13-12-10, 19:42
|
|
Senior Member
|
|
|
|
|
Na jak długo Wam wystarczają kosmetyki?
Jak w tytule 
Na jak długo Wam wystarcza:
żel, tonik
krem
podkład
balsam do ciała
szminka
tusz?
|

13-12-10, 20:20
|
 |
straż forumowa
|
|
|
|
Hmmm, ale temat zadałaś ciekawy, w sumie to nawet nie wiem, co mogłabym napisac, bo jakoś specjalnie się nad tym nie zastanawiam na ile co mi wystarcza. Mam oczywiście tendencje do kupowania "super fajnych i koniecznie potrzebnych" kosmetyków, uzywając już jakichś. Przerywam więc i stosuje tą nowość, po czym okazuje się bublem, i wracam do "starego" .
Mam kilka rzeczy tego samego typu, np 3 tusze, które używam zamiennie, kilka balsamów, podkładów, kremów. Jeden mam szampon i jego uzywam ponad dwa miesiące.
Kurrcze no, ale temat  muszę teraz przemysleć moje zachowanie i zastanowić się na ilością kosmetyków, które leżą.
|

13-12-10, 20:32
|
|
Senior Member
|
|
|
|
Zastanów się, ja chętnie poczytam Twoją odpowiedź 
A z zużywaniem zaległych kosmetyków serdecznie zapraszam do "projektu denko", założyłam taki temat na forum
|

13-12-10, 21:51
|
 |
straż forumowa
|
|
|
|
Jak czytam Twoje posty to się uśmiecham sama do siebie i dziękuję, ze pojawił się na IB ktoś w rodzaju Anioła Stróża, który uświadamia mi jak dużo kasy wyrzucam w błoto kupując zbyteczne rzeczy - dzięki Tobie i Twojemu tematowi "puste denko" zobaczyłam jak dużo kosmetyków, niekiedy tych samych mam ponapoczynanych i nieskończonych. Ostatnio zawzięłam się w sobie i postanowiłam, ze albo ja skończę z tymi kosmetykami, albo one ze mną  - póki co 2 żele Dove poległy  
A powracając do tematu... hmmmmm ciężko stwierdzić kiedy, zaczyna się nowy kosmetyk nie kończąc drugiego... chyba najkrócej mam zawsze toniki około 3-4miesięcy, a najdłużej kremy do twarzy zwłaszcza pod oczy - mimo, iż przeważnie mają 15ml, to mnie na długo wystarczają - nawet do roku
|

13-12-10, 22:24
|
|
Senior Member
|
|
|
|
Dziękuję 
Myślę, że wiele z nas ma podobny problem. Otwieramy, poużywamy, kupujemy nowe... i tak się gromadzą zapasy, a przecież kosmetyki po otwarciu mają jakiś określony termin przydatności, a w przypadku kremów do twarzy to bardzo ważne, byśmy nie nakładały na twarz kremu, który zdążył stać się siedliskiem bakterii  Ale koniec z tym, wypowiadamy iBeauty'ową wojnę zalegającym zapasom kosmetyków
|

13-12-10, 22:57
|
 |
straż forumowa
|
|
|
|
Cytat:
Napisał ayame
Ale koniec z tym, wypowiadamy iBeauty'ową wojnę zalegającym zapasom kosmetyków 
|
AMEN Siostro  !!!!
|

13-12-10, 23:25
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
Chyba każda z nas ma ten problem  Ja także ciągle dokupuję jakieś nowe kosmetyki,nie zużywając do końca starych.To nie jest jednak właściwe podejście i ja zdaję sobie z tego sprawę,ale czasami po prostu nie mogę się oprzeć przed kupnem kolejnego kosmetyku do kolekcji, zwłaszcza,jeśli jest to nowość. Mam wtedy NIEODPARTĄ pokusę wypróbowania go i zwyczajnie kupuję.I tak gromadzi się kilka tuszów,błyszczyków,balsamów do ciała,podkładów, perfum etc. Wiadomo,że wszystkich się nie zużyje i część po jakimś trzeba będzie wyrzucić  Ostatnio do kosza poszły u mnie 2 stare tusze,1 błyszczyk,cienie,jakiś żel do twarzy...Zalegały niepotrzebnie w szufladzie,były już po terminie,więc postanowiłam zrobić z nimi porządek i zrobić miejsce nowym.I o dziwo to puste miejsce zapełniło się w mgnieniu oka...
Macie rację,trzeba się wziąć za siebie i nie marnować tak pieniędzy i kosmetyków  Walczmy z tym!Super ayame,ze założyłaś taki wątek,bo dzięki niemu teraz przemyślimy swoje zachowanie...

13-12-10, 23:41
|
|
Senior Member
|
|
|
|
Oj, ja też mam tak, że chcę coś wypróbować lub koniecznie muszę mieć  w ogóle to ja jakąś obsesję mam, bo zostawiam nawet zużyte opakowania po Bourjois i Essence  (bo to moje ulubione firmy) więc jestem zawalona antykami kosmetyków czasem
|

14-12-10, 22:23
|
 |
straż forumowa
|
|
|
|
Ja już od jakiegoś czasu praktykuje "wietrzenie magazynów", częśc niestety trzeba było wywalić, bo data ważności już dawno za mną. Taką miałam rozkimnke dzisiaj w wannie (a co  ), że w tak naprawdę, to nie przykładam wagi do tego, na jak długo mam kosmetyk. Kończy się - kupuje nowy. Chyba, że coś dziwnym trafem kończy się zbyt szybko, wtedy mam chwilę zadumy, że pewnie niewydajny i nie kupuje więcej.
|

15-12-10, 07:54
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
Dopóki nie będziemy narzekać na brak gotówki to nie będziemy zwracać uwagi na to ile mamy kremów do twarzy, tuszy itp. Sama mam np.: tusz ale pojawia się nowość i muszę ją mieć, zaraz znowu jakieś cudo się pojawia i też nabywam, takim sposobem zawsze muszę mieć kolekcję, ale na ile wystarcza jeden? Nie mam pojęcia bo też używam zamiennie, ostatnio jeden wyrzuciłam bo stwierdziłam, że za długo leży i a jeden dokończyłam w tydzień i kolekcja topnieje  najgorzej u mnie jest z podkładami i pudrami, muszę wyrzucać po roku bo nawet połowy nie zużywam i kupuję nowy świeży. Jak dakota też wietrzyłam "magazyny" i wszystko co przeterminowane/wyschnięte wyrzuciłam i nie kupuję nowych  jak tak czytam te wątki to stwierdzam, że zaczynamy też lepiej gospodarzyć pieniędzmi, zużywamy stare, nie kupujemy nowych itp
Mam jeden żel do twarzy i zawsze ten sam bo jest bardzo wydajny i wystarcza mi na 3-4 miesiące, to wiem tylko dlatego, że od dawna jednego i tego samego używam.
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|