Strona główna DIETA I ZDROWIE Dlaczego warto włączyć produkty sojowe do swojej diety?

Dlaczego warto włączyć produkty sojowe do swojej diety?

0

Soja to popularny zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Nie każdy jednak wie, że jest ona składnikiem wielu innych, niekoniecznie wegetariańskich, produktów spożywczych. W niesfermentowanej formie stanowi nieodzowny element kuchni chińskiej i singapurskiej, podczas gdy fermentowane przetwory królują w Indonezji, Japonii i Korei Południowej. Czy popularność soi na rynku azjatyckim przekłada się na jej zalety zdrowotne? Dlaczego eksperci polecają, by znalazła się w naszej codziennej diecie? Zapraszamy do lektury.

Soja – roślina strączkowa przyszłości 

Soja to roślina z rodziny bobowatych, pochodząca z Azji Wschodniej. Jest jednym z najważniejszych gatunków roślin na świecie ze względu na swoje zastosowanie w produkcji żywności dla ludzi oraz paszy dla zwierząt hodowlanych. Ponadto uprawa soi jest bardzo korzystna dla środowiska, ponieważ ma ona niskie wymagania dotyczące nawożenia i nie wymaga stosowania pestycydów. Współcześnie, soja jest stosowana w produkcji wielu produktów spożywczych, takich jak mleko sojowe, tofu, tempeh.

Jakie właściwości ma soja?

Produkty sojowe są bogate w białko, błonnik pokarmowy, potas, wapń, magnez, składniki mineralne, witaminy K, E oraz z grupy B (B2, B6, B3). Zawierają również wiele innych aktywnych związków pochodzenia roślinnego, które korzystnie wpływają na skórę i zdrowie psychiczne.

Spośród roślin strączkowych odznaczają się największą wartością energetyczną oraz dużą ilością białka i tłuszczu.

Czy soja jest zdrowa?

Czy wobec tego soja jest zdrowa? Niezbyt dobra opinia o tej roślinie związana jest z faktem, iż pierwsze wegetariańskie produkty dostępne w sklepach – a których soja była jednym ze składników – odznaczały się niską jakością. Bynajmniej nie była to jej wina, jednak zły skład powiązano także z tą rośliną strączkową, która jest wartościowym odżywczo elementem.

Można więc powiedzieć: tak, soja jest zdrowa i warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Polecana jest wegetarianom i weganom, sportowcom oraz po prostu każdemu, komu zależy na zróżnicowanych posiłkach. Zastępowanie mięsa roślinami strączkowymi, znacząco obniża ryzyko wielu poważnych chorób serca i innych dolegliwości, m.in. chroni przed rozwojem miażdżycy, udarem mózgu czy niektórymi nowotworami.

Produkty sojowe bez modyfikacji genetycznych

Demonizowanie soi ma związek także z podejściem do GMO, jednak na rynku znajduje się wiele produktów, w których wykorzystywana jest wyłącznie soja niemodyfikowana genetycznie. Przed dokonaniem zakupu warto zapoznać się z opisem, by nie mieć w tej sprawie wątpliwości.

Napój sojowy w proszku bez GMO w zdrowej diecie

Dietetycy wskazują, że jedynie napój sojowy jest wartościowym zamiennikiem dla krowiego mleka. Inne tego typu produkty, jak napoje ryżowe, owsiane czy gryczane, nie mają wartości odżywczych, które pokrywałyby zapotrzebowanie związane z tradycyjnym mlekiem. To szczególnie istotna informacja dla osób z uczuleniem na laktozę.

Inną zaletą tego roślinnego wyrobu jest brak szkodliwego cholesterolu. Przez ekspertów uznawane bywa za zdrowsze niż mleko pochodzenia zwierzęcego, więc zalecane jest każdemu – nie tylko osobom wege.

Jakie inne produkty z soi warto włączyć do diety?

Napój sojowy w proszku, popularnie nazywany też mlekiem sojowym, to nie jedyny ceniony produkt, który wytwarzany jest z tej rośliny.

Często możemy spotkać się z takimi pozycjami jak:

  • kotlety sojowe bez GMO,
  • krajanki sojowe bez GMO,
  • kostki,
  • medaliony,
  • ziarna soi. 

Z tych ostatnich, z pomocą niewielkiej ilości dodatków, samodzielnie można przyrządzić wcześniej wspomniane propozycje. Sklepy ze zdrowymi przekąskami, takie jak Promienie Słońca posiadają najczęściej już gotowe dania, odpowiednio przyprawione, więc jeśli zależy nam na zaoszczędzeniu czasu przy gotowaniu, warto się na nie zdecydować.

Popularnym rozwiązaniem jest przyprawianie dań sojowych w taki sposób, by imitowały mięso. Zdolni kucharze potrafią z roślinnego posiłku stworzyć niezwykle udane naśladownictwo smaku kurczaka lub wołowiny.

Jak przygotować ziarna sojowe? 

Aby przygotować produkty sojowe, należy najpierw wybrać odpowiednie składniki, które warto zakupić w sklepie ze zdrową żywnością. Można kupić gotowe produkty sojowe ze sklepu Promienie Słońca, takie jak smaczne kostki sojowe, tofu, tempeh, mleko sojowe czy jogurt sojowy, lub też wykorzystać surowe ziarna soi

W przypadku ziaren należy je najpierw namoczyć przez 12 godzin, a następnie ugotować w wodzie przez około 1-2 godziny. Po ugotowaniu do miękkości można je zmiksować, aby uzyskać gładką konsystencję. Ziarna sojowe można wykorzystać w wielu przepisach kuchni azjatyckiej, ale również w zachodniej jako alternatywę dla mięsa, mleka czy jajek. 

Soja to roślina XXI wieku, a jej produkty podbijają rynek

Popularność tej rośliny opiera się głównie na walorach kulinarnych. Soja jest nie tylko zdrowa. Ze względu na to, jak wiele smacznych posiłków można stworzyć na jej bazie, stanowi też podstawę diety ogromnej ilości wegetarian i wegan oraz osób, które chcą urozmaicić swoje menu kolejnymi zdrowymi pozycjami. 

Na szczęście rynek produktów wegetariańskich i wegańskich mocno różni się od tego, jaki miał miejsce w latach 90. ubiegłego wieku. Osoby, które preferują produkty sojowe, mogą zamawiać gotowe posiłki lub ziarna soi w sklepach online