ZAREJESTRUJ SIĘ
|
ZALOGUJ
TESTY KOSMETYKÓW ROZRYWKA KONKURSY FILMY E-MAGAZYN

stare 05-07-11, 12:00
anxiety_explosion anxiety_explosion jest nieaktywny
Senior Member

Wpisy: 1
pionowe prążki na paznokciach

Czy któraś z Was wie może, jaka jest przyczyna tworzenia się wzdłuż (pionowo) paznokci wyraźnych kresek - tzn. one nie mają koloru, ale dobrze je widać np. pod światło - ?
W poprzek paznokci (poziomo) zauważam też słabe białe pręgi... to chyba niedobór wapnia, ale nie jestem pewna.
Pomóżcie! Czym to leczyć?
Odpowiedź z Cytatem
stare 06-07-11, 15:16
pinot_noir pinot_noir jest nieaktywny
Member

sama próbowałam zgłębić tajemnicę prążkowanych pionowo paznokci i po przekopaniu sporej części internetu nie jestem wcale mądrzejsza... ogólnie są 2 frakcje - wg jednej to po prostu taka uroda albo efekt starzenia się organizmu, zaś wg drugiej może to być objaw chorobowy (a chorób przypisywanych do niego co niemiara!) - zamierzam więc przy najbliższej okazji skonsultować to z lekarzem
Odpowiedź z Cytatem
stare 07-07-11, 10:01
LadyGlen LadyGlen jest teraz aktywny
Senior Member

Zdjęcia: 2
te biale prazki-brak zelaza w organizmie
Odpowiedź z Cytatem
stare 11-07-11, 10:42
WSZKiPZ WSZKiPZ jest nieaktywny
Junior Member

Paznokcie to wspaniały miernik naszego zdrowia.
Na szczęście pionowe prążki nie sygnalizują choroby, a problemy z krążeniem złą dietę lub zdenerwowanie. Więc jedyne co mogę poradzić to zadbanie o siebie, zatroszczenie się o swoją dietę.
Bywa, że bruzdy i plamki świadczą o pierwszej fazie łuszczycy, więc warto to sprawdzić. Wiele chorób skóry rozpoczyna się od niszczenia paznokci.
Odpowiedź z Cytatem
stare 19-11-11, 10:38
jola jola jest nieaktywny
Senior Member

Zdjęcia: 2
Cytat:
Napisał WSZKiPZ Zobacz post
Paznokcie to wspaniały miernik naszego zdrowia.
Na szczęście pionowe prążki nie sygnalizują choroby, a problemy z krążeniem złą dietę lub zdenerwowanie. Więc jedyne co mogę poradzić to zadbanie o siebie, zatroszczenie się o swoją dietę.
Bywa, że bruzdy i plamki świadczą o pierwszej fazie łuszczycy, więc warto to sprawdzić. Wiele chorób skóry rozpoczyna się od niszczenia paznokci.
ja bym sie z tym ni zgodziła, bo pazurki mam piękne, mocne - nic z nimi nie muszę robić a są naprawdę rewelacyjne, natomist włosy i zdrowie liche
Odpowiedź z Cytatem
stare 26-11-11, 16:57
weronika.o-ca weronika.o-ca jest nieaktywny
Senior Member

kilka przyczyn powstawania pionowych bruzd/prazków dziewczyny podały już wyżej, ze swojej strony mogę dodac, ze warto by było, gdybys poszła do dobrego gabinetu kosmetycznego i zapytała kosmetyczkę co o tym sadzi- moze to po prostu wada estetyczna, niekoniecznie zdrowotna a jesli kosmetyczka nie pomoże, to po prostu zapytaj o zdanie swojego lekarza
stare 19-02-12, 17:43
trycja13 trycja13 jest nieaktywny
Senior Member

ja mam poziome prazki i staram sie je pilowac pilnikiem przed manicurem. Nie wiem sama jak je zniwelowac, dostarczam organizmowi wiecej witamin i mikroelementow ale to nie dziala;(
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania