Gluten to białko roślinne występujące w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i pszenżyta. Dieta wykluczająca gluten jest szczególnie wskazana dla osób, które cierpią na celiaklię lub zespół złego wchłaniania. Jednakże w ostatnim czasie coraz więcej ludzi decyduje się na dietę bezglutenową ze względu na rosnącą liczbę doniesień naukowców o możliwym szkodliwym działaniu pszenicy na nasz organizm. Dlatego cieszy się ona rosnącą popularnością, a osoby ją stosujące deklarują, że dzięki diecie bez glutenu czują się lepiej, są zdrowsi i mają więcej energii.
Dieta bezglutenowa a wygląd
Dieta bezglutenowa jest też często traktowana jako dobry sposób na odchudzanie. Ma to pewne uzasadnienie – przemysł spożywczy wykorzystuje pszenicę lub gluten do zagęszczania i wypełniania szeregu wysoko-przetworzonych produktów. Produkty te zazwyczaj nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem i przyczyniają się do tycia, a także… pogorszenia stanu cery i trądziku. Idąc dalej – jeśli będziemy unikać tego, co w swojej długiej liście składników ma białą mąkę lub gluten, w dużej mierze ustrzeżemy się przed spożywaniem chemicznie „ulepszonego”, niezdrowego i przetworzonego jedzenia. Będziemy szczuplejsi, a buzia zyska zdrowy blask!
Czego unikać na diecie bezglutenowej?
Jeśli decydujesz się na ten sposób odżywiania, musisz stać się prawdziwym dietetycznym detektywem i dokładnie czytać etykiety na wszystkich produktach, nawet na tych, które są z definicji bezglutenowe. Pszenica bądź gluten są obecne nawet tam, gdzie nigdy byśmy się tego nie spodziewali, jak np. w przyprawach czy mięsie!
Trzymaj się z dala od:
– pszenicy, żyta, jęczmienia, pszenżyta i wytworów z tych zbóż (kaszy manny, kuskus, pieczywa, makaronów, ciastek)
– panierek do mięs, fast-foodów, pizzy
– napojów zawierających słód jęczmienny (np. mleczne)
– serów z niebieską pleśnią
– piwa, kawy zbożowej
– paczkowanych mięs, wędlin z hipermarketów
– wysoko-przetworzonych produktów mlecznych (słodkie jogurty, kefiry, maślanki, tanie sery, serki, śmietanki)
– słodyczy
– słodkich napojów
– zupek instant.
Co jeść?
– naturalne mięso bez chemii, ryby, jaja
– ryż, kukurydzę, grykę, proso, amarantusa, komosę ryżową i wytwory z nich (kasza gryczana, jaglana, kaszki dla dzieci kukurydziane, ryżowe)
– gotowe, bezglutenowe mieszanki mąki
– mleko, naturalną maślankę, kefir, wysokiej jakości sery i twarogi
– masło, smalec, oleje roślinne
– owoce, warzywa, w tym strączkowe!
– soki owocowe i warzywne, woda, napary z ziół i owoców, herbata, kawa naturalna
– dżemy, miód, landrynki, kisiel
– sól, pieprz, zioła jednorodne, ocet winny i jabłkowy
– wszystkie produkty z symbolem „przekreślonego kłosa” oznaczające jedzenie bezglutenowe.