Melony to naprawdę zdrowe owoce. Dzięki dużej zawartości wody są świetnym dodatkiem diet, są również bogate m. in. w witaminę C i błonnik. Poza tym są bardzo smaczne. Tylko ja je zjeść z klasą? 😉
Melon to dosyć duży, dyniowaty owoc. Jadalny jest tylko miąższ. Zatem po przekrojeniu melona należy usunąć pestki. Można albo wyciąć miąższ, który podamy samodzielnie albo ze skórką, podobnie jak arbuza.
Jak jeść melona żółtego? A jak miodowego? Wszystkie jemy na takiej samej zasadzie: pomijamy pestki i skórkę.
Przepisy z melonem
Jako zdrowy i smaczny owoc, melon jest świetnym dodatkiem do wielu przepisów kulinarnych. Jakie potrawy z melona można wyczarować?
Obiadowy przepis
Grillowany melon w bekonie
Kawałki melona owijamy w bekon i nabijamy na szpilę do szaszłyków. Grillujemy aż mięso się zrumieni. Do tego tworzymy majonezowo-jogurtowy sos z odrobiną miodu. Serwujemy na sałacie.
Zdrowe drugie śniadanie
Sałatka z melona z rukolą
Rukolę łączymy z kawałkami melona, pomidorkami koktajlowymi, serem mozarellą oraz uprażonymi ziarnami słonecznika. Skrapiamy oliwą z miodem i sokiem z cytryny. Smakuje pysznie i prezentuje się kolorowo. Idealnie na ponury zimowy dzień.