Strona główna DIETA I ZDROWIE ZDROWE ODŻYWIANIE POMIDOR – ZDROWIE W PIGUŁCE?

POMIDOR – ZDROWIE W PIGUŁCE?

0

Dlaczego tak wiele z nas tak bardzo lubi pomidory? Kochamy je nie tylko ze względu na wspaniały kolor i niepowtarzalny aromat ale również dlatego, że są zdrowe. A skąd wzięły się na polskich stołach i czy naprawdę mają tak dobry wpływ na nasze samopoczucie?

Skąd się wzięły pomidory na polskich stołach?

Pomidory trafiły do Europy w XVI wieku. Zostały przywiezione z Ameryki Południowej przez Krzysztofa Kolumba. Z języka Azteków pochodzi nazwa tego warzywa – tomatprzejęta przez wiele europejskich języków. Początkowo uważano je głównie za roślinę… ozdobną. Później zaczęto przygotowywać z nich sosy i przetwory. Do Polski pomidor trafił dzięki staraniom królowej Bony, która wszystkie włoskie nowości kulinarne wdrażała z powodzeniem do polskiej kuchni. Nazwa pomidor ma również włoskie korzenie – pomodoro – co oznacza – złote jabłko.

Dlaczego kochamy jeść pomidory?

Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 proc. Zawiera też sporo witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu – silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza.

Pomidor to warzywo młodości! Dzięki dużej zawartości antyoksydacyjnego likopenu, najsilniejszego naturalnego antyutleniacza warzywa te sprzyjają regeneracji naszej skóry oraz opóźniają procesy starzenia się komórek. Dziennie powinno się zjadać jednego pomidora lub talerz zupy pomidorowej bądź szklankę soku lub przecieru pomidorowego. Aby pomidor był najlepiej przyswajalny przez nasz organizm niezbędny jest do tego dodatek tłuszczu, koniecznie zdrowego (np. oliwa z oliwek). Pomidor gości na naszych stołach przez cały rok i to w różnych formach: surowej – prosto z krzaczka – latem a w pozostałe pory roku w postaci przetworów: soków, przecierów, passat.

Chcesz być fit?

Sięgnij po pomidory! Zimą trudniej o świeże pomidory. Można je oczywiście dostać ale niestety pozbawione są jakichkolwiek wartości i smaku. Stąd najlepiej sięgnąć po te przetworzone i to w dodatku z najlepszych sprawdzonych firm. Passaty, przeciery czy pomidory krojone to idealny składnik większości naszego codziennego menu. Doskonale sprawdzą się również w każdej fit diecie jako dodatek do ryżu, sałatek, pełnoziarnistych makaronów. Będą wzbogacały naszą dietę i mamy pewność, że posiłek przygotowany na ich bazie będzie zdrowy, lekki i bardzo pożywny.

Pomidory z historią

Wszystkim smakoszom pomidorów godna polecenia jest marka Cirio, która od 150 lat dba o nieskazitelną jakość swoich produktów, rozpieszczając przy tym podniebienia swoich klientów.
Jej założyciel, Włoch, Francesco Cirio, handlował warzywami i owocami m.in. z Anglią, a w 1856 roku znalazł się w gronie pierwszych osób na świecie, którym zawdzięczamy udoskonalenie techniki apertyzacji – konserwacji, która rozwiązała problem szybkiego psucia się owoców i warzyw. W wieku 20 lat Francesco założył fabrykę Cirio w Turynie, która szybko podbiła europejski rynek żywności i stała się jedną z najbardziej popularnych marek we Włoszech. Od samego początku motorem rozwoju i sukcesu Cirio były badania poszukiwawcze i rozwojowe, a ich efektem – produkty o najwyższej jakości i doskonałym smaku.
Do produkcji pomidorów Cirio wykorzystywane są wyłącznie włoskie pomidory, zbierane w optymalnej fazie dojrzałości( czyli w porze słonecznego, włoskiego lata) i przetwarzane są zaraz tego samego dnia. Dzięki temu zawsze można liczyć na fantastyczny zapach i prawdziwie pomidorowy smak każdej potrawy.

Produkty, których każdy powinien spróbować to:

  • Passata Rustica Cirio – to wyjątkowy przecier o nieporównywalnej gęstej konsystencji. Jest tak gęsty, że możesz zaczerpnąć go za pomocą widelca. Pomidory przeznaczone do produkcji Przecieru pomidorowego są rozgrzewane i przecierane przez sito. Następnie przecier jest transportowany do urządzeń zagęszczających, po czym poddaje się go pasteryzacji, która gwarantuje odpowiednio długie przechowywanie produktu. Passata jest doskonałą bazą zarówno do sosów do makaronu, jak i zupy pomidorowej o bogatym smaku – tak lubianej przez Polaków!cirio
  • Pomidory bez skóry Cirio – wywodzą się z tradycji i miłości do uprawy pomidorów. Dzięki temu stały się jednymi ze sztandarowych włoskich produktów spożywczych! Znajdziesz w nich całą naturalną mięsistość, a także smak najlepszych pomidorów. Zaraz po przekrojeniu wyczuwa się doskonałą konsystencję miąższu i pełny smak, który jest ich cechą wyróżniającą.cirio
  • Pomidory w kawałkach Cirio – to wyjątkowy produkt o pełnej konsystencji i wyraźnym aromacie świeżo pokrojonego pomidora. Żywy i przyciągający smak powoduje, że każda potrawa staje się wyjątkowa. To pyszny i naturalny produkt przygotowany wyłącznie w 100% z włoskich pomidorów zebranych i zapakowanych w ciągu jednego dnia.

cirioLekka pomidorowa przekąska, czyli wieżyczka z sera mozzarellą i filecikami

danie z pomidoramiSkładniki:

  • 4 kawałki sera Mozzarella
  • Pęczek świeżej bazylii
  • 1 opakowanie pomidorów bez skóry Pelati Cirio

Przygotowanie:

  1. Pokroić ser Mozzarella na plastry o grubości 1 cm.
  2. Pomidory w kawałkach doprawić solą, pieprzem i oliwą.
  3. Ułożyć na przemian: plaster sera, pomidor bez skóry i liść bazylii.

Więcej doskonałych przepisów znajdziesz na www.cirio1856.pl – stronie pełnych kulinarnych inspiracji i przepisów Cirio. www.cirio1856.pl.