ZAREJESTRUJ SIĘ
|
ZALOGUJ
TESTY KOSMETYKÓW ROZRYWKA KONKURSY FILMY E-MAGAZYN

stare 02-03-11, 00:16
cooki_monster cooki_monster jest nieaktywny
Junior Member

odchudzanie z moroznikiem kaukaskim

Jeszcze raz ja w sprawie zrzucenia nadprogramowych kilogramów Przegrzebałam dziś chyba cały Internet szukając wskazówek, jak zrzucić wagę i trafiłam na informacje o morozniku kaukaskim.
Używał ktoś, bo ja do wczoraj nawet o tym nie słyszałam. Mam ochotę się skusić, ale jest o nim tyle negatywnych opinii co i pozytywnych. Myślicie, ze warto spróbować?
stare 11-04-11, 17:59
PanzerKitty PanzerKitty jest nieaktywny
Senior Member

Powiedz coś więcej o tym mroźniku bo tak to ciężko stwierdzić Ja również pierwszy raz słyszę o czymś takim
stare 11-04-11, 22:04
kleo kleo jest teraz aktywny
Senior Member

Wpisy: 1
Zdjęcia: 4
Cytat:
Napisał PanzerKitty Zobacz post
Powiedz coś więcej o tym mroźniku bo tak to ciężko stwierdzić Ja również pierwszy raz słyszę o czymś takim
wyczytałam, że to jakieś zioła, który m.in normalizuje przemianę materii. nigdy o nim nie słyszałam ale jestem ciekawa opinii ;>
stare 12-04-11, 09:33
PanzerKitty PanzerKitty jest nieaktywny
Senior Member

Znalazłam w Necie takie informacje

Lecznicze właściwości moroznika były znane i słynęły od wieków. Możliwość zakwitania zimą zawsze wywoływała zdziwienie; uważano, że ta roślina posiada nadprzyrodzone cudowne siły i właściwości w starożytności. Wyłącznie zdolnym farmaceutom było wolno przyrządzać lecznicze mikstury z moroznika.

Lecznicze właściwości rośliny były znane i wykorzystywane w medycynie wschodu, Tybetu i zachodnioeuropejskiej medycynie. Awicena (980-1037 r.). O morozniku pisał w „Leczniczych substancjach” tom. II (str. 641) oraz w „Magicznych roślinach” (str. 42). Amiddiwład Amasnacy (1425-1496r.) – ormiański lekarz: Moroznik działa przeczyszczająco, pomaga w przewlekłej melancholii, otępieniu, zastarzałej migrenie, wyostrza i wzmacnia wzrok, rozpuszcza czarną żółć, leczy bielactwo, liszaj i czyraki”. Paracelsus (1493 – 1541 r.) pisał: Moroznik silnie oczyszcza, zjada martwe mięso, zmienia naturę człowieka, odnawia ją, robi młodą”.

Bardziej obszerne badania były przeprowadzone w latach 40-tych XX stulecia. Z korzeni ciemiernika kaukaskiego był wyodrębniony glikozyd – korelboryna – K, z której wytwarzano preparat koreboryn, z powodzeniem stosowany w leczeniu przewlekłej niewydolności serca II i III stopnia.

OPIS ROŚLINY:

Ciemiernik kaukaski – gatunek endemiczny – występuje wyłącznie na określonym terytorium. Rośnie na wysokości ok. 1000 – 1500 m.n.p.m. w strefie północnego, wielkiego Kaukazu, Gruzji i Abchazji. Hodowla zajmuje się w unikatowym, ekologicznym rejonie uzdrowisk – balneologicznych: m. Żeleznowodsk, Koslowodsk i Piatigorsk, słynnych ze swoich leczniczych borowin i wód mineralnych. Wokół znajdują się góry, które chronią przed wiatrem i mgłą, ilość słonecznych dni w roku wynosi ok. 300. Wszystkie te czynniki stwarzają niepowtarzalne, korzystne warunki dla rośliny. Roślina zaczyna kwitnąć dopiero na 3-4 rok, kwiaty wytrzymują mróz od -6oCdo – 29oC.

SKŁAD CHEMICZNY:

Korzenie i kłącze zawierające: liczne alkaloidy, m.in. celi aminę, sprintilaminę i sprintilinę, saponiny steroidowe – hellerborynę, heleborynę, glikozyd – karelborynę K, kompleks lipo aktywnych substancji, polisacharydy, oleje tłuszczowe, witaminy D i E, kwas nikotynowy, antraglikozydy, i inne substancje.

Sama nie wiem nic nie pisze o przemianie materii natomiast pisze o działaniu Przeczyszczającym, jeśli tak to takie działanie ma też kruszyna i senes stosowana w herbatkach na schudnięcie :/ środki przeczyszczające w diecie nie są bezpieczne . Ja bym raczej była ostrożna i skonsultowała się z lekarzem przed przyjęciem tego preparatu , każdy ma inny organizm i każdy może zareagować inaczej, jednemu pomoże ,drugiemu nie trudno powiedzieć .....
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg cyklamen.jpg (92.0 KB, 0 wyświetleń)

Tagi
moroznik kaukaski, odchudzanie

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania