Strona główna DIETA I ZDROWIE CAŁA PRAWDA O CHOLESTEROLU

CAŁA PRAWDA O CHOLESTEROLU

0

CAŁA PRAWDA O CHOLESTEROLU

Jaka jest jego rola w naszym organizmie? Dlaczego ten „zły” nam szkodzi i jak na co dzień, poprzez odpowiednią dietę, można zredukować jego poziom? Zdradzamy wszystkie tajemnice cholesterolu i podpowiadamy, jak bez wysiłku i ze smakiem 🙂 nad nim zapanować. 

Jak działa cholesterol? 

Nie każdy cholesterol jest zły – ten dobry jest wręcz niezbędny dla utrzymania organizmu w zdrowiu, odgrywa bowiem znaczącą rolę w wielu procesach biochemicznych w nim zachodzących, m.in. w syntezie witaminy D3 oraz hormonów o budowie sterydowej, takich jak kortyzon, progestereon, estrogeny i testosteron. Pomaga więc utrzymać organizm w równowadze. Ponadto jego obecność w błonach komórek nerwowych mózgu ma duże znaczenie dla funkcjonowania synaps, wspiera też funkcjonowanie układu odpornościowego. 

Dobry kontra zły 

Cholesterol HDL – dobry – trafia do wątroby, gdzie zostaje eliminowany oraz ma korzystny wpływ na organizm człowieka.

Cholsterol LDL – zły – w nadmiarze odkłada się w komórkach ścian tętniczych i tworzy złogi, zwane blaszkami miażdżycowymi. W efekcie dochodzi do zwężenia tętnic wieńcowych, co przyczynia się do chorób układu krążenia, które w Polsce ciągle znajdują się na pierwszym miejscu wśród przyczyn zgonów. 

Co wpływa na jego poziom?

płatki Nestle, jak obniżyć cholesterol, zalety owsaW pewnym stopniu skłonność do odkładania złego cholesterolu jest uwarunkowana genetycznie, choć ogromny wpływ ma na to tryb życia. Wiadomo, że korzystne działanie ma regularny ruch i odpowiednia dieta, a negatywny – palenie papierosów, nadmiar alkoholu, dieta bogata w tłuszcze zwierzęce, siedzący tryb życia. Ważne jest, aby równoważyć poziom złego i dobrego cholesterolu. 

Jak można obniżyć LDL? 

Odpowiednia dieta ma duży wpływ na poziom cholesterolu. Bardzo dobrym naturalnym „lekiem” jest owies – zboże naturalnie bogate w betaglukany. Jest to rozpuszczalny błonnik, który dzięki swojej unikalnej strukturze pomaga obniżać poziom cholesterolu w organizmie. Jak? Betaglukany wchłaniają wodę i rozpuszczają się w przewodzie pokarmowym, tworząc żel, który wiąże cholesterol, a następnie zostaje skutecznie wydalony z organizmu. 

Nowość! 

Nestlé Cheerios Oats

zdrowe serce, fundacja rozwoju kardiochirurgiiNowe płatki zawierają bogactwo witamin i składników mineralnych. Jedna ich porcja zapewnia 1/3 dziennej rekomendowanej wartości betaglukanów pomagających obniżać poziom złego cholesterolu. Produkt został wyróżniony przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi. 

Zalety płatków:

  • wyjątkowy smak – to połączenie pysznych chrupiących płatków z pełnoziarnistego owsa z lubianymi miodowymi kółeczkami Cheerios; płatki są dostępne w dwóch wariantach – bez dodatków smakowych oraz z cynamonem 
  • dobroczynne działanie – wyjątkowa receptura bogata w naturalnie występujące w owsie betaglukany pozwala obniżać poziom cholesterolu w łatwy, szybki i smaczny sposób
  • szybkość i wygoda spożycia – płatki nie wymagają zalewania wrzątkiem, namaczania ani gotowania – są pyszne także na sucho!

Nestle Cheerios Oats

* Dzienne spożycie 3 g betaglukanów pochodzących z owsa przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Porcja płatków Nestle Cheerios Oats zapewnia 1/3 rekomendowanej wartości. 

logo Nestle Cheerio Oats

Więcej na: www.nestle-cereals.pl