Witam wszystkie forumkowiczki
ibeauty!
Widzę,że moje porady w zakresie tuszy do rzęs,a zwłaszcza "mycie szczoteczki"spotkały się z zainteresowaniem.W związku z tym postanowiłam temat rozszerzyc.
Aby kosmetyki kolorowe służyły jak najdłużej należy również dbac o akcesoria.Na większości używanych przez nas "narzędziach"niestety zbierają się resztki kosmetyków,kremów,sebum wydzielanego naturalnie przez skórę,co jest niestety doskonałą pożywką dla bakterii.Poza tym odpowiednia pielęgnacja pozwoli zachowac na dłużej świeżośc kosmetyków.

Puder prasowany.Nie wyrzucajmy foli,która oddziela puszek od pudru.Chroni ona przed przenikaniem zebranego podczas aplikacji pudru sebum czy kremu z twarzy.Tłuszcz przenika do pudru niszcząc go(zmienia kolor,zbryla się,jest trudny do nakładania).Puszek przynajmniej raz w tygodniu wyprac w ciepłej wodzie z mydłem i dokładnie wysuszyc.

Puder sypki.Jest najczęściej oddzielony od puszka przegródką z dziurkami.Nie wyrzucac jej.Puszek prac j/w.

Wszelkiego rodzaju pędzle(do pudru,do różu)oraz pędzelki i aplikatory do cieni również należy myc.Ponownie :ciepła woda z mydłem.Dokładnie wypłukac i wysuszyc.Nie zamaczac w całości,a jedynie włosie,aby pędzle nie uległy zniszczeniu.

Gąbki do nakładania podkładu i fluidu można również wyprac.Jednak lepiej zmienic na nowe(koszt jest niewielki).

Szczoteczka do rozczesywania rzęs.Umyc wacikiem nasączonym płynem do demakijażu lub mleczkiem.
Zwracajmy również uwagę na same kosmetyki.Jeśli zmienią konsystencję,czy zaczną nieprzyjemnie pachniec,kolor będzie nie taki jak w momencie zakupu,podkład rozwarstwi się itp.lepiej kosmetyk wyrzucic i zakupic nowy.Nawet jeśli data ważności będzie dobra.Nie ryzykujmy możliwości uczulenia.
Pozdrawiam!