WEGE STYLE, CZYLI DZIEŃ BEZ MIĘSA!

WEGE STYLE, CZYLI DZIEŃ BEZ MIĘSA!

950
0
PODZIEL SIĘ
wege

20 marca to dzień obfitujący w różne okazje, bo dziś mamy wigilię wiosny, Międzynarodowy Dzień Szczęścia i do tego jeszcze Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. 

Idea świętowania dnia bez mięsa powstała w 1985 r., a jej celem jest propagowanie zdrowej, opartej na warzywach, owocach i zbożach,  diety. „Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa” jest obchodzony 20 marca, czyli tuż przed pierwszym dniem wiosny – to idealny czas na zmiany! Tego dnia warto postawić na wegetariańskie menu!

Jeden dzień bez mięsa to przecież nic trudnego!

Nie namawiamy do całkowitej rezygnacji z mięsa, ale może warto wraz ze zmieniającą się pogodą, zastanowić się nad ograniczeniem jego spożycia? Międzynarodowy dzień bez mięsa to świetny pretekst do rozpoczęcia zmian w diecie i rozważenia wprowadzenia bezmięsnych dni raz lub kilka razy w tygodniu, czyli do przejścia na fleksitarianizm. Dzięki niedużej zmianie możemy poczuć się lżej i być zdrowsi.

A co w przypadku, gdy ktoś bardzo lubi smak mięsa?

Dla osób, które lubią smak mięsa, ale chcą ograniczyć jego ilość w diecie mamy idealne rozwiązanie – plastry i parówki wegetariańskie VeggieDay. Produkty te smakują jak ich mięsne odpowiedniki, ale w składzie nie znajduje się ani jeden gram mięsa – wyjaśnia Marta Manys, ekspert marki VeggieDay. Produkty są skierowane nie tylko do wegatarian i flexitarian ale również do osób, które szukają urozmaicenia w swojej diecie. Wielu z nas trudno wyobrazić sobie kanapkę bez plasterka wędliny – po prostu lubią smak i aromat mięsa. Jednocześnie mają potrzebę zmiany w diecie i szukają alternatywy bo przecież zwiększenie ilości warzyw w diecie korzystnie wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd.

Czas zacząć działać!

Wiosna to idealny czas na zmianę nawyków żywieniowych. W sklepach pojawi się więcej warzyw, a ich ceny będą spadać. Wystarczy odrobina kreatywności, by ciężkie dania, które chętnie jemy zimą, zastąpić lżejszymi wersjami bez mięsa. Ratatouille zastąpi gulasz, a sałatka z dodatkiem wegetariańskiej wędliny będzie świetna na wiosenny lunch, zatem już dziś przygotuj swoją listę wege –zakupów!

O VeggieDay

To polska marka, która pojawiła się na rynku w styczniu 2016 roku, wprowadzając innowacyjne produkty wegetariańskie, oparte na białku jaja kurzego. VeggieDay dostrzega osoby, które lubią smak mięsa, ale chcą zmniejszyć jego ilość w diecie z przyczyn ideologicznych lub zdrowotnych, bądź są świadome wpływu, jaki produkcja i spożywanie mięsa wywiera na środowisko – i właśnie do nich kieruje serię wegetariańskich produktów.

www.veggieday.pl