Strona główna DIETA I ZDROWIE Rozdzielna

Rozdzielna

0

Zdaniem dr Haya, twórcy diety rozłącznej, nasze organizmy są zanieczyszczone i tyją, gdy jemy zbyt wiele produktów na raz. Nie wszystkie mogą być ze sobą łączone, a spożywanie ich w jednym posiłku powoduje kłopoty z trawieniem i inne niekorzystne zmiany. Czy metoda dr Haya ma swoje naukowe uzasadnienie? Przeczytaj i dowiedz się!

Jak łączyć produkty?

Według diety rozdzielnej, produkty dzielimy na trzy grupy: białkową, węglowodanową oraz neutralną. Produkty z dwu pierwszych różnią się pod względem PH oraz czasu, jakich potrzebują, by zostać prawidłowo strawione. Dr Hay doszedł do wniosku, że gdy jemy jednocześnie białka i węglowodany, dochodzi do rozregulowania procesu trawienia i zaczynamy gromadzić nadprogramowe kilogramy. Powinniśmy więc unikać łączenia ich w jednym posiłku. Produkty neutralne mogą być łączone z każdą grupą.
Do produktów białkowych zaliczamy wg. tej metody: mięso, ryby, drób, wędliny, jaja, sery, owoce(!)
Węglowodany to: makaron, ziemniaki, kasze, chleb razowy, płatki owsiane, ziarna zbóż, bardzo słodkie owoce, jak banany czy winogrona
Neutralne: tłuszcze, kwaśne przetwory mleczne, warzywa (oprócz ziemniaków), orzechy, ziarna, herbaty ziołowe.

Pozostałe zasady diety Haya

Oprócz odpowiedniego łączenia produktów jest jeszcze kilka zaleceń. Spożywamy 3 główne posiłki oraz dwie przekąski dziennie. Najlepsze rezultaty osiągniemy, gdy do obiadu i kolacji dołączymy tzw. ekstra-spalacz tłuszczu, czyli bogate źródło wit. C, żelaza, magnezu lub chromu. Dzienny limit kalorii nie może przekroczyć 1500kcal – należy na to uważać. Z diety mają zniknąć fast-foody, słodycze, białe pieczywo, dania smażone, czerwone mięso i alkohol – to wydaje nam się sensowne. Niestety, na czarnej liście są też wartościowe produkty: kawa, herbata, rośliny strączkowe, śliwki, czy borówki.

Nasza opinia

Stosując dietę dra Haya można schudnąć powoli i bez uszczerbków na zdrowiu. Jednakże – pomysł niełączenia produktów nie ma żadnego uzasadnienia naukowego. Nasze organizmy nie mają problemu z jednoczesnym trawieniem białek i węglowodanów – dietetycy i fizjologowie są co do tego zgodni. Niektórzy specjaliści za plus uważają jednak fakt, iż na diecie Haya zmniejsza się zakwaszenie organizmu oraz oczyszczamy się z toksyn. Jednakże główną przyczyną chudnięcia na diecie rozłącznej jest stosowanie znanych, niezawodnych zasad: spożywanie regularnych posiłków, rezygnacja ze słodyczy, śmieciowego jedzenia, białej mąki, smażonych, tłustych potraw… My proponujemy: może zacznij właśnie od tego? Twoja sylwetka na pewno odwdzięczy Ci się smuklejszą talią! 

Poprzedni artykułKonrada Gacy
Następny artykułCholesterolowa
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: redakcja@ibeauty.pl.