Strona główna DIETA I ZDROWIE dr Dąbrowskiej

dr Dąbrowskiej

0

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej jest rodzajem głodówki leczniczej, która została stworzona z myślą o chorych, u których kuracje farmakologiczne nie odnoszą skutku. Ma oczyszczać organizm i stymulować jego siły samouzdrawiające. Może być ostatnią deską ratunku w bólach stawów spowodowanych zakwaszeniem organizmu, nowotworach, miażdżycy, otyłości, cukrzycy, odrętwieniach kończyn, a nawet – w padaczce, zaburzeniach endokrynologicznych czy niepłodności.

Zasady diety

Dieta dr Dąbrowskiej powinna trwać od kilku dni do kilku tygodni – do czasu poprawienia się stanu zdrowia chorego. Przez cały okres jej trwania chory powinien pozostawać pod opieką lekarza, gdyż może się okazać, że niezbędna będzie zmiana ilości przyjmowanych leków lub ich odstawienie. Po przeprowadzeniu diety nie powinno się już wracać do niezdrowych nawyków sprzed kuracji, ale pozostać przy żywieniu opartym na naturalnych składnikach. Dr Ewa Dąbrowska za szczególnie niekorzystne dla naszego zdrowia uważa: rafinowany cukier, fast-fody, jedzenie paczkowane i wysoko-przetworzone. Aby jedzenie mogło służyć nam i uzdrawiać ciało, powinno  być spożywane w postaci jak najbliższej naturze: na surowo, bez sztucznych dodatków, białego cukru, wszelkiej chemii.

Jadłospis

Podczas diety spożywamy 5-6 posiłków zawierających wyłącznie warzywa i owoce o niskiej zawartości cukrów. Łącznie w ciągu dnia wartość energetyczna jedzenia nie powinna przekraczać 800 kalorii. Zalecane są wszelkie warzywa niskoskrobiowe. Można również jeść owoce o niskiej zawartości cukrów: grejpfruty, jabłka, owoce leśne. Jeśli chodzi o napoje, najbardziej zalecana jest woda niegazowana, naturalne (bez dodatków) soki warzywne i owocowe, napary owocowe i ziołowe i buliony warzywne. Niewskazane jest picie herbaty, kawy, alkoholu. Ponieważ jest to kuracja odtruwająca, należy również zrezygnować z palenia papierosów.
Szczególnie korzystne działanie dla zdrowia dr Dąbrowska przypisuje zielonym koktajlom – bogatym w chlorofil mający właściwości antyoksydacyjne i silnie lecznicze. Koktajle można przygotowywać na bazie jarmużu, szpinaku, natki pietruszki, pokrzywy, brokuła i dodawać ulubione warzywa i owoce. Ponadto warzywa i owoce możemy miksować w różne warianty sałatek.

Leczenie jedzeniem

Główna idea, jaka przyświeca diecie dr Dąbrowskiej, zawarta jest w przekonaniu, że to jedzenie w największym stopniu decyduje o stanie naszego zdrowia. Może ono wpływać na tzw. ekspresję genów i spowodować, że zawarte w naszym DNA predyspozycji do danych chorób mogą zostać uaktywnione, bądź nigdy się nie ujawnić. Złe, martwe biologicznie – przetworzone jedzenie stwarza idealne warunki do rozwoju chorób. Natomiast to naturalne wzmacnia odporność i stymuluje organizm do walki z chorobami. Natomiast niska kaloryczność jedzenia ma sprawić, że wszelkie chorobotwórcze złogi zgromadzone w organizmie zostają rozłożone i zamienione na energię – tak ma się stać w przypadku nadmiaru śluzu w organizmie, chorych tkanek, złogów cholesterolowych i innych tworów, które nie powinny się znaleźć w zdrowym ciele.
Zdaniem dr Dąbrowskiej warto również zwrócić uwagę na specyficzne preferencje danego organizmu i rozpoznać to, co mu nie służy. Warto w tym celu wykonać test na nietolerancje pokarmowe, by dowiedzieć się, jakie produkty przeszkadzają nam w osiągnięciu pełni zdrowia – obecnie wiele klinik dietetycznych oferuje taką usługę. Niektóre osoby są na przykład uczulone na pszenicę, pomidory czy kakao – choć przecież produkty te są z definicji zdrowe i naturalne.

Nasza opinia

Wpływ diety dr Dąbrowskiej na zdrowienie nie został zbadany i udowodniony. Jedyne na czym możemy polegać to relacje osób, którym faktycznie dało się uporać z chorobą dzięki tej diecie lub  opisy przypadków wyzdrowienia na oficjalnej stronie twórczyni diety. Wierzymy w ogromne znaczenie odżywiania na stan zdrowia, jednakże trudno w pełni polegać na diecie, która nie ma potwierdzenia w publikacjach naukowych. Jeśli natomiast ktoś faktycznie próbował już wszystkiego i jest przekonany co do tego, że taka warzywno-owocowa kuracja może mu pomóc – to może warto spróbować. Tym bardziej – jeśli kuracja zostanie przeprowadzona w konsultacji z lekarzem. Chodzi przecież o coś najcenniejszego – o nasze zdrowie!
Jeśli zaś zamierzasz wprowadzić w życie dietę dr Dąbrowskiej w celu odchudzenia się – uważaj. Dieta ta nie dostarcza organizmowi niezbędnego białka, wapnia i niezb,ędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo spowalnia metabolizm i gwarantuje efekt jo-jo. Ta dieta po prostu nie była zaprojektowana do zrzucania kilogramów, ale w celu pomocy ludziom borykającym się z trudnymi do zwalczenia chorobami. Jeśli chcesz stracić kilka kilogramów, spróbuj na początek przeprowadzić nieco łagodniejszą odmianę takiej diety, aby uniknąć osłabienia i niedoborów. Zrezygnuj ze słodyczy, fast-foodów, ogranicz mięso. Jedz to, co jak najbliższe naturze, nie zapominając jednak o zdrowych olejach, tłustych rybach i orzechach. Aby uniknąć nadmiernego spowolnienia metabolizmu, spożywaj ok. 1800-2000 kcal dziennie. Takim sposobem na pewno wyszczuplisz sylwetkę, odżywisz skórę, włosy i paznokcie.  

Poprzedni artykuł1500 kcal
Następny artykułKonrada Gacy
Anna Kondratowicz
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: redakcja@ibeauty.pl.