JEDZ, BY UNIKNĄĆ RAKA

JEDZ, BY UNIKNĄĆ RAKA

494
0
PODZIEL SIĘ

Już od dawna pojawiały się doniesienia o tym, że odpowiednia dieta może działać prewencyjnie na raka, a także wspomagać jego leczenie. Sprawdź, o jakie produkty warto wzbogacać swoją dietę.

Okazuje się, że najlepsze remedium na raka to żywność. Zgodnie z Raportem Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (AICR) i Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) za jedną trzecią wszystkich zachorowań odpowiedzialna jest zła dieta, a ponad 40% dałoby się uniknąć zmieniając tryb życia i wzbogacając codzienne posiłki o odpowiednie produkty. Również badania na Uniwersytecie w Coimbrze pod kierunkiem prof. Marii Marques nakazują wniosku, że istnieje ścisły związek pomiędzy spożywanymi produktami a skłonnością do zachorowania na chorobę nowotworową.

Oliviari Extra Virgin oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek

Jest jednym ze składników diety śródziemnomorskiej, któremu naukowcy przypisują zmniejszenie zachorowalności na nowotwory i schorzenia układu krążenia. Te właściwości przypisują wysokiemu stężeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz przeciwutleniaczy wspomagających mechanizmy obronne komórek człowieka. Najlepsza jest extra virgin tłoczona na zimno, np. Olivari.

oliwa z oliwek Mediterranean Olive Oil (Oliviari)

Kurkuma

Naukowo potwierdzone jest prewencyjne działaniu kurkumy na raka okrężnicy, piersi, prostaty i płuc. Ta przyprawa nadająca smak i kolor potrawom, a także używana do konserwowania żywności, zmusza komórki rakowe do samozniszczenia, hamuje ich wzrost, zwiększając efektywność chemioterapii. Aktywność antyoksydacyjna kurkumy zwiększa się przy tym ponad 1000-krotnie po połączeniu jej ze zmielonym pieprzem.

Warzywa krzyżowe

Pod tą dziwną nazwą kryją się brokuły, kapusta pekińska, brukselka i kalafior. Ich składniki hamują enzymy uczestniczące w metabolizmie nowotworów. Pomagają usuwać z organizmu szkodliwe składniki oraz mogą zapobiegać rozwojowi zaawansowanych postaci raka z komórek przedrakowych. Hamują też wzrost komórek rakowych, zmuszając je do „samobójczej śmierci”. Podanie ich z dodatkiem oliwy z oliwek zwiększy ich właściwości i przyswajalność cennych substancji.

Pomidory

Mają bardzo silne działanie przeciwutleniające, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. Ich spożycie zapobiega rakowi prostaty, rakowi jelita grubego i żołądka, a także płuc, piersi oraz szyjki macicy. Dodatkowo przetwory z pomidorów chronią skórę przed światłem ultrafioletowym, zapobiegając nowotworom skóry. Również i w tym przypadku dodatek oliwy z oliwek wspomaga przyswajalność cennych substancji.

Czerwone wino

Warto do obiadu wypijać kieliszek czerwonego wina, gdyż działa on dobrze nie tylko na obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi, ale także zmniejsza ryzyko zachorowania na raka trzustki. Substancje w nim zawarte wzmacniają organizm i hamują rozwój komórek nowotworowych. Co więcej, wino może więc sprzyjać szczupłej sylwetce, jednak pod warunkiem, że nie przekroczysz dziennej dawki dwóch kieliszków i wybierzesz wytrawne lub półwytrawne.

kurczak z curry i kurkumą

 Kurczak z curry i kurkumą 

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka (ok. 600 g)
  • 2 szklanki mleczka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 niewielkie szalotki
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki stołowe sosu rybnego
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, np. Olivari
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kroimy czosnek, szalotki i podsmażamy przez 
2-3 minuty na dużym ogniu. Następnie wrzucamy na patelnię resztę składników, doprawiamy solą  i pieprzem. Całość dusimy na małym ogniu przez 20-25 minut. Gotowego kurczaka wystarczy pokroić i można od razu podawać. Będzie idealny z zapieczonymi ziemniakami lub brązowym ryżem.

tekst i przepis: mat. pras. Oliviari