Przed wami garść wielkanocnych inspiracji! Poznaj nowe przepisy, zobacz, jak możesz zmienić swój dom na święta, sprawdź, co włożyć do święconki i jak szybko pomalować jajka.
oprac. Kasia Kosieradzka
1. Wspaniała święconka!
fot. Pekpol Ostrołęka
Święta Wielkiej Nocy związane są z bogatą, wielowiekową tradycją. Początki obrzędu święcenia pokarmów sięgają bowiem VII wieku, zaś w Polsce znane są od wieku XIV. Mimo, że zawartość koszyka różni się nieco w zależności od rejonu Polski, nie powinno w nim zabraknąć następujących pokarmów:
- baranka – symbolu zwycięstwa życia nad śmiercią
- jajka – znaku odradzającego się życia
- chleba – ciała Chrystusa
- kiełbasy i wędliny – symbolizującego dostatek, zdrowie i płodność
- wody – znaku przygotowania do nowego życia
- soli – symbolu oczyszczenia
- ciasta – metafory umiejętności i doskonałości
- chrzanu – znaku siły fizycznej i krzepy.
Dziś obok tego, co nakazuje tradycja, w koszyczku znajduje się zwykle też to, co lubimy, czyli czekoladowy zajączek i drobne upominki. Warto dodać, że nawet samo ciasto jest dodawane do święconki od niedawna. Ciekawe jest to, że symbolika większości potraw jest niezmienna niemal od początku obrzędu, a najbardziej w czasie ewoluowało znaczenie mięsa. Do XIX wieku do koszyczka wielkanocnego wkładano tylko mały plasterek szynki, który był raczej symbolem pożegnania Wielkiego Postu, podczas którego nie spożywano w ogóle mięsa – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Przecież sam karnawał poprzedzający ten okres dosłownie oznaczał rezygnację z potraw mięsnych. Dziś kiełbasa i wędliny są symbolem dostatku i zdrowia, a do koszyczków wkłada się głównie najlepsze wyroby, np. Kiełbasę Jałowcową lub Myśliwską – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.
Aby tradycji stało się zadość, koszyczek powinien być wiklinowy i wyścielony białą serwetką. Należy go przyozdobić gałązkami bukszpanu lub borówki, które są symbolem radości i nadziei na zmartwychwstanie.
2. Piękny stół wielkanocny
fot. Hefra
Dla wielu z nas śniadanie wielkanocne jest najbardziej uroczystym w roku. Dlatego, aby było wyjątkowe, zadbajmy nie tylko o smak podawanych potraw, ale także o oprawę stołu. Stół wielkanocny powinien być nakryty czystym, białym obrusem. Mimo, że tak nakazuje tradycja, dziś dobiera się także kolorowe, będące symbolem radości, nadchodzącej wiosny i nowoczesności. Na białym nakryciu jednak najładniej prezentują się wszelkie dekoracje, chociażby takie jak zielone gałązki bukszpanu oraz kompletna zastawa i święconka.
W przypadku wielkanocnego stołu, kolejność nakrywania jest nieco inna, niż podczas przygotowywania uroczystego obiadu czy wigilijnej kolacji. Główne, a zarazem centralne miejsce, zajmuje bowiem koszyk bądź półmisek z poświęconym pokarmem oraz lukrowany baranek. Pozostałe elementy galanterii po prostu dobiera się tak, aby razem tworzyły estetyczną i harmonijną całość – mówi Bartosz Hejmej z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra. Obok pokarmów z koszyczka powinny znaleźć się dekoracje (serwisy), czyli waza z żurem, łyżka wazowa, maselniczka, naczynka na sól i pieprz oraz sztućce. W zasięgu ręki powinny być również: taca z jajkami, półmiski z sałatkami i odpowiednimi sztućcami oraz te z szynkami i pieczywem. Do tego, najlepiej w estetycznej obrączce, eleganckie serwety. Całość warto urozmaicić świeżymi kwiatami i własnoręcznie robionymi ozdobami. Aktualne trendy, ale też i tradycja sugerują, aby nie było ich przesadnie dużo. Dzięki temu stół nie będzie przeładowany, a goście będą czuli się bardziej komfortowo – dodaje.
