Strona główna DIETA I ZDROWIE Czym właściwie jest kolagen w naszej diecie?

Czym właściwie jest kolagen w naszej diecie?

0

Białko jest podstawowym budulcem Twojego organizmu. Jednym z jego najważniejszych przedstawicieli jest kolagen, o którym w ostatnim czasie bardzo dużo się mówi. Głównie w kontekście dbania o zdrową i promienną skórę bez zmarszczek. Warto jednak wiedzieć, że wpływa on na funkcjonowanie całego organizmu, a jego źródła można znaleźć w wybranych produktach spożywczych. Zatem czym jest kolagen w diecie i jak zadbać o jego odpowiedni poziom? Sprawdź!

Czym jest naturalny kolagen?

Kolagen to jedno z najważniejszych białek w Twoim organizmie i stanowi aż około jednej trzeciej wszystkich budulcowych. Odpowiada za wytrzymałość oraz elastyczność tkanek. Jest wyjątkowo odporny na uszkodzenia mechaniczne, dlatego pełni funkcję swoistego ,,rusztowania”, które utrzymuje ciało w dobrej kondycji. Znajdziesz go przede wszystkim w skórze, ścięgnach, stawach i kościach, ale także w naczyniach krwionośnych, ciele szklistym oka czy tkance łącznej otaczającej narządy wewnętrzne. 

Problem polega jednak na tym, że wraz z wiekiem naturalna synteza kolagenu zaczyna stopniowo spadać. Pierwsze tego oznaki możesz zauważyć już około 25. roku życia. Co prawda Twój organizm potrafi samodzielnie wytwarzać to białko dzięki komórkom zwanym fibroblastami, jednak z czasem jest go coraz mniej. To właśnie wtedy skóra traci jędrność, pojawiają się zmarszczki, a stawy mogą dawać o sobie znać. Warto więc wspierać naturalną syntezę kolagenu, zwłaszcza z pomocą odpowiedniej diety. 

Musisz wiedzieć, że w organizmie występuje kilka typów kolagenu. Najczęściej mówi się jednak o trzech najważniejszych. Kolagen typu I dominuje w skórze i kościach. To on odpowiada za sprężystość, nawilżenie i zdrowy wygląd skóry, a jego niedobór wiąże się z widocznymi oznakami starzenia. Kolagen typu II występuje głównie w chrząstkach stawowych i ciele szklistym oka. Jest szalenie ważny dla utrzymania sprawności ruchowej. Z kolei kolagen typu III znajdziesz nie tylko w skórze, ale też w naczyniach krwionośnych i wokół narządów wewnętrznych. Odpowiada za elastyczność tkanek, a także bierze udział w procesie powstawania blizn.

Jaka jest rola naturalnego kolagenu w organizmie?

Kolagen (https://olini.pl/kategoria/kolagen) bierze udział w niemal każdym procesie związanym z budową i regeneracją tkanek zachodzącym w Twoim organizmie. Tworzy strukturę skóry, dzięki czemu jest ona jędrna, napięta i odporna na działanie czynników zewnętrznych. Wypełnia przestrzenie międzykomórkowe, wzmacnia naczynia krwionośne i otacza narządy, a więc chroni je przed urazami.

Naturalny kolagen jest również niezbędnym składnikiem chrząstek stawowych, odpowiada za wytrzymałość kości, a także występuje w mięśniach i strukturach oka. Co więcej, to jakże cenne białko odgrywa istotną rolę w procesie gojenia się ran. Wszystko dlatego, że wspiera regenerację uszkodzonych tkanek.

kolagen Olini

Dieta bogata w kolagen – jak wspiera jego produkcję?

Kolagen dostarczany wraz z pożywieniem nie trafia do krwiobiegu w niezmienionej formie. Powód? Jego cząsteczki są zbyt duże. Podczas trawienia organizm rozkłada go więc na aminokwasy, które następnie wykorzystuje tam, gdzie są najbardziej potrzebne. Dzięki odpowiednio skomponowanej diecie możesz więc wspierać naturalną syntezę kolagenu, o ile dostarczasz nie tylko samego białka, ale również składników niezbędnych do jego odbudowy.

W jakich produktach szukać naturalnego kolagenu?

Naturalne źródła kolagenu to przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza te bogate w skórę, chrząstki i tkanki łączne. Kolagen znajdziesz między innymi w galaretkach przygotowywanych na bazie nóżek wieprzowych, we flakach, chrząstkach, salcesonie, rybach i galaretkach rybnych, a także w podrobach czy owocach morza. Szczególnie bogaty w kolagen jest pieczony węgorz. 

Spróbuj również przygotować długo gotowany wywar z kości szpikowych i kurzych łapek. Prawdziwy bulion kolagenowy po ostudzeniu powinien stać się gęsty i sprężysty. Możesz go z powodzeniem wykorzystać jako bazę do zup. Zajadając się nim nie tylko rozpieszczasz kubki smakowe, ale wspierasz też zdrowe stawy, skórę i kości.

Co ciekawe, duże ilości kolagenu zawiera również żelatyna, która jest jego częściowo zhydrolizowaną formą. Nawet galaretki owocowe przygotowane na jej bazie mogą być więc dobrym źródłem tego białka.

Jak wspierać produkcję kolagenu?

Samo sięganie po produkty bogate w naturalny kolagen może jednak nie wystarczyć, żeby zadbać o jego odpowiedni poziom w organizmie. Aby mógł go skutecznie syntetyzować, potrzebuje również witamin i minerałów, które są nieodłącznymi elementami tego procesu. Niezwykle ważną rolę odgrywa w nim witamina C, którą znajdziesz przede wszystkim w papryce, brokułach, truskawkach czy też cytrusach. Nie zapominaj także o miedzi, żelazie, cynku oraz witaminach A i E. Ich źródłem są m.in. podroby, ryby, jaja, orzechy, pestki, zielone warzywa liściaste, oliwa z oliwek czy kakao.

Jak widzisz, różnorodna i pełnowartościowa dieta jest szalenie ważna, aby zadbać o prawidłową produkcję kolagenu. Nasz organizm to system naczyń połączonych, w którym każdy składnik ma znaczenie. Nawet jeśli dany minerał czy witamina nie kojarzy Ci się bezpośrednio z kolagenem, może być niezbędny na jednym z etapów jego syntezy albo warunkować działanie enzymów, bez których kolagen nie ma szansy powstać.