"Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem.” (Rdz 1, 29) – ten fragment biblijnej Księgi Rodzaju stał się inspiracją dla pastora George’a Malkmusa, który jest autorem diety alleluja i książki jej poświęconej. Dzięki odżywianiu opartemu na zaleceniach z Pisma Świętego pastorowi oraz wielu innym osobom udało się uwolnić od męczących ich chorób, konieczności brania leków oraz nadwagi i otyłości. Na czym polega ta cudowna dieta i jak ją stosować?
Podstawowe zasady
Dieta biblijna to w istocie surowa dieta wegańska. Oznacza to, że spożywa się na niej wyłącznie produkty roślinne, bez mięsa, ryb i nabiału. Wszystko powinno mieć postać jak najbliższą naturze, dlatego produktów nie można gotować i podgrzewać bardziej niż do temperatury 42 stopni Celsjusza – w przeciwnym razie żywność straci swoje lecznicze właściwości. Od typowej diety „raw” ( z ang. „surowa”), dieta alleluja różni się specyficznymi zaleceniami pastora Malkmusa, m.in. dotyczącymi picia kilku szklanek soków warzywno-owocowych dziennie. Dzięki wyciskaniu soków uzyskujemy napój o ogromnej ilości minerałów, fitoenzymów, antyoksydantów i witamin, których nie bylibyśmy w stanie zjeść w ciągu 1 dnia sięgając po prostu po owoce i warzywa. Codziennie na diecie alleluja wyciska się kilka kilogramów jarzyn – chyba nikt nie dałby rady zjadać takich ilości roślin.
Najlepiej, żeby wszystkie owoce, warzywa, orzechy, nasiona i pestki były z upraw ekologicznych – wtedy mamy pewność, że dieta będzie mieć maksymalne właściwości lecznicze i nie będzie dostarczać organizmowi toksyn. Jednakże – nawet jeśli nie możemy sobie pozwolić na organiczne zakupy, to i tak lepsze dla naszego zdrowia jest odżywianie wegańskie, niż to tradycyjne – z mięsem i wysoko-przetworzonym jedzeniem.
Potrzebne sprzęty
Aby przygotowywać zalecane przez Malkmusa soki, potrzebna będzie ślimakowa wyciskarka. Wyciskarka, nie sokowirówka – różnią się tym, że ta pierwsza oddaje do soku maksimum korzystnych dla zdrowia składników i pozostawia mało miąższu, podczas gdy sokowirówka daje sok uboższy w składniki odżywcze i potrzebujemy więcej jarzyn, by wycisnąć tę samą ilość soku, co przy wyciskarce. Różnica jest także w cenie – wyciskarka może kosztować nawet 10 razy więcej niż sokowirówka.
Kolejnym niezbędnym sprzętem w kuchni weganina jest dobry, wielofunkcyjny blender, za pomocą którego można przygotowywać m.in. koktajle, masy na surowe słodycze i warzywne zupy.
Zaprawieni w bojach weganie wyposażają się w suszarki do warzyw i owoców oraz podgrzewacze z funkcją ustawienia temperatury – to ważne, by nie przekraczać 42 stopni. Za oceanem dostępne są także urządzenia produkujące wegańskie mleko – blendują nasiona lub orzechy i wyciskają z nich napój. Te wyposażone w termometr mogą to robić także bez gotowania. Jednakże roślinne mleko można też zrobić bez specjalnej maszyny. Wystarczy dobrze zblendować surowiec, a potem pulpę przecisnąć przez woreczek lniany lub tetrową pieluszkę. W ten sposób łatwo zrobić np. mleczko owsiane lub migdałowe.
