CELEBRACJA ŻYCIA Z CZEKOLADAMI LINDT EXCELLENCE!

CELEBRACJA ŻYCIA Z CZEKOLADAMI LINDT EXCELLENCE!

1531
0
PODZIEL SIĘ

Lindt Excellence

Spotkanie z przyjaciółmi, randka z partnerem czy słodkie leniuchowanie podczas jesiennych i zimowych wieczorów powinno jak najczęściej mieścić się na liście „rzeczy pilnych”. Bo w szalonym biegu życia warto wyłapywać jak najwięcej momentów dla siebie, robić rzeczy, które sprawiają nam przyjemność, dzielić się pozytywną energią, celebrować każdą piękną chwilę, delektować się życiem, tak jak delektujemy się rozpływającą w ustach czekoladą 🙂 

Celebrowanie życia

Jeśli prawdą jest, że „w życiu piękne są tylko chwile”, to warto zadbać, aby tych chwil było jak najwięcej! Stwarzać okazje do uśmiechu, zabawy, sprawiać sobie i innym przyjemności, szukać jak najwięcej momentów, kiedy możemy usiąść i zrelaksować się razem z bliskimi. W codziennym biegu do pracy, szkoły, wśród setek obowiązków i długich list spraw do załatwienia, ważne jest, aby znajdować chwile dla siebie – pozwalać sobie na przyjemności, delektować się życiem, robić to co kochamy,  nie odkładać  na później swoich potrzeb, żyć tu i teraz! 

Według psycholog Izabeli Jung-Wolskiej: „jesień jest wyjątkową porą na docenienie życia i cieszenie się każdą jego chwilą. Otaczająca przyroda nieco zwalnia i zaczyna odpoczywać. Obserwujemy kolorowe liście tańczące na wietrze, a cykliczność i przemijalność świata często zmusza nas do refleksji nad własnym życiem.” Dzięki temu pozwalamy sobie częściej na chwile relaksu
i przyjemności, takie jak np. kąpiel w pachnącej pianie pośród świec, wyjście z partnerem do teatru, spacer z psem w pięknym parku, czy wtulenie się w miękki fotel z ulubioną tabliczką czekolady. Ciepło, zapach, miłe towarzystwo – choćby nawet, tylko własne, smakowanie każdej chwili, tak, jak rozkoszowanie się rozpływającą się w ustach czekoladą, podkreślaną specjalnie dobranym winem. Doznanie przyjemnego odprężenia i ogarniającego relaksu…

LINDT


Jeżeli czekolada, to koniecznie najlepszej jakości – Lindt Excellence od szwajcarskich Maitres Chocolatiers, którzy od ponad 160 lat opracowują i nieustannie ulepszają swe unikalne, receptury. Jesienią znajdziemy na półkach nową, wyśmienitą ciemną czekoladę z prażonymi nasionami sezamu. Lindt Excellence Roasted Sesame, to pierwsza na rynku gorzka czekolada połączona z sezamem, który jest źródłem protein, witamin A i E, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Czekolada Lindt Excellence, to najwyższej klasy ziarna kakao, doskonale wyważony, intrygujący smak i jedwabista gładkość. 

„Jesienią szczególnie chętnie siadamy w fotelu lub na kanapie, otulając się ciepłym pledem, z gorącą herbatą, książką, a czasem ulubioną czekoladą i kieliszkiem wina w dłoni.  Bez względu na to czy jesteśmy sami, z rodziną czy z przyjaciółką, te chwile są wyjątkowe. Czas się zatrzymuje i istnieje wtedy tylko dla nas. Wtedy przydarzają nam się odkładane ciągle ważne rozmowy, nieco głębsze i szczersze, refleksje, podsumowania…” – mówi psycholog Izabela Jung-Wolska. Na tę porę roku marka 

Lindt Excellence proponuje zestaw, który będzie sprzyjał wieczornemu wyciszeniu, idealnie wpisując się w ideę celebrowania życia poprzez ulotne chwile przyjemności… 

Czekolada i wino

Łączenie czekolady Lindt Excellence z winem to najlepszy sposób, aby pobudzić zmysły i odkryć cały wachlarz nowych doznań i smaków. Ale by to przeżycie było głębsze i bardziej intensywne, do tak wyszukanej czekolady należy dobrać odpowiednie wino.

  • Czekolada Lindt Excellence 70% Cocoa doskonała z chilijskim Merlot

Gorzka czekolada o złożonym smaku. Odkryj brzmiące w niej nuty karmelu i miodu, aromaty owoców i róż – całe bogactwo zróżnicowanej palety smaków. Smak tej czekolady zyska nowy wymiar w zestawieniu z winem o wyraźnym owocowym charakterze. Spróbuj z chilijskim Merlotem lub australijskim Grenache: winem o wyrazistym charakterze, z ożywczym aromatem owoców miękkich, soczystych i z jedwabistym owocowym finiszem.

