„Zakwaszenie organizmu” – to określenie stało się w ostatnich latach popularne i często przytaczane w kontekście przyczyn różnorodnych dolegliwości zdrowotnych. Co to znaczy, ze organizm jest zakwaszony? Jak sobie pomóc i na czym polega dieta alkaliczna? Przeczytaj nasze porady!
Wszelkie reakcje biochemiczne zachodzące w naszym organizmie potrzebują odpowiednich warunków, by mogły być przeprowadzone prawidłowo i służyły naszemu zdrowiu. Jednym z takich warunków jest odpowiedni odczyn ph na poziomie komórkowym, krwi i całego organizmu. Najbardziej korzystne dla człowieka ph jest lekko zasadowe i wynosi 7,35-7,45. Często jednak zdarza się, że równowaga kwasów i zasad w ciele jest zachwiana i wtedy odczyn wykazuje zbyt wysoką kwasowość. Stan ten jest początkiem różnorodnych dolegliwości i chorób.
Jak poznać, że nasz organizm jest zakwaszony?
Symptomy:
– spadek odporności, ciągłe infekcje
– bóle stawów i mięśni
– choroby wirusowe
– częste bóle i zawroty głowy, nieustanne uczucie zmęczenia
– zachwiania nastroju
– ogólne złe samopoczucie, ociężałość
– wzdęcia, zgaga
– sińce i worki pod oczami
– suchość skóry
Co prowadzi do powstawania zakwaszenia?
– długotrwały stres
– nieumiejętność głębokiego oddychania, płytki oddech
– brak ruchu, siedzący tryb życia
– palenie tytoniu
– nieprawidłowe odżywianie – nadmiar produktów zakwaszających
Jakie jedzenie powoduje zakwaszenie?
– cukier
– słodycze, słodkie napoje
– biała mąka i produkty zniej (naleśniki, pieczywo, słodkie bułki, makaron)
– oczyszczony ryż
– alkohol
– mięso, drób (ryby w najmniejszym stopniu)
– nabiał
– jaja (żółtko spożywane oddzielnie ma odczyn zasadowy)
Co zrobić, by przywrócić w ciele równowagę kwasowo-zasadową?
Warto raz na 3-6 miesięcy przeprowadzić 1-2 tygodniową kurację odkwaszającą wspartą odpowiednią dietą. Jadłospis diety alkalicznej jest oparty na owocach i warzywach, wśród których najsilniej zasadotwórczo działają te korzeniowe, liściaste oraz ziemniaki. Dobra będzie również kasza jaglana. Do potraw warto dodawać alkaliczne zioła i przyprawy: pietruszkę, szczypior, majeranek, tymianek, oregano, koper, gorczycę, pieprz i paprykę. Można także spożywać produkty o ph neutralnym, które nie zaburzą równowagi kwasowo-zasadowej. Należą do nich:
– masło
– oleje naturalne, np. z oliwek, lniany
– orzechy (niesiarkowane, bez dodatków).
Kurację odkwaszającą wspomaga również picie dużych ilości niegazowanej wody mineralnej.
Przykładowe przepisy w kuracji odkwaszającej:
– warzywa z włoszczyzny w równych proporcjach pokroić w plasterki i zblanszować. Dodaj świeżą pietruszkę i tymianek. Na talerzu polej łyżką oleju lnianego.
– ugotuj kaszę jaglaną wg. przepisu. Jabłka pokrój w plasterki i przysmaż krótko na maśle klarowanym. Wymieszaj je z kaszą. Możesz dodać także łyżkę pokruszonych orzechów.
– bakłażana, czerwoną paprykę, marchew, pora i cebulę dokładnie wymyj i pokrój. Zblanszuj, a potem podsmaż krótko na oliwie z oliwek. Dodaj oregano i odrobinę majeranku. Podawaj z ugotowaną kaszą jaglaną.
– doskonale odkwaszająco działają zielone koktajle. Przygotowuj je na bazie świeżego szpinaku, jarmużu, kapusty, natki pietruszki. Dodawaj ulubione owoce. Wypróbuj np. kombinacje: pietruszka + woda + pomarańcza + imbir, jarmuż + jabłko + cytryna, szpinak + banan + jabłko + cytryna.
Pamiętaj jednak, że okazjonalne odkwaszanie to nie wszystko. Warto na co dzień stosować się do zasad, które zmniejszą ryzyko chorób powstających pod wpływem zakwaszenia organizmu. Spróbuj na stałe wprowadzić w życie poniższe zasady:
– ogranicz spożycie mięsa – jedz je 3-4 razy w tygodniu
– zamiast mięsa postaw na ryby
– do każdej porcji mięsa dodawaj dużą ilość warzyw – aby możliwie zneutralizować działanie kwasów powstałych w trakcie trawienia mięsa
– unikaj cukru, słodkich napojów i słodyczy – skorzysta na tym także Twoja sylwetka, cera i w ogóle – zdrowie
– białe zamień na brązowe – ta zasada dotyczy ryżu, makaronów, pieczywa, mąki
– codziennie zjadaj kilka porcji warzyw i owoców – będą skutecznie alkalizować ph panujące w organizmie
– unikaj tłuszczów zwierzęcych na rzecz zdrowych olejów i orzechów
– wypijaj co najmniej (!) 1,5l wody niegazowanej dziennie
– rozważ zażywanie proszku zasadowego lub tabletek zasadowych.