Efekty na diecie wegańskiej
Autor diety alleluja podaje nieco odmienne zalecenia dla osób zdrowych i osób chorych, którzy z pomocą odżywiania na surowo chcą się pozbyć męczących ich dolegliwości. Na swojej stronie i w książce podaje przykłady osób, które faktycznie wyzdrowiały i uwolniły się od schorzeń cywilizacyjnych, np. otyłości, nowotworów, czy miażdżycy. Sam Malkmus jest dowodem uzdrawiającego działania diety biblijnej. Dzięki niej pastor wyleczył się z miażdżycy i raka jelita grubego.
Jadłospis
W książce i na stronie George’a Malkmusa (hacres.com) odnajdziesz wiele przepisów na dania, składniki (jak np. roślinne mleko czy masło) i przekąski wegańskie. Pomocą służą również inne strony internetowe, grupy i fanpejdże na fejsbuku zrzeszające wegan i osoby przestrzegające diety alleluja. Sprawdź pod hasłami: eating raw, raw food, wegan diet, weganie, dieta wegańska. Poniżej przedstawiamy pomysły na przykładowe dania.
Śniadania:
– sok warzywny, koktajl z banana, dowolnych świeżych owoców i mleka roślinnego, z dodatkiem świeżo zmielonego siemienia lnianego
– sok warzywno-owocowy, płatki owsiane zalane wcześniej na noc wodą, z dodatkiem jagód goji i z musem truskawkowym
Obiady:
– zupy ze zblendowanych surowych warzyw, podgrzane do max 42 stopni, doprawiane ziołami i czosnkiem
– sałatki z różnorodnych warzyw i owoców
– surowe kotlety przyrządzone ze zmiksowanych nasion, pestek i warzyw
– spaghetti z cukinii (zrobione za pomocą specjalnej maszynki, która może zamienić różne warzywa w spaghetti), tagliatelle z marchewki (zrobione za pomocą obieraczki do warzyw)
Kolacje:
– kanapki z ekologicznego razowego chleba z pastami na bazie warzyw, np. z fasoli, pesto bazyliowe, z rukoli, pasta a suszonych pomidorów z olejem i ziołami
– sałatki z warzyw, kiełków, pestem i nasion
Przekąski i napoje:
– organiczne orzechy, pestki, nasiona
– woda z sokiem cytryny i organicznym miodem niepasteryzowanym
– domowej roboty suszone owoce
– surowe warzywa i owoce
Nasza opinia
Dieta wegańska wg. George’a Malkmusa nie do końca podoba się wielu dietetykom, którzy zarzucają jej niedobory wit. B12, białka egzogennego, wapnia czy żelaza. Faktycznie – nieumiejętnie stosowana dieta wegan może doprowadzić do poważnych niedoborów i niedożywienia. Jednakże wielu naukowców jest zdania, że możliwe jest takie skomponowanie diety wegańskiej, aby w pełni zaspokajała ona zapotrzebowanie organizmu na wszelkie składniki pokarmowe. Niezbędna jednakże będzie kulinarna fantazja, kreatywność, różnorodność oraz głowa otwarta na nowe smaki i gotowość do próbowania nowych składników i potraw. Dla niektórych może się także okazać, że dieta wegańska kosztuje więcej, niż ich dotychczasowe odżywianie – wszak codziennie zjada się na niej kilka kilogramów jarzyn! Wychodzi to jeszcze drożej, gdy zdecydujemy się na zakupy ekologiczne.
Zaletą jest to, że mimo możliwych niedostatków niektórych składników, na pewno dieta alleluja jest zdrowsza od sposobu odżywiania statystycznego Kowalskiego, w którym dominuje białe pieczywo, ziemniaki i mięso. Dostarcza naturalnych enzymów, minerałów, antyoksydantów i witamin w bardzo dużej ilości, codziennie. Czy jednak jest bardziej korzystna od zdrowej, zbilansowanej diety ułożonej z pomocą mądrego dietetyka? Na to pytanie chyba każdy z nas musi odpowiedzieć sobie sam. Może odpowiedź przyjdzie w modlitwie i medytacji, do której również namawia wielebny Malkmus J