JAK PRZYGOTOWAĆ ŚLEDZIE W MUSZTARDZIE?

JAK PRZYGOTOWAĆ ŚLEDZIE W MUSZTARDZIE?

393
0
PODZIEL SIĘ

Śledź to jedna z najzdrowszych ryb! Zobacz, jak je szybko przygotować. Oto prosty przepis na pyszne śledzie w musztardzie.

Śledzie, choć niedoceniane, są jednymi z najzdrowszych ryb! Dlatego warto spożywać je jak najczęściej. Mamy dla Was prosty przepis na śledzie w wersji niecodziennej i wytrawnej – w sosie musztardowym. 

Składniki: 


  • 8 filetów ze śledzia – jeśli kupiłaś filety z zalewy solnej, wymocz śledzie w garnku wody przez ok. 4 godziny. W tym czasie kilka razy zmień wodę.

  • 2-3 łyżki miodu  

  • 400 ml kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu greckiego

  • 8 łyżek stołowych majonezu

  • 2 łyżeczki posiekanego koperku świeżego

  • 4 łyżki stołowe musztardy sarepskiej

  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej Dijon

Wykonanie:


Filety śledziowe pokrój na skośne kawałki o szerokości 2-3 cm. Do śmietany dodaj majonez, musztardy i miód oraz wsyp posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanego sosu włóż śledzie i wymieszaj tak, aby kawałki ryby były całe pokryte sosem i mogły się nim „przegryźć”. Wstaw całość do lodówki i pozostaw na kilka godzin. 


Śledzie w sosie musztardowym świetnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska na imprezę, a podane z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem – również jako obiad. Smacznego!

Odpowiedziała: Kasia Mężyk