04-01-11, 20:50
|
|
Junior Member
|
|
|
|
|
1. Słyszałam o tej marce kosmetycznej, lecz nie miałam do tej pory okazji aby jej wypróbować.
2. Jestem naturalną brunetką o dość cienkich kosmykach, które zazwyczaj się elektryzują, ale aby temu zaradzić stosuję niezawodne sposoby, niekoniecznie sięgając po produkty ze sklepowych półek, lecz przeciwnie, z tego co mogę znaleźć w kuchni bądź też na łonie natury.
TONIK nadający puszystość - garść liści brzozy i łyżkę liści tymianku zalewam półtora litra przegotowanej chłodnej wody. Doprowadzam do wrzenia na bardzo małym ogniu, gotuję 5 minut. Odcedzam i dodaję do wywaru łyżkę soku z cytryny. Taki tonik wmasowuję opuszkami palców w skórę głowy godzinę przed myciem włosów.
Aby zapobiec elektryzowaniu się włosów:
- na umytych, lekko podsuszonych włosach rozprowadzam odrobinę piwa, dzięki temu pasma nie elektryzują się i ładnie błyszczą.
- zwilżam suche kosmyki "miodowym usztywniaczem" (rozpuszczam łyżeczkę miodu w szklance gorącej wody z odrobiną octu).
- płuczę włosy lekko podgrzaną gazowaną wodą mineralną.
Natomiast aby podkreślić swój kolor włosów, stosuję dwie niezawodne płukanki.
PŁUKANKA ORZECHOWO - HERBACIANA - wsypuję po 1/3 szklanki zielonych łupin z orzecha włoskiego, czarnej herbaty liściastej oraz kory dębu do garnka, zalewam je 3 szklankami wody i gotuję 20 minut. Odstawiam by płyn wystygł. Następnie przecedzam i polewam nim umyte wcześniej włosy.
PŁUKANKA KAWOWA - 3 łyżki mielonej kawy zalewam 2 szklankami wrzątku. Po 10 minutach odcedzam napar przez papierowy filtr. Dodaję szklankę ciepłej wody. Wlewam napar do miski i przez kilka minut polewam nim włosy po myciu. Potem dokładnie wypłukuję włosy czystą chłodną wodą.
|

04-01-11, 22:20
|
|
Member
|
|
|
|
|
1. Firma kosmetyczna Delia jest mi znana wyłącznie ze słyszenia, nie miałam dotychczas okazji posiadania kosmetyków tej firmy.
2. Jestem posiadaczką długich włosów, są one cienkie i delikatne, szybko przetłuszczające się i skłonne do wypadania. Moje włosy wymagają odpowiedniej pielęgnacji, aby były w znakomitej formie i pięknie wyglądały. Stosuję następujące metody ich pielęgnacji. Po pierwsze zdrowo się odżywiam, jem warzywa, owoce, więcej ryb niż czerwonego mięsa, orzechy, które są bogate w witaminy i sole mineralne oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Dostarczam organizmowi odpowiednie ilości białka, które jest odpowiedzialne za budowę nowych włosów, w miejsce wypadających. Stosuję również suplementy wzmacniające włosy od wewnątrz, zawierające między innymi skrzyp polny, len. Do mycia włosów stosuję łagodne szampony obecnie używam szamponu tataro-chmielowego i jestem z niego bardzo zadowolona wręcz zachwycona. Dzięki niemu mogę śmiało myć włosy co 3 dni bez ryzyka, że będą one do tego czasu mocno przetłuszczone. Podczas mycia w ciepłej wodzie opuszkami palców masuję skórę głowy, taki masaż poprawia ukrwienie mojej skóry i odpręża. Po umyciu włosów nakładam tak od połowy ich długości sprawdzoną odżywkę Plantica Witamina( jest ona bez spłukiwania, jednak ja ją spłukuję)która spełnia swoje obietnice odżywia i regeneruje moje włosy co jest zauważalne nie tylko przeze mnie. Stosuję również od czasu do czasu po umyciu samą wodę pokrzywową w mgiełce. Woda pokrzywowa ogranicza wypadanie moich włosów, są one bardziej elastyczne i podatne na układanie. Staram się nie suszyć włosów suszarką, pozostawiam je do samoistnego wyschnięcia. Dlatego też, zazwyczaj myję włosy wieczorem tak, aby miały więcej czasu do wyschnięcia za czym pójdę spać. Nie kładę się spać nigdy z mokrymi włosami. Po czym, gdy włosy już trochę wyschną rozczesuję je delikatnie szczotką z naturalnego włosia. Natomiast, jeżeli wystąpi sytuacja, że muszę umyć głowę w dzień np. rano wtedy suszę włosy letnim strumieniem suszarki. Ponadto raz w tygodniu stosuję domowej roboty maseczkę wzmacniającą. Podgrzewam olejek migdałowy i dodaję do niego zawartość kapsułki witaminy E. Taką maseczkę nakładam na skórę głowy i włosy trzymam ją 15 minut po czym zwyczajnie spłukuję. Poprawia ona krążenie krwi, regeneruje i wzmacnia włosy, są one błyszczące i odżywione. Ograniczam również stosowanie prostownicy. Zamiast prostownicy stosuję kosmetyki wygładzające włosy o lekkiej formule, aby nie obciążały dodatkowo moich włosów. Utrzymanie pięknych włosów nie jest trudne, trzeba tylko wiedzieć jak je pielęgnować i chcieć im poświęcać trochę czasu i uwagi.
|

04-01-11, 23:39
|
|
Member
|
|
|
|
1. Niestety, do tej pory nie miałam okazji wypróbować kosmetyków marki Delia.
2. Mam cienkie i suche włosy, co wymaga ode mnie wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Myję włosy szamponem wzmacniającym, po umyciu dokładnie spłukuję je, najpierw letnią wodą, a następnie zimną. Delikatnie wycieram włosy ręcznikiem. Po wytarciu stosuję lekką dwufazową odżywkę w sprayu, zapewnia ona moim włosom gładkość i umożliwia łatwe rozczesywanie. Następnie na końcówki włosów nakładam cement termiczny i suszę włosy suszarką. Staram się jednak nie używać jej często i jeżeli jest to możliwe pozostawiam włosy do naturalnego wyschnięcia, wtedy w końcówki wcieram kroplę jedwabiu. Dzięki mojej trosce, moje włosy utrzymują się w bardzo dobrej kondycji.
|

05-01-11, 12:33
|
 |
straż forumowa
|
|
|
|
zgodnie z regulaminem konkurs zakończony 4 stycznia.
Już dziś zapraszamy na ostatnią już edycję, która zacznie się od 20 stycznia i będzie trwać do 4 lutego
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|