3. Kolorowe pisanki!
Malowanie jajek to chyba jedna z najprzyjemniejszych tradycji wielkanocnych! Jeśli nie mamy czasu na ręczne dekorowanie jajek, czy gotowanie ich z łupinami cebuli, wykorzystajmy gotowe barwniki.
fot. Dr.Oetker
4. Smaczny żurek
Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez żurku. Podobnie chrzan stał się symbolem Wielkanocy i bardzo chętnie wykorzystujemy go w tym czasie w kuchni. Już w dawnych czasach korzeń chrzanu podawany był jako smaczny dodatek do wędlin, szczególnie chętnie podczas Świąt Wielkanocnych. Przechowywano go w sąsiedztwie żuru przygotowywanego na wędzonych mięsach. Tak odkryto, że żur i chrzan razem tworzą wykwintne i niezwykle smaczne połączenie. A dziś żurek z chrzanem niepodzielnie panuje na wielkanocnym stole. Przyrządzić go pomoże Żurek szlachetny z chrzanem Knorr z linii Rozkosze podniebienia. Jest on nieocenioną pomocą zarówno dla mniej wprawnych domowych kucharzy, jak i dla tych bardziej doświadczonych. Pierwsi dzięki prostym wskazówkom na opakowaniu szybko przygotują tradycyjną wielkanocną zupę. Mogą ją urozmaicić, dodając ulubione przez rodzinę składniki: ziemniaki, kiełbasę, jajka, grzyby. Natomiast szefowie domowych kuchni, którzy samodzielnie przygotowują świąteczny żur od podstaw, na wywarze, Żurek szlachetny z chrzanem Knorr mogą dodać pod koniec gotowania. Pomoże on nadać zupie zamierzony kolor oraz konsystencję i osiągnąć wyrazisty smak. Dodatek chrzanu oraz przyprawy, m.in. czosnek, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie, sprawią, że podamy na stół tradycyjny staropolski żurek. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! 🙂
fot. Knorr
Przepis na staropolski żurek z makaronem
Składniki:
- kości wędzone od schabu – ½ kg
- marchew – 1 średnia szt.
- seler – ½ średniej szt.
- woda – ok. 2,5 l
- liść laurowy – 3 szt.
- ziele angielskie – 5-6 ziarnek
- gotowy zakwas na żurek – 1 butelka ok. 350 ml
- śmietana kwaśna 18% – 300 ml
- sól, pieprz do smaku
- czosnek – 3 ząbki
- biała kiełbasa surowa – ½ kg
- jajka ugotowane na twardo
- makaron kolanka (np. makaron Międzybrodzki) – 250 g.
Wykonanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.
fot. Międzyborskie Makarony, autor przepisu – Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
5. Kajmakowy mazurek
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 160 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka .
Masa kajmakowa:
- 1/2 puszki gotowej masy krówkowej Bakalland.
Dekoracja:
- migdały, sparzone i obrane
- suszone morele .
Wykonanie:
Masło rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodać mąkę i wymieszać. Dodać 2 łyżki chłodnej wody, uformować kulę z ciasta, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm). Piec przez 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Na upieczonym cieście rozsmarować 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej. Udekorować migdałami i suszonymi morelami.
fot. Bakalland
6. Słodkie babeczki
Babeczki są cały czas modne! Świetnie smakują, można je ozdabiać na milion sposobów. Naszym zdaniem będą także fajnym słodkim dodatkiem w wielkanocnej święcące.
fot. Delecta
7. Bieluchowy sernik wielkanocny
Składniki:
- 7 jaj
- 7 opakowań serka Bieluch Naturalny
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 1/4 masła Bieluch Ekstra Naturalny
- 1 szklanka cukru
- garść rodzynek
- szczypta soli
- 5 dag cukru pudru.
