Lato to sezon na ogórki. Warto w tym czasie przetworzyć je na kilka sposobów. Jak zrobić mizerię? Czy sałatka z ogórków na zimę jest prosta do przyrządzenia?
Ogórki spożywane są głównie ze względu na swoje walory smakowe. Nie są jednak zupełnie pozbawione właściwości: doskonale usuwają wodę z organizmu, co jest wykorzystywane w dietach oczyszczających. Kobiety w okresie menopauzalnym oraz na parę dni przed okresem często powinny sięgać po te surowe warzywa – posiadają wiele przeciwutleniaczy, które wspomagają trawienie i usuwanie toksyn z organizmu. Ogórki bogate są także w potas.
Wróćmy jednak do walorów smakowych tego zielonego warzywa – można je przyrządzić na wiele sposobów, ale czy istnieje bardziej polski dodatek do drugiego dania, niż mizeria?
Mizeria – przepis idealny
- 6 niewielkich ogórków gruntowych,
- śmietana 12%,
- cukier,
- sól,
- pieprz,
- zielona cebulka lub koperek,
- opcjonalnie pół małej cebuli lun kilka rzodkiewek.
Najlepsza mizeria jest z ogórków gruntowych. Jednak jesienią i zimą możemy sięgać po ogórki szklarniowe. Podczas kiedy gruntowe ogórki warto spożywać w skórce (oczywiście po uprzednim dokładnym ich wyszorowaniu), tak ogórki szklarniane nie powinny być spożywane ze skórką.
Ogórki na mizerię należy cienko pokroić. Można do tego wykorzystać obieraczkę do warzyw lub sera – wtedy plasterki będą naprawdę cienkie. Plastry warzywa oprószamy solą i pozostawiamy na kwadrans, aby ogórek puścił sok. Powstałą w ten sposób wodę odlewamy. W kubeczku mieszamy śmietanę z pieprzem i odrobiną cukru do smaku – soli nie musimy już dodawać, ponieważ ogórki wchłonęły jej dużo. Śmietanę z przyprawami dodajemy do ogórków i mieszamy. Całość możemy posypać świeżym koperkiem lub zieloną cebulką.
W niektórych rejonach polski do mizerii dodaje się jeszcze bardzo cienko pokrojoną w piórka cebulę. Taka sałatka jest jednak ciężej strawna, ze względu na połączenie cebuli i śmietany.
Sałatki z ogórków na zimę
Przetwory z ogórków na zimę większości z nas kojarzą się z ogórkami kiszonymi lub korniszonami. Tymczasem istnieją inne proste sałatki, które można przygotować w krótkim czasie i które urozmaicą naszą półkę z przetworami.
Sałatka szwedzka
- ½ kg ogórków gruntowych,
- ½ kg marchwi,
- 2 pęczki koperku,
- 6 łyżek octu,
- gorczyca,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 szklanki wody.
Ogórki kroimy w grubsze plastry, tak samo marchewkę. Koperek dokładnie siekamy i dodajemy do pokrojonych warzyw. Całość intensywnie mieszamy, aż koperek pokryje plastry ogórka i marchewki. Przekładamy całość do wyparzonych uprzednio słoików i przygotowujemy marynatę. Wszystkie jej składniki wkładamy do garnka i zagotowujemy. Gorącą marynatą zalewamy warzywa i wekujemy.
Sałatka chrupiąca
- 2 kg ogórków,
- 3 marchewki,
- 4 czerwone papryki,
- 5 cebul,
- 5 ząbków czosnku.
Marynata:
- 1 szklanka octu,
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1,5 łyżki soli,
- 5 ziaren ziela angielskiego.
Ogórka kroimy w plastry, marchew ścieramy na grubych oczkach, a paprykę kroimy w podłużne paski. Do warzyw wyciskamy wszystkie ząbki czosnku i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Całość mieszamy i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie sporządzamy marynatę, zagotowując ją. Zalewamy gorącą marynatą warzywa w słoikach i wekujemy.