ZAREJESTRUJ SIĘ
|
ZALOGUJ
TESTY KOSMETYKÓW ROZRYWKA KONKURSY FILMY E-MAGAZYN

stare 18-03-10, 22:46
walizka
Guest

Mleko

Ale mam jeszcze pytanie jedno, które mleko jest lepsze tłuste czy np. to 2%??? Ja lubię to tłuste, ale niektóre koleżanki mi odradzają, że niby mniej zdrowe?
stare 18-03-10, 23:51
Rubylips
Guest

Ja właśnie dla zdrowia piję 3,2 % bo mleko o niższej zawartości tłuszczu jest kompletnie jałowe. Już lepiej pić wodę. Ilość tłuszczu a nawet kalorii to nie jedyny miernik tego czy coś jest zdrowe i bywa zwodniczy. Coraz częściej się mówi na świecie, że tłuszcze zwierzęce nie są wcale złe a za to wszelkie margaryny z izomerami trans to dopiero są szkodliwe a węglowodany są najbardziej odpowiedzialne za tycie ( o ironie umiejscowione u podstaw piramidy żywieniowej). Produkty light i odtłuszczone wcale nie przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia a wręcz szkodzą na dłuższą metę. I może coś na poparcie tezy: http://www.uwm.edu.pl/wnz/v3/fck_files/text/3.pdf
stare 22-03-10, 21:37
Dorota Piątkowska
Guest

Cytat:
Napisał walizka Zobacz post
Ale mam jeszcze pytanie jedno, które mleko jest lepsze tłuste czy np. to 2%??? Ja lubię to tłuste, ale niektóre koleżanki mi odradzają, że niby mniej zdrowe?
Witam serdecznie
Wszystko zależy od tego, ale mleka dziennie wypijasz. Jeśli jest to 50-100 ml dolewanych do kawy to nie ma to większego znaczenia. Natomiast jeśli jesteś miłośniczką tego napoju i pijesz je regularnie to należałoby się zastanowić, czy nie lepiej przerzucić się na mleko 1,5-2%? Duże znaczenie ma tutaj Twoja masa ciała. Jeśli masz problemy z nadwagą, to zdecydowanie polecam mleko o niskiej zawartości tłuszczu. Szklanka mleka o zawartości tłuszczu powyżej 3% to średnio ok 150 kcal - warto o tym pomyśleć jeśli zależy nam na zgrabnej sylwetce.

Pozdrawiam wiosennie
stare 23-03-10, 20:16
walizka
Guest

Dziękuję za informacje Jestem szczupła, dość, i nie wypijam dużych ilości mleka, do kawy oczywiście trochę i czasami do płatków śniadaniowych, pewnie ok 250 ml.
stare 24-03-10, 18:41
ewa9317 ewa9317 jest nieaktywny
Senior Member

Wpisy: 4
Zdjęcia: 24
najlepsze jest mleko od krowy!!! które stoi maks 3 dni!! a nie rok w opakowaniu ( zamkniete) z konserwantami
ale jak już mam brać to właśnie te w torbkach takie z krótkim terminem, albo 3.2 z kartonu.. jesteś chuda to se mozesz pozwolić)

a nawet jakby ktoś miał nadwage to w małych porcjach do kawy wcale nie ejst zabronione pić tłustego
stare 25-03-10, 18:47
Milusienka
Guest

Również jestem za mleczkiem tym tłuściutkim 3.2% i uważam, że jest zdrowsze niż te, które ma tylko 1 % tłuszczu , o mniejszej zawartości tłuszczu mleko jest bez smaku, jak woda. Ale zazwyczaj kupuję to tradycyjne mleko w woreczku, nie w kartonie, które trzeba ugotować.
Mam taki specjalny garnek do mleka z podwójną ścianką i gwizdkiem... mleczko sobie wlewam 2-3 minuty mi gwizda
a potem rozkoszuję się smakiem dodając kolejne kalorie w postaci kakao .
stare 25-03-10, 21:24
taras taras jest nieaktywny
Senior Member

Zdjęcia: 22
W moim domu mleko musi być bo są mlekopije ale nie kupuje tłustego tylko 2% a i o niższej zawatrości tłuszczu też
stare 12-04-10, 17:05
Belinda
Guest

A ja mam takie okresy, w których organizm odmawia mi spożywania nabiału pod wszelaką postacią - mleka, jogurtów czy nawet serka… Mimo że ogólnie uwielbiam. Ciekawe dlaczego? Może ekspert ma jakąś teorię?
stare 16-04-10, 15:16
jola
Guest

Cytat:
Napisał Belinda Zobacz post
A ja mam takie okresy, w których organizm odmawia mi spożywania nabiału pod wszelaką postacią - mleka, jogurtów czy nawet serka… Mimo że ogólnie uwielbiam. Ciekawe dlaczego? Może ekspert ma jakąś teorię?
Ja tez mało spożywam, bo nie mogę
a szkladka mleka kończy się wielkimi bólami żoładka
stare 16-04-10, 19:24
ewa9317 ewa9317 jest nieaktywny
Senior Member

Wpisy: 4
Zdjęcia: 24
ja czystego mleka nie moge szklanki wypic.. nie przepdadam jakos tak nadzwyczajnie ale wypije i jak cos to duży łyk bo po szklance zwijała bym sie z bólu i rewolucje
natomiast sery i jogurty moge jesć do oporu

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania