|
Witam rafalmagdajankowiak!
Tusze to ,jak widac na forum,temat-rzeka.Ile Pań ,tyle opinii.Właśnie zrobiłam sobie wycieczkę po dużych perfumeriach,aby zobaczyc,co nowego w kosmetykach do makijażu,jak z bliska wyglądają,jaką mają konsystencję,jak pachną,jak sie rozprowadzają.Tuszy jest obecne na naszym rynku mnóstwo.Od najtańszych do najdroższych.Firmy prześcigają się w rodzajach samego tuszu,szczoteczek,opakowań i tzw.bajerów.Zacznę od tego,że każda firma testuje kosmetyki pod względem dermatologicznym,to koniecznośc.Każda renomowana firma tusze testuje dodatkowo oftalmologicznie,czyli pod katem optycznym.Czy nie podrażniają i są odpowiednie dla oczu wrażliwych.Niektóre mają również adnotację,że mogą byc dla osób noszących szkła kontaktowe.Jeżeli oczy są szczególnie wrażliwe,to proszę szukac tych z napisem"sensitive".Tam ryzyko reakcji alergicznej jest zminimalizowane do zera.Jednak co klientka ,to opinia.Tusz ,który pasuje tysiącom klientek,może akurat uczulic Panią.Rzadko zdarza się możliwośc przetestowania tuszu na sobie przed jego kupnem.Poza tym jest szansa ,że kilkadziesiąt klientek wcześniej próbowało taki tester(!).A więc pozostaje metoda prób i błędów.Cena tez nie idzie w parze z mozliwością uczuleń.Mogę tutaj zasugerowac kilka firm ,zarówno tańszych,jak i droższych.Moja sugestia,to maskary,które używają,bądż używały moje klientki i były bardzo zadowolone.Zarówno z jakości tuszu,szczoteczki,jak i braku uczuleń.Jest to więc ranking użytkowniczek,wiec myślę,że najbardziej miarodajny.
*Miss Sporty,Rimmel,Eveline,Joko,Maybelline,Sensique
*L'oreal,Max Factor,Bourjois,Lumene,Astor,La Roche Posay,Yves Rocher,Revlon
*Lancome,YSL,Guerlain,Helena Rubinstein,Dior
Panie często proszą o tusze bez "tych włosków".Wiekszośc firm wycofała się z ich stosowania.Zostały zastapione przedłużaczem,który jest w samym tuszu,jako mikroskopijne składniki,kuleczki,które przyczepiają sie do rzęs i wydłużają je.Panie skarżyły się,że owe włoski podrażniały i wchodziły pod soczewki.
Przy okazji chciałabym jeszcze przypomniec,że był sobie taki tusz,przeznaczony dla osób o nadwrażliwych oczach i alergików.Nie ma go już w sprzedaży parę lat,a klientki nagminnie o niego pytają.AA firmy Oceanic.Szkoda,bo sprawdził się.W mojej praktyce 100% zadowolonych klientek!Niestety nie jest produkowany,a szkoda.
Pozdrawiam.Beata Dubiel
|