Przygotowanie:
- Żółtka zmiksować z cukrem, potem dodać serki Bieluch.
- Rozpuścić masło i ostudzić do letniej temperatury, namoczyć rodzynki. Do masy wlać rozpuszczone masło, wszystko zmiksować na jednolitą masę i dodać odsączone rodzynki.
- Na końcu dodać pianę z 7 białek ze szczyptą soli. Całość wymieszać bardzo delikatnie i wlać na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni, około 50 minut. Sernik będzie gotowy, gdy po wbiciu wykałaczka pozostanie sucha, bez przylepionego ciasta. Na koniec sernik posypać cukrem pudrem, najlepiej przez sitko.
8. Wielkanocny wystrój domu
Jak go wyczarować? Postaw na oryginalne dodatki – ocieplacze na jajka, barwne naczynia porcelanowe czy stylowe tekstylia sprawią, że wszystkich ogarnie wielkanocna atmosfera!
fot. Tchibo
9. Jajko w roli głównej!
Wielkanoc to czas, kiedy jajko staje się bohaterem! 🙂 Dlatego warto poszaleć i wypróbować nowe przepisy, gdzie będzie ono najważniejsze. Oto garść inspiracji od marki Knorr!
Pieczeń rzymska z serkiem pleśniowym
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowo-wieprzowe)
- 6 jaj
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
- natka pietruszki (kilka gałązek)
- 1/2 szklanki mleka
- 300 mililitrów wody
- 15 dag sera gorgonzola
- 1 sucha bułka.
Przygotowanie:
- Cztery jaja ugotuj na twardo. Namocz bułkę w mleku.
- W pozostałych dwóch jajkach oddziel białka od żółtek. Białka ubij.
- Ostudzone jajka obierz ze skorupek.
- Przygotuj mięso, wyrabiając je wraz z żółtkami, pianą, wyciśniętą i rozdrobnioną bułką, natką pietruszki i przyprawą Knorr do smaku. Bardzo ważne jest, aby masę dokładnie wymieszać.
- W brytfance do pieczenia ułóż warstwę mięsa. Następnie ułóż jajka i kawałki sera pleśniowego, przykryj resztą mięsa.
- Całość piecz niecałą godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
fot. Knorr
Świąteczna galaretka drobiowa z jajkiem
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 10 jaj
- 1 Bulionetka Domowa warzywna Knorr
- 8 łyżeczek żelatyny
- 100 g marchewki z groszkiem
- natka pietruszki do dekoracji
- ok. 1 litr wody.
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka piecz w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, a następnie pokrój go na kawałki, najlepiej w drobną kostkę. Ugotuj jaja na twardo, obierz i przekrój na połowy.
- Zagotuj wodę i rozpuść w niej bulionetkę. Po chwili zdejmij z ognia i dodaj żelatynę do bulionu.
- Przygotuj plastikowe kubeczki, w którym przyrządzisz galaretkę. Dodaj na dno po dwie łyżki bulionu z żelatyną i pozostaw do stężenia. Następnie włóż po połówce jajka żółtkiem do dołu.
- Obłóż jaja warzywami i kawałkami kurczaka oraz dolej resztę bulionu z żelatyną. Wstaw do lodówki
- Stężone tymbaliki wyłóż na półmisek i udekoruj natką.
fot. Knorr
Faszerowane jajka
Składniki:
- 300 g ugotowanego mięsa, najlepsze będzie mięso z rosołu
- 8 jaj
- 1 łyżka Przyprawy do mięs Knorr
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kaparów do dekoracji.
Przygotowanie:
- Ugotuj jaja na twardo w posolonej wodzie, następnie obierz, przekrój na połowy i wydrąż żółtka.
- Mięso rozdrobnij i podsmażaj przez chwilę na łyżce masła z dodatkiem przyprawy do mięs Knorr.
