23-11-11, 23:38
Pani_Walewska Pani_Walewska jest nieaktywny
Junior Member

Myślę, że to indywidualna sprawa. Jak ktoś ma bolesne, obfite krwawienia, to nie będzie chciał aktywności i powinien się "przyoszczędzić". Ja tak robię przez dwa pierwsze dni. Potem już czuję się lepiej i uprawiam też sport.
Odpowiedź z Cytatem
stare 24-11-11, 17:12
justyna93 justyna93 jest nieaktywny
Senior Member

Zdjęcia: 2
Cytat:
Napisał Pani_Walewska Zobacz post
Myślę, że to indywidualna sprawa. Jak ktoś ma bolesne, obfite krwawienia, to nie będzie chciał aktywności i powinien się "przyoszczędzić". Ja tak robię przez dwa pierwsze dni. Potem już czuję się lepiej i uprawiam też sport.
Ja też tak mam, przez pierwsze dwa dni tak boli mnie brzuch, że nie ma mowy o żadnej aktywności fizycznej, potem jest już zwykle normalnie, tylko te pierwsze 2 dni...
Odpowiedź z Cytatem
stare 24-11-11, 17:15
migotka migotka jest nieaktywny
Senior Member

Wpisy: 18
Zdjęcia: 20
Ja przyznaję, że w czasie okresu traktuję moje ciało bardzo ulgowo. Nie gimnastykuję się, nie tańczę, nie kręcę hula hop.
Odpowiedź z Cytatem
stare 14-12-11, 13:27
linea linea jest nieaktywny
Senior Member

Ja traktuję swoje ciało tak samo, nie ma dla mnie znaczenia czy mam okres czy nie. Natomiast pamiętam jak kiedyś miewałam bóle menstruacyjne i jeśli były one w miarę znośne to ćwiczyłam, biegałam. Przyznam ze bóle mi wtedy przechodziły. Uczęszczając jeszcze do szkoły nie wymigiwałam sie od ćwiczeń z powodu okresu
Odpowiedź z Cytatem
stare 18-12-11, 17:58
plamka plamka jest nieaktywny
Member

Uważam, ze naszemu ciału należy się odpoczynek w tych dniach. Ja nie mam ochoty na sporty i aktywność fizyczną.
Odpowiedź z Cytatem
stare 20-12-11, 13:45
precious_thing precious_thing jest nieaktywny
Member

Mnie nie boli, przeciwnie, mam wtedy jakoś więcej energii, więc się nie traktuję ulgowo. Czasem tylko pierwszego dnia czuję się trochę zmarnowana, to wtedy odpuszczam.
Odpowiedź z Cytatem
stare 30-12-11, 18:15
ptyska ptyska jest nieaktywny
Member

Raczej nie jestem w tych dniach skłonna do wysiłku.
Odpowiedź z Cytatem
stare 02-01-12, 00:32
olexandra olexandra jest nieaktywny
Member

Cytat:
Napisał anxiety_explosion Zobacz post
Dziewczyny, jakie jest Wasze zdanie: miesiączka to dni jak każde inne i ćwiczycie jak zawsze, czy miesiączka to czas, kiedy organizm kobiety wymaga "specjalnego traktowania" i można sobie odpuścić ćwiczenia?

Dla mnie osobiście, po zlikwidowaniu bólu menstruacyjnego za pomocą tabletek przeciwbólowych, okres to dni BEZ traktowania ulgowego - ale spotkałam się też z opinią, że takie postępowanie jest błędne, bo powinno się odpocząć, nie narażać się na zwiększenie krwawienia (jak wiadomo wysiłek fizyczny przyspiesza krążenie - z tej przyczyny np. masażu nie wykonuje się wcale u pacjentek z miesiączką).
Są tampony- nie przeszkadza
Odpowiedź z Cytatem
stare 19-02-12, 18:01
trycja13 trycja13 jest nieaktywny
Senior Member

podczas miesiaczki staram sie cwiczyc mniej ale czasami mam takiego powera, ze trudno sie powstrzymac i wtedy dzialam jeszcze wiecej. Trzeba wspoldzialac ze swoim organizmem, ona sam da nam wskazówki co powinnysmy robic
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
aktywność, miesiączka, sport

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania