PRZEPIS NA CIASTECZKA ORZECHOWE

PRZEPIS NA CIASTECZKA ORZECHOWE

630
0
PODZIEL SIĘ

Chrupiące i zdrowe orzechy, słodkie, kruche ciasto i aromat świeżo upieczonych ciasteczek roznoszący się w całym domu… Brzmi zachęcająco? Daj się skusić i wypróbuj nasz przepis na pyszne ciasteczka orzechowe!

Składniki:


  • 60 dag mąki krupczatki lub orkiszowej pełnoziarnistej

  • 40 dag masła lub margaryny

  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

  • 20 dag cukru pudru

  • 3 żółtka

  • szklanka rozdrobnionych orzechów

  • szczypta soli

  • olej do posmarowania blachy

  • cukier puder do posypania ciasteczek

Wykonanie:

  1. Mąkę posiekaj z wychłodzonym masłem lub margaryną, dodaj cukier, sól, żółtka. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Gdy zacznie się kruszyć, dodaj śmietanę.

  2. Ugniecione ciasto owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na godzinę.

  3. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Następnie podyp je rozdrobnionymi orzechami, i lekko wciśnij je w ciasto za pomocą wałka.

  4. Blachę do pieczenia posmaruj lekko olejem i ułóż na niej ciasteczka. Wstaw blachę z ciasteczkami do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 st. 

  5. Upieczone i zarumienione ciasteczka zdejmij z blachy i ostudź. Jeśli chcesz, by długo zachowały świeżość, przechowuj je w blaszanym pojemniku.

Tekst: Kasia Mężyk