W wakacje na każdym kroku otwierane są budki z tym mrożonym deserem. Rzadko przypomina on jednak lody naturalne – smak naszego dzieciństwa. Można więc przywrócić słodkie wspomnienie we własnej kuchni. Podajemy przepis na lody domowej roboty.
W sklepie znajdziesz tak zwane lody w proszku. Nie ma jednak sensu opychać się podejrzanymi składnikami instant, jeśli już w kilkanaście minut możesz przygotować zupełnie zdrowe lody.
Przepis na domowe lody śmietankowe
Z czego robi się lody? Składniki:
– szklanka mleka
– pół szklanki cukru
– 2 szklanki śmietany kremówki
– 6 żółtek
Jak zrobić lody z mleka? Przepis na lody z tym składnikiem jest bardzo prosty! Mleko i jedną szklankę kremówki podgrzej na wolnym ogniu. Dokładnie mieszaj, by nie dopuścić do przypalenia. Wsyp cukier i stale mieszając doprowadź do zagotowania. Płyn zdejmij z ognia i ostudź. W osobnej miseczce ubij żółtka jajek i stopniowo dodawaj do nich jeszcze ciepłe mleko ze śmietanką i cukrem. Całość przelej do garnka i bez przerwy mieszając, podgrzej na małym ogniu, aby masa zgęstniała. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji mieszankę odstaw do ostudzenia. Na koniec wlej drugą szklankę śmietanki i mieszaj aż do całkowitego połączenia się składników. Masę przełóż do pojemnika i zostaw w zamrażalniku na 6-7 godzin. Co pół godziny wyjmuj i miksuj ją, by rozbić zmrożone grudki.
Masz ochotę na lody waniliowe? Do mleka, śmietanki i cukru dodaj miąższ z połowy laski wanilii. Zagotuj.
Chcesz zrobić lody truskawkowe? Będziesz potrzebować 300 gram świeżych truskawek, które musisz zmiksować i przetrzeć przez sitko. Mus wymieszaj z gotową masą tuż przed włożeniem jej do zamrażalnika.
A może uważasz, że najlepsze lody to lody czekoladowe? Do masy z mleka, kremówki, cukru i żółtek dodaj startą lub rozpuszczoną tabliczkę gorzkiej czekolady i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Do lodów czekoladowych wsyp o połowę mniej cukru.
Teraz już wiesz, jak się robi lody. Jak widzisz, przepis na lody domowej roboty jest banalnie prosty.