  • Czekolada Lindt Excellence Caramel with Sea Salt doskonała z Prosecco (schłodzonym)

Czekolada o subtelnej i niezwykle dopracowanej równowadze smaków: gorzkiej czekolady, chrupiących karmelowych akcentów i pojawiającego się w tle delikatnego echa morskiej soli. Najbardziej wyraziste będzie zestawienie z Prosecco: połączenie chrupiącego karmelu z bąbelkami musującego wina, niosącymi aromaty cytrusów i gruszki. Pysznym połączeniem będzie też półwytrawny szampan, z właściwą mu nutką słodyczy.

  • Czekolada Lindt Excellence Sea Salt doskonała z kalifornijskim Zinfandel

LINDT WINOCzekolada, którą cechuje intensywna nuta kakao wygładzona wanilią. W pierwszej chwili nie czuje się tu śladu morskiej soli, raczej miodną, a zaraz potem cytrusową świeżość –  dopiero na koniec w smaku uwydatnia się krystaliczna nuta morskiej soli. Najlepsze połączenie tworzy z kalifornijskim Zinfandel. Wino to ma w sobie świeżość porzeczek i truskawek; a jego aromaty utworzą fascynujący kontrast z czekoladą – co otworzy przed nami cały wachlarz nowych doznań.

  • Czekolada Lindt Excellence Orange Intense doskonała z Maderą Rich

W smaku tej czekolady dominują nuty kandyzowanej pomarańczy i migdałów. Cudowny czar pomarańczy znakomicie podkreśli 5-letnia Madera Rich. Obecne w winie aromaty suszonych owoców stanowią dla smaku  wytrawnej czekolady wspaniałe tło; jednocześnie świeże nuty pomarańczowej i limonkowej skórki stopniowo potężnieją, by kandyzowanej pomarańczy dać pełnię i blask.

  • Czekolada Lindt Excellence 85% Cocoa doskonała z australijskim Ruthergien Muscat (schłodzonym)

Wina o tak wyjątkowym aksamicie i słodyczy będą idealnie pasować do intensywnego smaku Lindt Excellence 85%. Właściwe im nuty miodu i prażonych orzechów cudownie łączą się z aromatami czekolady; z kolei właściwy czekoladzie głęboki, wyrazisty charakter kakao z odrobiną wanilii łagodzi słodycz wina, równoważąc ją subtelną goryczą mokki.

  • Czekolada Lindt Excellence 90% Cocoa doskonała z Porto Vintage

Excellence 90% to czekolada ciemna, ale gładka, wyrafinowana i elegancka. Ma wyraźny, bogaty charakter kakao z wyczuwalną nutą prażonych orzechów, a oprócz niej – głęboką nutę śmietankową 
i waniliową. Do takiej czekolady najlepszym, wręcz klasycznym zestawieniem będzie Porto Late Bottle Vintage (LBV). Jest to wino odznaczające się bogatym aromatem wanilii i czerwonych porzeczek, niezwykle świeże, jedwabiste. Zestawienie, którym po dobrej kolacji będzie się można rozkoszować.

  • Czekolada Lindt Excellence Chili doskonała z włoskim Ripasso di Valpolicella

CZEKOLADA LINDT

To zestawienie, które rzeczywiście otwiera przed nami szereg nowych doznań. Smak dojrzewa tu stopniowo, w miarę rozpuszczania się czekolady w ustach. Zaczyna się od delikatnej słodyczy; zaraz potem pojawia się pikantność chili, ale jej ostrość jest przez cały czas utrzymana pod kontrolą. Kolej na Ripasso di Valpolicella lub włoskie Amarone. Oba wina cechują się niezrównaną głębią 
i intensywnością smaku, co znakomicie pasuje do ciemnej czekolady. Wyczuwalne w winie nuty owoców (czarnych jagód, winogron, porzeczek) wzmacniają owocowe aromaty czekolady (czerwone porzeczki, truskawki, poziomki). W tym właśnie momencie daje o sobie znać efekt, jaki wywołuje popicie winem kapsaicyny (substancji odpowiedzialnej za ostry, piekący smak chili): rozwijające się w ustach cudownie barwne smaki dostają nagłej mocy, co podnosi ich intensywność do potęgi.

  • Czekolada Lindt Excellence Extra Creamy doskonała z Porto Tawny (schłodzonym)

Lindt Excellence Extra Creamy ma tę niepowtarzalną właściwość, z której słynie szwajcarska czekolada – niezwykłą gładkość i jedwabistość smaku. Rozpuszcza się w ustach niczym gładki atłas, uwalniając delikatne aromaty karmelu i kwiatów. Wino Porto Tawny i cudowne, brzmiące w nim nuty suszonych owoców i orzechów, stanowi piękne i bogate tło dla tego doznania.

LINDT

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPRZEWODNIK PO PRODUKTACH DO DOMOWEJ STYLIZACJI WŁOSÓW
Następny artykułMOSS W KRAKOWIE
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: redakcja@ibeauty.pl.