- Ostudź mięso, a następnie zmiel maszynką wraz z żółtkami. Wymieszaj z majonezem i pietruszką, aż do powstania jednolitej masy.
- Pastę nakładaj najlepiej za pomocą worka cukierniczego do wydrążonych połówek, dekorując kaparami lub pietruszką.
fot. Knorr
Nadziane pisanki
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia
- 5 jaj
- Przyprawa w Mini kostkach Bazylia Knorr – 1 kostka
- 100 g serka naturalnego Rama Creme Bonjour
- świeży koperek
- czerwony kawior i/lub czarne oliwki.
Przygotowanie:
- Ugotuj jaja na twardo, a następnie przekrój na połowy. Aby stabilnie ułożyć je na talerzu, możesz ściąć wystające końcówki.
- Wydrąż następnie żółtka i połącz z serkiem, majonezem i łososiem. Użyj do tego miksera lub blendera. Jeśli nie posiadasz takich urządzeń, możesz również posiekać wszystkie składniki ostrym nożem.
- Do tak przygotowanej masy dodaj bazylię i przełóż całość do rękawa cukierniczego. Za pomocą ozdobnej końcówki wyciskaj różyczki do wydrążonych jajek. Udekoruj poszatkowanym szczypiorkiem, kawiorem lub kawałkami oliwek.
fot. Knorr
Świąteczna sałatka z pieczarkami i jajkami
Składniki:
- 8 jaj
- 100 g pieczarek
- 1 Bulionetka Domowa warzywna Knorr
- 100 g sera żółtego, najlepiej typu gouda
- 100 g groszku zielonego
- 1 łyżka majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
- 15 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Podobnie jak jajka pokrój żółty ser.
- Oczyść pieczarki, następnie pokrój w paski i sparz w gorącej wodzie. Nie musisz ich obierać.
- Umyj i poszatkuj szczypiorek.
- Do Bulionetki Knorr dodaj dwie łyżki gorącej wody i wymieszaj, a następnie połącz z jogurtem, majonezem oraz dopraw sos do smaku.
- Wszystkie wyżej wymienione składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
fot. Knorr
Sałatka na wiosnę
Składniki:
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
- 2 pomidory
- 2 jaja
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- miks sałat po 1/2 sztuki: lollo bianko, lollo rosso i masłowej
- kilka cebulek w zalewie octowej.
Przygotowanie:
- Ugotuj dwa jaja na twardo.
- Miks sałat umyj i osusz, porwij na kawałki i przełóż do miski sałatkowej.
- Wystudzone jaja obierz, pokrój na ósemki i odłóż na później.
- Odsącz kukurydzę i wraz z cebulkami wymieszaj z sałatą.
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój podobnie jak jajka, dodaj pomidory do sałaty.
- Dodaj wcześniej przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu sos Knorr.
- Porcję sałaty udekoruj ósemkami jajek.
fot. Knorr
10. Mali pomocnicy
Pamiętajmy o tym, że święta to czas, kiedy każdy szczegół ma znaczenie:
- do kuchni załóż szałowy fartuch
- jajka plasterkuj specjlaną krajalnicą – będą idealne
- do ciast dodawaj dobre jakościowo bakalie, by były smaczniejsze
- postaw na stole chrzan i majonez – każdy będzie mógł sobie doprawić potrawy wedle uznania
- dla dzieci przygotuj pyszne minisłodkość w kształcie jajek – będą zachwycone!
1) damski fartuch Cookie, model Kornelia
2) krajalnica do jajek (i nie tylko!) Fiskars
3) Majonez Kielecki
4) Chrzan Tarty Develey
5) Dekoracyjne jajka z wysokiej jakości czekolady Luxury, Marks & Spencer
6) Koszyczek Wielkanocny Haribio z żelkowymi oraz pianko-żelkowymi owocowymi zajączkami i jajeczkami