Wegetariańska

Wegetariańska

1093
0
PODZIEL SIĘ

Coraz więcej ludzi decyduje się na rezygnację ze spożywania mięsa. Nic dziwnego – ten sposób odżywiania ma wiele zalet zdrowotnych. Ma jednak też pewne wady, jak choćby początkowa trudność w przyrządzaniu wegetariańskich potraw. Poznaj nasze przepisy i dowiedz się, czy wegetarianizm to co coś dla Ciebie!

Jadłospis wegetarianina

Przejście na wegetarianizm nie oznacza tylko tyle, że z dotychczasowego zestawu ziemniaki+surówka+kotlet znika kotlet, a z kanapek – wędlina. Jak się przekonasz, dieta osób nie jedzących mięsa jest często dużo bardziej urozmaicona i ciekawsza, niż mięsożerców przyzwyczajonych od lat do podobnych dań.
Co można jeść?
– wszelkie owoce i warzywa, w tym warzywa strączkowe: soczewica, cieciorka, soja, fasole
– kiełki, ziarna, pestki, orzechy, grzyby
– wszystkie rodzaje ryżu i kasz: amarantus, quinoa, gryczana, jęczmienna, jaglana, kuskus…
– wszelkie oleje roślinne
– nabiał: mleko, jogurty, kefiry, maślanki, masło
– sery
– jajka
– miód
Co znika z jadłospisu?
– wszelkie rodzaje mięsa i ryby, w tym wędliny, mięsne przekąski, parówki
– smalec, łój
– skwarki, tzw. okrasa
– potrawy przyrządzane na wywarze mięsnym (rosół, zupy, sosy)

Niektórzy wegetarianie dopuszczają jedzenie ryb. Natomiast bardziej restrykcyjni weganie odrzucają dodatkowo wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko i jego przetwory, jajka, a nawet miód.

Jakie są zalety i wady wegetarianizmu?

Wśród pozytywnych stron niejedzenia mięsa wymienia się przede wszystkim obniżenie spożywania cholesterolu i tłuszczów nasyconych, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Wegetarianom łatwiej jest też utrzymać szczupłą sylwetkę, gdyż potrawy na bazie rośli są z reguły mniej kaloryczne niż mięsne. Mają także więcej odmładzających i przeciwzapalnych antyoksydantów. Bezmięsni rzadziej borykają się też z zaparciami i rakiem jelita grubego dzięki wysokiej podaży błonnika.
Co tracisz przechodząc na dietę jarską? Mięso 🙂 , dlatego będziesz musiała nauczyć się kilku nowych potraw, które z czasem będziesz modyfikować i ulepszać według własnego gustu. Należy tez zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż białka, wapnia, żelaza i kwasów omega-3, szczególnie jeśli rezygnujesz też z ryb. Białko i wapń znajdziesz w warzywach strączkowych i nabiale. Żelazo – w burakach, natce pietruszki i kiełkach pszenicy. Kwasy omega-3 w orzechach i olejach, jednakże możesz potrzebować uzupełnienia szczególnego rodzaju tych kwasów: DHA i EPA. Najlepiej będzie, jeśli skonsultujesz swoje menu z dietetykiem, który oceni czy Twoja dieta dostarcza wszystkich niezbędnych składników i zaproponuje modyfikacje.

Wege przepisy

  • Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli: puszkę fasoli czerwonej przepłucz, dodaj łyżeczkę posiekanej papryczki chilli, łyżkę oliwy, cebulę posiekaną i podsmażoną, płaską łyżeczkę kminu rzymskiego i łyżkę octu winnego. Wszystko zblenduj na jednolitą masę.
  • Ryż pilaf: torebkę ryżu basmati lub brązowego ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na patelni zeszklij 1 dużą, pokrojoną cebulę. Dodaj odrobinę chilli i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Połącz wszystko z ryżem, dodaj jeszcze pół szklanki pokrojonej natki pietruszki oraz płaską łyżeczkę curry, wymieszaj.
  • „Kaszotto” z warzywami: porcję kaszy jęczmiennej (np. pęczak) ugotuj. Na patelni podsmaż pół pokrojonej cebulki. Umyj i pokrój warzywa: marchew, pora, paprykę. Zalej je wrzątkiem na minutę, aby zmiękły. Następnie dodaj do cebulki i podsmaż chwilkę. Wymieszaj wszystko z kaszą.
  • Kotlety z kaszy jaglanej: 2 szklanki kaszy jaglanej przepłucz dokładnie i ugotuj na sypko. 4 duże cebule pokrój drobno i zeszklij na oleju, do nich dodaj 0,5kg drobno posiekanych pieczarek (wcześniej obranych i umytych). Do dużej miski włóż ciepłą, ugotowaną kaszę oraz cebulkę i pieczarki z patelni. Dodaj jeszcze szklankę mąki owsianej, 1 posiekaną natkę pietruszki sporo soli i pieprzu. Wyrób dość twardą masę, z której będziesz formować kotlety. Jeśli masa jest za twarda lub za sucha – dodaj ciepłą wodę. Kotleciki obtocz w otrębach i obsmażaj po kilka minut z każdej strony. Podawaj z ulubioną surówką.