ZAREJESTRUJ SIĘ
|
ZALOGUJ
TESTY KOSMETYKÓW ROZRYWKA KONKURSY FILMY E-MAGAZYN

stare 28-10-09, 20:53
Beata Dubiel Beata Dubiel jest nieaktywny
Ekspert iBeauty.pl

Wpisy: 1
Lightbulb Pielęgnacja "narzędzi" kosmetycznych

Witam wszystkie forumkowiczki ibeauty!
Widzę,że moje porady w zakresie tuszy do rzęs,a zwłaszcza "mycie szczoteczki"spotkały się z zainteresowaniem.W związku z tym postanowiłam temat rozszerzyc.
Aby kosmetyki kolorowe służyły jak najdłużej należy również dbac o akcesoria.Na większości używanych przez nas "narzędziach"niestety zbierają się resztki kosmetyków,kremów,sebum wydzielanego naturalnie przez skórę,co jest niestety doskonałą pożywką dla bakterii.Poza tym odpowiednia pielęgnacja pozwoli zachowac na dłużej świeżośc kosmetyków.
Puder prasowany.Nie wyrzucajmy foli,która oddziela puszek od pudru.Chroni ona przed przenikaniem zebranego podczas aplikacji pudru sebum czy kremu z twarzy.Tłuszcz przenika do pudru niszcząc go(zmienia kolor,zbryla się,jest trudny do nakładania).Puszek przynajmniej raz w tygodniu wyprac w ciepłej wodzie z mydłem i dokładnie wysuszyc.
Puder sypki.Jest najczęściej oddzielony od puszka przegródką z dziurkami.Nie wyrzucac jej.Puszek prac j/w.
Wszelkiego rodzaju pędzle(do pudru,do różu)oraz pędzelki i aplikatory do cieni również należy myc.Ponownie :ciepła woda z mydłem.Dokładnie wypłukac i wysuszyc.Nie zamaczac w całości,a jedynie włosie,aby pędzle nie uległy zniszczeniu.
Gąbki do nakładania podkładu i fluidu można również wyprac.Jednak lepiej zmienic na nowe(koszt jest niewielki).
Szczoteczka do rozczesywania rzęs.Umyc wacikiem nasączonym płynem do demakijażu lub mleczkiem.
Zwracajmy również uwagę na same kosmetyki.Jeśli zmienią konsystencję,czy zaczną nieprzyjemnie pachniec,kolor będzie nie taki jak w momencie zakupu,podkład rozwarstwi się itp.lepiej kosmetyk wyrzucic i zakupic nowy.Nawet jeśli data ważności będzie dobra.Nie ryzykujmy możliwości uczulenia.
Pozdrawiam!
Odpowiedź z Cytatem
stare 26-11-09, 01:18
RudaGrazyna RudaGrazyna jest nieaktywny
straż forumowa

Zdjęcia: 32
i kolejne cenne wskazówki

KODEKS ZASAD PANUJĄCYCH NA FORUM

W życiu nie ma game over, jest tylko next level...
Odpowiedź z Cytatem
stare 26-11-09, 13:54
dakota dakota jest nieaktywny
straż forumowa

Wpisy: 13
Zdjęcia: 4
Super rady !
Mam pytanie dot pędzli - mam pędzle z naturalnego włosia, szczerze powiem, że uzywam ich tak napadowo, jak mnie wena makijażowa zaatakuje Oczywiscie je myje, i moje pytanie - czy te z naturalnego włosia jakoś szczególnie należy myć i jak często, czy tak jak syntetyczne? Troche za nie dałam więc nie chce, żeby szybko były wspomnieniem

Odpowiedź z Cytatem
stare 27-11-09, 21:09
Beata Dubiel Beata Dubiel jest nieaktywny
Ekspert iBeauty.pl

Witam ibeautkę dakota!
Jak najbardziej.Pędzle z naturalnego włosia również można "prac",a nawet trzeba,aby na długo nam służyły.Najlepiej pod strumieniem ciepłej wody ,używając mydła w kostce lub w płynie(jest delikatniejsze).Czynnośc powtórzyc,aż woda będzie czysta,następnie pędzel energicznie strzepnąc kilka razy i zostawic do wyschnięcia.
Proszę uważac,aby podczas mycia pędzli(do pudru i do różu),zamaczac tylko włosie,a nie cały pędzel.Chodzi głownie o miejsce osadzenia włosia w rączce.Przy zbyt długim traktowaniu wodą,klej może zmięknąc,co spowoduje wypadanie włosia i zniszczenie pędzla.
Pozdrawiam!
Odpowiedź z Cytatem
stare 29-11-09, 10:44
Kasia_83 Kasia_83 jest nieaktywny
Member

W Sephorze jest do tych czynności przeznaczony specjalny szampon. Polecam! Jest bardzo wydajny i cena jego to ok 30zł, ale starcza na bardzo wiele myć.
Odpowiedź z Cytatem
stare 24-05-10, 14:25
nelka83 nelka83 jest nieaktywny
Banned

Ja codziennie oczyszczam pędzle w zwykłym szamponie, wkładam do kubeczka i sobie schną. Wszystkie wyglądają jak nowe. Wcale nie trzeba kupować specjalistycznych preparatów .
Odpowiedź z Cytatem
stare 24-05-10, 18:20
dakota dakota jest nieaktywny
straż forumowa

Wpisy: 13
Zdjęcia: 4
Miałam do czynienia z "czyścikiem " profesjonalnym, chyba Kryolana. Wszystko fajnie, ale po uzyciu pędzel śmierdział alkoholem i czy tak dokładnie doczyścił, to nie jestem pewna. Jesli się pracuje z klientką, to oczywiscie fajnie jest mieć takie coś, żeby na szybko wyczyścić pędzel, ale jesli nie, to jednak stawiam na szampon.

Odpowiedź z Cytatem
stare 05-12-10, 21:15
agabil1 agabil1 jest nieaktywny
Senior Member

wszelkie płyny do czyszczenia pędzli dobrze sprawdzają się wtedy gdy potrzebujemy użyć dany pędzel od razu. Radziłabym stosować je jedynie awaryjnie, bardziej jako do odkażania pędzli niż ich prania. Nie zastąpią one wody z mydłem

Swoje pędzle piorę po każdym użyciu, nie wyobrażam sobie nakładać kosmetyku brudnym pędzlem. Stosuję kosmetyki dla dzieci (mydło w płynie, żel czy szampon) które są łagodne dla włosia.

Uwielbiam pędzle, mogłabym mieć ich tysiące
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania