ZAREJESTRUJ SIĘ
|
ZALOGUJ
TESTY KOSMETYKÓW ROZRYWKA KONKURSY FILMY E-MAGAZYN

stare 20-04-10, 08:38
matownik matownik jest nieaktywny
Member

Zdjęcia: 3
Zwyrodnienie kręgosłupa, dyskopatia szyjna

Mam zwyrodnienie kręgosłupa i dyskopatię szyjną, juz sama nie wiem czego mam się chycić by sobie komfort życia podnieść. Chodzę 2 razy w roku na fizykoterapię i masaże, raz wziełam 10 zabiegów akupunktury poza tym maście przeciwbólowe, tabletek do tej pory nie mogłam brać-bo karmiłam dziecko przez 2,5 roku-ale już chyba to koniec, bo widzę, że córka rezygnuje. czy coś jeszcze może mi pomóc? Moze jakiś ćwiczenia znacie? albo inne metody które by mi pomogły w bólu???
Odpowiedź z Cytatem
stare 12-10-10, 21:31
ona12345 ona12345 jest nieaktywny
Banned

współczuję,to pewnie strasznie musi boleć?
Odpowiedź z Cytatem
stare 12-10-10, 21:41
dakota dakota jest nieaktywny
straż forumowa

Wpisy: 13
Zdjęcia: 4
Ja mam tzw zespół prostego kręgosłupa w odc. piersiowym (wrodzona wada), a co za tym idzie, cała reszta już zaczyna się sypać, pojawiły się juz zmiany zwyrodnieniowe. Mam zmniejszoną pojemność płuc. Zapisałam się na jogę, nie chce brać leków przeciwbólowych, chce się rozruszać. Jak na razie w tym pokładam nadzieje.

Odpowiedź z Cytatem
stare 12-10-10, 21:59
kamikaze kamikaze jest nieaktywny
Senior Member

a ja mam uporczywie powracające rwy kulszowe... tabletki to pomoc doraźna, joga to raczej nadzieja, najbardziej pomaga mi basen!
Cierpi, oj cierpi polski kręgosłup... i to nie tylko moralny
Odpowiedź z Cytatem
stare 12-10-10, 22:04
UnaDonna UnaDonna jest nieaktywny
Senior Member

A ja już od dłuższego czasu wybieram się do ortopedy. Podejrzewam, że mój ból jest spowodowany albo uprawianiem sportu, albo tym, że jedna noga jest krótsza od drugiej... podejrzewam, że tak może być, bo jeden obcas zawsze zdzieram dużo szybciej i kiedy niszczę buty, to zawsze, ale to zawsze prawe...
Odpowiedź z Cytatem
stare 01-11-10, 14:47
marionetka26 marionetka26 jest nieaktywny
Junior Member

Cytat:
Napisał matownik Zobacz post
Mam zwyrodnienie kręgosłupa i dyskopatię szyjną, juz sama nie wiem czego mam się chycić by sobie komfort życia podnieść. Chodzę 2 razy w roku na fizykoterapię i masaże, raz wziełam 10 zabiegów akupunktury poza tym maście przeciwbólowe, tabletek do tej pory nie mogłam brać-bo karmiłam dziecko przez 2,5 roku-ale już chyba to koniec, bo widzę, że córka rezygnuje. czy coś jeszcze może mi pomóc? Moze jakiś ćwiczenia znacie? albo inne metody które by mi pomogły w bólu???
Jak objawia sie dyskopatia szyjna?Dretwieja Ci boleśnie ręce i nogi nocami?
Odpowiedź z Cytatem
stare 04-01-11, 13:19
matownik matownik jest nieaktywny
Member

Zdjęcia: 3
Cytat:
Napisał marionetka26 Zobacz post
Jak objawia sie dyskopatia szyjna?Dretwieja Ci boleśnie ręce i nogi nocami?
mam częste bóle głowy i karku, drętwienie rąk. Nogi tez mi drętwieją ale z tego co wiem to raczej nie jest powiązane z szyjnym.
A od 2 miesięcy strasznie mnie boli prawa ręka, prawy bark, połowa prawej strony głowy i szyi, przyznam,że jeszcze nie byłam u lekarza, zmarł mi tato i nie mogłam się pozbierać, mam wizyte dopiero na 11 stycznia u neurologa- ale nie mam siły tam nawet iść jak pomyślę i tak nic mi konkretnego nie powie.
Najlepsze jest to, że tych bólów raczej nie czuję w ciepłej porze roku, ale kiedy zaczyna się już chłodna jesien to do wiosny jestem cała zobolała, boli mnie wszystko.
Odpowiedź z Cytatem
stare 30-11-11, 13:29
anxiety_explosion anxiety_explosion jest nieaktywny
Senior Member

Wpisy: 1
Cytat:
Znam problem z autopsji. Nie mam jeszcze co prawda dyskopatii i poważnych zmian, ale wiem, o czym mówisz U mnie sprawa się pogarsza (sic!) od ciągłego intensywnego uprawiania sportu... lekarz mi zabronił biegać, a ja już się do maratonu szykowałam, o triatlonie myślałam... Prawda jest niestety taka, że tego typu schorzenia nie są do wyleczenia - można jedynie zwolnić niekorzystne procesy i starać się zmniejszać ból i dyskomfort.

Oczywiście leków jak najmniej, bo wyniszczają organizm - dlatego wszelkie zabiegi manualne i fizykalne są wskazane. Piszesz o fizykoterapii 2 razy do roku - to jednak mało... zwłaszcza że masz pewnie na myśli laser, jonoforezę? one nie mają zbyt dużego oddziaływania na organizm (chociaż w zacofanych krajach jak nasz się jeszcze je stosuje) Co jeszcze miałaś?
Masaż zawsze trochę ulży, zmniejszy napięcie - a ja polecam jeszcze terapię punktów spustowych, przy napięciach w odcinku szyjnym i związanych z tym bólach głowy działa cuda!
Odpowiedź z Cytatem
stare 30-11-11, 14:34
sylwia1812 sylwia1812 jest nieaktywny
Junior Member

joga na kręosłup

Również miałam problemy z odcinkiem szyjnym kręgosłupa. Pomogła mi joga. Praktykowana pod okiem doświadczonego instruktora jest bardzo skuteczna w walce z bólem kręgosłupa. Polecam

Cytat:
Odpowiedź z Cytatem
stare 05-12-11, 16:52
Luna_89 Luna_89 jest nieaktywny
Senior Member

Cytat:
Napisał sylwia1812 Zobacz post
Również miałam problemy z odcinkiem szyjnym kręgosłupa. Pomogła mi joga. Praktykowana pod okiem doświadczonego instruktora jest bardzo skuteczna w walce z bólem kręgosłupa. Polecam
O, joga...A to ciekawe Nigdy nie słyszałam,żeby joga pomagała na problemy z kręgosłupem. Muszę zatem wypróbować! Ja akurat mam skoliozę i dyskopatię I czasami kręgosłup nieźle daje mi popalić. Zwłaszcza na zmiany pogody boli niemiłosiernie!!!!

"Pieniądze szczęścia nie dają - dopiero ZAKUPY!" ~ Marilyn Monroe
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania