Strona główna DIETA I ZDROWIE ZDROWE ODŻYWIANIE ARBUZ – OWOC O WYJĄTKOWYCH WŁAŚCIWOŚCIACH

ARBUZ – OWOC O WYJĄTKOWYCH WŁAŚCIWOŚCIACH

arbuz

Arbuz w 92 procentach składa się z wody, więc nie ma zbyt wiele witamin i składników mineralnych. Jednak warto jeść jak najwięcej tych czerwonych owoców! Ile kalorii ma arbuz? W jaki sposób działa na nasz organizm?

Słoneczny dzień, wysoka temperatura – nie ma to jak arbuz. Kalorie, które dostarczamy sobie zjadając nawet połówkę tego orzeźwiającego owocu są wręcz niezauważalne. 100 gramów arbuza to zaledwie 30 kcal. Dlatego nie musimy się ograniczać w jego spożywaniu.

Arbuz – właściwości

Oprócz niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości wody, arbuz posiada bardzo ciekawe właściwości. Przede wszystkim, jego miąższ zawiera wiele substancji kontrolujących poziom trójglicerydów we krwi, reguluje ciśnienie krwi i pomaga w profilaktyce chorób układu krwionośnego. Arbuz jest bogaty w potas, który zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych oraz magnez, zwiększający elastyczność naczyń krwionośnych.

Na dużą uwagę zasługują obecne w miąższu owocu karotenoidy, odpowiedzialne za charakterystyczny czerwony kolor. Zapobiegają one utlenianiu się cholesterolu oraz namnażaniu się wolnych rodników. Warto wybierać arbuzy o jak najciemniejszym miąższu, ponieważ zawierają one najwięcej karotenoidów, znanych także po nazwą likopenu – Obecnego w pomidorach.

Jakie witaminy ma arbuz? Przede wszystkim witaminę A i C, które są silnymi przeciwutelaniaczami, pomagającymi w detoksykacji organizmu i  opóźniającymi starzenie się komórek.

Arbuz – wartości odżywcze

Arbuz posiada stosunkowo wysoki indeks glikemiczny – 75. Oznacza to, że szybko podnosi poziom cukru we krwi, dlatego absolutnie nie powinien być spożywany przez cukrzyków. Jego działanie jednak docenią sportowcy, potrzebujący szybkiego zastrzyku energii. Dodatkowo pomaga w regeneracji mięśni.

Warto także wiedzieć, że arbuz jest uważany za jeden z naturalnych afrodyzjaków – poprawiając przepływ krwi, polepsza męską sprawność seksualną.

Pestki arbuza – niedoceniane nasiona

Nasiona arbuza nie powinny być przez nas wyrzucane! Mają udowodnione naukowo działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Ich spożywanie nie jest obarczone negatywnymi konsekwencjami. Pomagają w zaparciach, a tłuszcz, który zawierają, pomaga w wchłanianiu się likopenu obecnego w miąższu.

Arbuz – przepisy na różne okazje

Arbuza można przede wszystkim spożywać saute. Jednak warto go łączyć w formie sałatek z innymi owocami. Można go też mrozić, wykonując tym samym naturalny sorbet. Arbuz dobrze komponuje się także z białym mięsem, np. piersią kurczaka przygotowaną na grillu. Do arbuza pasują świeże zioła, takie jak mięta i bazylia. Fani drinków wysokoprocentowych docenię połączenie, jakim jest arbuz z wódką lub z rumem. Drink z arbuzem nie tylko świetnie smakuje, ale także – oczywiście spożywany w umiarkowanych ilościach – nie będzie obarczony przykrymi kacowymi konsekwencjami. Zawartość wody w arbuzie oraz wolnych rodników sprawia, że wspomaga trawienie alkoholu.

Poprzedni artykułZAPOTRZEBOWANIE KALORYCZNE – JAK JE OBLICZYĆ?
Następny artykułMIZERIA – NAJPOPULARNIEJSZA SAŁATKA Z OGÓRKÓW

1 KOMENTARZ

  1. Akurat ja wywalałam zawsze pestki z arbuza, nie wiedziałam że można je jeść i pomagają na zaparcia, dobrze to wiedzieć na przyszłość, teraz już dzięki dicopegowi zaparć się już pozbyłam.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.