Strona główna DZIEJE SIĘ KOMPOT Z RABARBARU: JAK ZROBIĆ?

KOMPOT Z RABARBARU: JAK ZROBIĆ?

0
Rabarbar

Kompot z rabarbaru to dla jednych wspomnienie dzieciństwa, a dla innych świetny napój na upały. Sprawdź, jak zrobić kompot z rabarbaru.

Przepis na kompot z rabarbaru

Kompot rabarbarowy jest bardzo prosty w wykonaniu. Będziesz potrzebować:

  • ok. 6-7 sztuk rabarbaru (im łodyga jest bardziej różowa, tym rabarbar jest słodszy),
  • wodę,
  • cukier
  • ewentualnie do smaku cukier waniliowy i cytrynę.

Rabarbar należy wymyć, następnie pokroić w dużą kostkę i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować do miękkości. Dosłodzić w zależności od preferencji – rabarbar jest dosyć kwaśny, więc  jeśli wolisz kwaskowy kompot, dodaj mniej cukru. Na koniec wrzucić dodatki.

Możemy rabarbar połączyć z innymi owocami, np jabłkami, truskawkami, a także urozmaicić smak np. dodając goździki czy skórkę pomarańczową.

Kompot z rabarbaru i jabłek

  • 6-7 sztuk rabarbaru
  • 3 jabłka
  • woda
  • cukier
  • cynamon

Rabarbar wymyć i pokroić, jabłka wymyć, obrać i pokroić w ósemki. Owoce wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Dosyp cukier do smaku i odrobinę cynamonu. Przed podaniem kompot można przecedzić.

Kompot to świetna alternatywa dla soków w kartonach, którą warto podawać dzieciom.

Schłodzone kompoty świetnie gaszą pragnienie w upały.