Strona główna DZIEJE SIĘ PORADY DOMOWE JAK OTWORZYĆ KOKOSA?

JAK OTWORZYĆ KOKOSA?

0
coconut-1123738_960_720

Kokos jest smacznym dodatkiem do obiadów, deserów oraz zdrową przekąską. Jednak dostanie się do niego może stanowić problem. Otwieranie kokosa to trochę „zachodu”, ale naprawdę warto.

Jak rozłupać kokosa?

Pierwsza metoda jest oparta na sile. Po pierwsze trzeba przedziurawić jedną z dziurek (któraś zawsze jest delikatna) i zlać wodę kokosową do miseczki. Pusty kokos będzie podatniejszy na rozłupywanie.

Następnie, przy pomocy młotka, od ostrzejszej krawędzi orzecha do tej bardziej zaokrąglonej uderzamy ostrą częścią młotka. Jeśli czujemy się pewnie, możemy przyłożyć do tej charakterystycznej krawędzi nóż i młotka używać jak tłuczka. Zalecana jednak jest wysoko posunięta ostrożność. Kokos jest okrągły i łatwo może się przesunąć, co może spowodować, że nóż zamiast w skorupie znajdzie się w naszej dłoni.

Jak jeszcze otworzyć kokosa domowym sposobem?

Dla cierpliwszych, którym nie chce się ryzykować wbiciem noża w rękę jest opcja z piekarnikiem. Mianowicie do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy kokosa na 30 minut. Jeśli pęknie sam wcześniej, to od razu trzeba go wyciągnąć. Spokojnie, nawet gdy nie pęknie, to skorupa będzie znaczniej bardziej podatna na ciosy i łatwiej ulegnie uderzeniom młotka.