05-09-10, 22:58
|
|
Senior Member
|
|
|
|
|
Pędzle
Dziewczyny, czy używacie pędzli? Jeśli tak, to jakich, na co zwracacie uwagę przy zakupie? Chciałabym, żeby był to zbiorczy wątek nt. pędzli do makijażu tudzież innych akcesoriów kosmetycznych. Może zacznę:
Odkryłam pędzle jakieś dwa lata temu, wcześniej nie przykładałam do tego specjalnej wagi. Teraz z kolei mam pewne problemy z kupnem, bo jako wegetariance zależy mi, by nie były to pędzle z naturalnego włosia. Mam kilka takich z Sephory, wiem też, że Inglot produkuje syntetyki. Poza tym pędzel typu flat top z Everyday minerals zachwycił mnie swoją miękkością i delikatnością i zastanawiam się nad zakupem pędzli do oczu z tej firmy. Rewelacyjny i niedrogi jest też pędzel do różu z Essence. Generalnie mogę obalić mit, że syntetyki są drapiące i nieprzyjemne- te, które mam ja, są naprawdę rewelacyjne
|

05-09-10, 23:07
|
|
Banned
|
|
|
|
Dawno temu kupiłam pędzle z Sephory (do cieni i korektora), służą mi do dzisiaj  . Do podkładu polecam pędzel z Pixie Cosmetics. Ma super miękkie włosie i rewelacyjnie nakłada zarówno pudry mineralne, jak i tradycyjne podkłady płynne.
|

05-09-10, 23:21
|
|
Senior Member
|
|
|
|
Pixie, z tego co wiem, ma pędzle od tego samego dystrybutora co EDM
W ogóle to czekam, aż ruszy ich sklep internetowy w końcu
|

06-09-10, 08:08
|
|
Banned
|
|
|
|
|
Ja tam pędzli nie używam - gdyż z rozów nie korzystam, a pudry/podkłady to najcześciej w płynie. A jak cienie to tymi małymi pędzelkami załaczonymi lub paluszkiem :-)
Kiedys dostałam wielki zestaw pedzli z MAC'a chyba. Podarowałam go Mamie. I używa te pędzle od hem 4 lat i jest bardzo z nich zadowolona :-)
|

06-09-10, 13:20
|
 |
Member
|
|
|
|
Ja używam pędzli z Sephory W swojej kolekcji mam pędzelek do powiek, pędzel do pudru, bo bronzera, do podkładu i grzebyczek do rzęs i brwi. O ile się nie mylę to ten do pudru i bronzera jest z naturalnego włosia, reszta syntetyki, ale przyznam się, że nie zwracałam przy kupnie na to zbyt wielkiej uwagi. Wszystko służy mi już kilka lat i nadal są rewelacyjne w swojej klasie  Piorę je często i nic się z nimi nie dzieje, nie straciły kształtu i nie tracą włosia. Przymierzam się teraz do zakupu nowego pędzla do podkładu, stary jest ok ale szukam jeszcze lepszego  Czy ten Flat top EDM nadaje się do podkładu płynnego czy tylko do sypkiego?
Przy kupnie zwracam uwagę na to czy pędzel jest solidnie wykonany, czy dobrze się go trzyma, czy będzie wygodny w użyciu, na to czy nie wyłażą z niego włoski, czy jest włosie jest miękkie/delikatne i używanie pędzelka nie będzie bolesne :-P Polecam filmiki na youtubie dziewczyn, które zajmują się make up'em często można znaleźć naprawdę fajne instrukcje, porady co jak wygląda, do czego używać i na co zwracać uwagę przy doborze pędzli
|

06-09-10, 20:37
|
|
Banned
|
|
|
|
Cytat:
Napisał ayame
Pixie, z tego co wiem, ma pędzle od tego samego dystrybutora co EDM
W ogóle to czekam, aż ruszy ich sklep internetowy w końcu 
|
Ja tam takich szczegółów nie znam  . Ale od kiedy mam ten pędzel, nie wyobrażam sobie nałożyć podkładu palcami... To samo dotyczy cieni. Dzięki pędzlom kosmetyki lepiej trzymają się skóry, dłużej i w ogóle nie ma porównania...
|

06-09-10, 22:07
|
|
Senior Member
|
|
|
|
Oj, ja też odkąd zaczęłam używać pędzli uważam, że to naprawdę świetny wynalazek
|

06-09-10, 23:33
|
 |
straż forumowa
|
|
|
|
|
Swój zestaw kupiłam chyba z 4 lata temu, z naturalnego włosia. Na początku tochę wypadało, teraz już jest ok. Uzywam często, piorę i jak na razie są w stanie stałym i dobrym do uzytku. Duzo pędzli dokupuje i tak się sklada, że są to syntetyczne. Z jednych jestem bardziej, z innych mniej zadowolona (bardziej o kształt mi chodzi, niz np włosie). Mam jednak hit - pędzel do podkładu kupiony za jakieś 3 funty , nie wyobrażam sobie, malować siebie (i innych) , czyms innym niż pędzlem.
|

07-09-10, 00:09
|
|
Senior Member
|
|
|
|
A jak często je pierzecie i jakim sposobem?
Ja w szarym mydle lub szamponie dla dzieci, mniej więcej co tydzień lub dwa. Chyba, że maluję kogoś- wtedy po tym malowaniu je piorę. Nie maluję się ostatnio codziennie, dałam skórze odpocząć, cieszy to zwłaszcza moje wrażliwe oczy
|

07-09-10, 00:50
|
 |
Member
|
|
|
|
W zależności od tego jak często ich używam, ale zwykle raz na 2,3 tygodnie w szamponie dla dzieci, chyba że aktualnie go nie mam wtedy używam zwykłego, ważne żeby był w miarę delikatny. Z braku laku zdarzało mi się używać zwykłego mydła w płynie nie widzę jakiejś wielkiej różnicy w użytym środku  A technika? Zwilżam pędzelek wodą, uważając, żeby woda nie dostała się w to miejsce gdzie znajduje się metalowe zakończenie a rozpoczyna się plastikowy/drewniany trzonek, co grozi tym, że będzie się rozklejał i rozlatywał. W zagłębienie dłoni odrobina szamponu i szuram pędzlem w przód i tył  brzmi śmiesznie :-P ważne, żeby nie "rozczapierzać" pędzla przy myciu, bo może nie wrócić już do pierwotnej formy, i tak do skutku aż pędzel uznam za czysty. Wypłukuję i pędzelki rozkładam na papierowym ręczniku i pozostawiam do wyschnięcia. Voila!
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|